«Αλλόκοτο ελληνικό σινεμά». 7 ελληνικές ταινίες με διακρίσεις στο εξωτερικό

Κάποιος κινηματογραφικός ρεπόρτερ στην Αγγλία βλέποντας σύγχρονες ελληνικές ταινίες να αποσπούν φεστιβαλικά βραβεία, να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα των διεθνών μέσων επικοινωνίας και παρατηρώντας πως οι περισσότερες από αυτές έχουν αισθητικές ομοιότητες- μια ρετρό ατμόσφαιρα, μελαγχολία, ρεαλισμό, ωμή βία, αποδραματοποίηση, μαύρο χιούμορ, ξεθωριασμένη ελληνικότητα- έδωσε τρεις λέξεις για να διατυπώσει αυτό το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου: WeirdGreekCinema (αλλόκοτο ελληνικό σινεμά)– παίρνοντας ως ξεκίνημα του κύματος τη παρουσία της ταινίας «Κυνόδοντας», από το 2009 έως σήμερα δηλαδή.

greekcinema

Αν και ο χαρακτηρισμός “weird” ενοχλεί τους δημιουργούς των ταινιών είναι σημαντικό πως ο ελληνικός κινηματογράφος κατάφερε να αναγεννηθεί και να μείνει στις μνήμες και στα σχόλια ως ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό ελληνικό κύμα. Είτε αυτές οι ταινίες έχουν απήχηση στην Ελλάδα είτε όχι· η νοοτροπία των Ελλήνων κινηματογραφιστών χαρακτηρίζεται πλέον από μια εξωστρεφή δημιουργία που εδώ και καιρό δεν υπήρχε. Και είναι αξιέπαινο πως στην Ελλάδα της πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης ο ελληνικός κινηματογράφος κατάφερε έναν ικανοποιητικό αριθμό ελληνικής παραγωγής ταινιών και την εντυπωσιακή εξωστρέφεια μερικών· αψηφώντας τη παγερή αδιαφορία του ελληνικού κοινού.

Τα κυριότερα βραβεία μετά το 2009:

1.“ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ”
Φεστιβάλ Καννών, 2009.
Σκηνοθέτης: Γιώργος Λάνθιμος.
Βραβείο UnCertainRegard.
> Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα.

2.“ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ”
Φεστιβάλ Λοκάρνο, 2009.
Σκηνοθέτης: Φίλλιπος Τσίτος.
Βραβείο Αργύρη Λεοπάρδαλη καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Αντώνη Καφετζόπουλο. Οικουμενικό Βραβείο. Βραβείο Νεότητας.
> Ο Σταύρος είναι ένας ψιλικατζής. Η αγαπημένη ασχολία του Σταύρου και των τριών φίλων του, που επίσης διατηρούν ψιλικατζίδικο στη γειτονιά, είναι το καθημερινό μέτρημα των Κινέζων, οι οποίοι στήνουν το μαγαζί τους απέναντι. Μια δουλειά που δεν έχει τέλος γιατί οι Κινέζοι μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα. Το μέτρημα διακόπτεται μόνο αν περάσει κανένας Αλβανός. Τότε πέφτουν στοιχήματα αν ο σκύλος θα γαβγίσει τον Αλβανό ή όχι.

3.“ATTENBERG
Φεστιβάλ Βενετίας, 2010.
Σκηνοθεσία: Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη.
Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην Αριάν Λαμπέντ.
> Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον πατέρα της σε μια πόλη-πείραμα. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί. Το παρατηρεί εξ αποστάσεως, μέσα από ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή των θηλαστικών και τα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής που της παραδίδει η μοναδική της φίλη, Μπέλλα. Ένας ξένος φτάνει στην πόλη και την προκαλεί σε μονομαχία στο ποδοσφαιράκι. Ο πατέρας της προετοιμάζει τελετουργικά την αναχώρησή του από τον 20ο αιώνα. Η Μαρίνα, ανάμεσα στους δυο άντρες, με την συνεργασία της Μπέλλας, εξερευνά το θαυμαστό μυστήριο της πανίδας.

4.“ΆΛΠΕΙΣ”
Φεστιβάλ Βενετίας, 2011.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος.
Βραβείο σεναρίου Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου.
> Τέσσερις άνθρωποι που αυτοονομάζονται Άλπεις, παριστάνουν κάποιους άλλους. Όχι κάποιους άλλους τυχαίους αλλά πεθαμένους. Τα μέλη των Άλπεων προσλαμβάνονται από συγγενείς, φίλους ή συντρόφους πεθαμένων για να πάρουν την θέση αυτών που έφυγαν.

5.“ΆΔΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”
Φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν, 2011
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος.
Βραβείο σκηνοθεσίας. Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Αντώνη Καφετζόπουλο.
> Ένας προανακριτής της αστυνομίας, στην προσπάθειά του να σώσει έναν άδικα κατηγορούμενο, σκοτώνει κατά λάθος έναν εκβιαστή. Οι σχέσεις του με τους μάρτυρες του εγκλήματος θα περιπλακούν επικίνδυνα όταν στη μέση μπουν η απληστία και ο έρωτας.

6.“ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ”
Φεστιβάλ Καρλόβι Βάρι, 2012
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος.
Μνεία για την ερμηνεία του Γιάννη Παπαδόπουλου.
> Ο 22χρονος Γιώργος ζει άνεργος σε ένα μικρό αθηναϊκό διαμέρισμα. Δεν έχει λεφτά όχι μόνο για να πληρώσει νερό και ρεύμα, αλλά ούτε για να φάει. Όταν θα μείνει και χωρίς σπίτι, παίρνει τους δρόμους μαζί με το καναρίνι του.

7.“MISSVIOLENCE
Φεστιβάλ Βενετίας, 2013
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς.
Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας. CopaVolpiκαλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Θέμη Πάνου.
> Την ημέρα των γενεθλίων της η 11χρονη Αγγελική αυτοκτονεί πηδώντας από το μπαλκόνι, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο της.Η αστυνομία και η κοινωνική πρόνοια προσπαθούν να βρουν την αιτία, η οποία κρύβεται πίσω από τα επικίνδυνα μυστικά της οικογένειάς της.

Έλενα Στρόδα

Tags: , , , , , , , , ,