Vamos ή Nammos;

«Πριν από ένα μήνα ήθελαν να ανανεώσουν το συμβόλαιο μας, συμβαίνουν απίστευτα πράγματα στο ποδόσφαιρο! Δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα έδειξαν πως κατά 90% οι φίλαθλοι δεν κατανοούν την απόλυση του Michel» τάδε έφη σε ισπανικό μέσο ο Alkorta, άμεσος συνεργάτης του τέως προπονητή του Ολυμπιακού. Είναι όμως έτσι;

Ας ανατρέξουμε στους λόγους για τους οποίους αγαπήθηκε από τους φίλους των ερυθρολεύκων και κέρδισε το σεβασμό των αντίπαλων οπαδών ο senor Michel Gonzalez. Ήρθε στην ομάδα ως αντικαταστάτης του Jardim με το σκεπτικό ότι η αμυντική φιλοσοφία του τελευταίου δεν ταιριάζει με τον επιθετικό τρόπο που επιλέγουν διαχρονικά οι Πειραιώτες. Ιδανική επιλογή, καθώς ο Michel για 21 συνεχή έτη υπηρέτησε ως παίκτης την, πιο επιτυχημένη βάσει τίτλων ομάδα στον κόσμο, Ρεαλ Μαδρίτης. Γνώστης του αντικειμένου και των αποδυτηρίων ενός μεγάλου συλλόγου, ικανός να αντέξει την πίεση.

valvede

Ερχόμενος στο λιμάνι ο Ισπανός βρήκε την ομάδα σε τραγική κατάσταση, με παίκτες από γραφεία manager τύπου KazimRichards και Pino. «Ποιος νομίζεις πως είσαι; είσαι απλώς ένας μέτριος επιθετικός από την Αλγερία» τα λόγια του προς τον Djebbour, ενδεικτικά της φιλοσοφίας με την οποία ανασύνταξε τον Ολυμπιακό, πετυχαίνοντας τα ζητούμενα και ακόμη περισσότερα: 1)υγιή αποδυτήρια,2)ομαδικό κλίμα,3)ανάδειξη νέων Ελλήνων (Σάμαρης, Μανωλάς),4)δημιουργία υπεραξίας (Μήτρογλου),5)σωστές επιλογές ξένων (Roberto),6)όμορφο ποδόσφαιρο τη χρονιά 2013-2014,7)πρόκριση στους 16 του Champions League,8)μετατροπή του Καραϊσκάκη σε μια από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης,9)ενίσχυση του κύρους του συλλόγου διεθνώς.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο ίδιος πέτυχε, γιατί ήταν ευτυχισμένος εδώ, καθώς είχε τον τρόπο να βρίσκει νέα κίνητρα. Ο χορτασμένος από τρόπαια, χρήματα και διακρίσεις σταρ σίγουρα δεν ονειρεύεται τα απογεύματα μετά από τη δουλειά να παραθερίσει σε πολυτελή μέρη όπως για παράδειγμα το Nammos στην Ψαρρού. Αντίθετα, τόνιζε καθημερινά στους ποδοσφαιριστές του το εξής απλό: «Είστε ευλογημένοι, κάνετε μια δουλειά που οι περισσότεροι μόνο ονειρεύονται όταν είναι παιδιά. Έρχονται στο γήπεδο για να σας θαυμάσουν και να ψυχαγωγηθούν, πρέπει να το θυμάστε και να το σέβεστε! Βγείτε στον αγωνιστικό χώρο και δείξτε το, Vamos

Vamos, πάμε στα ελληνικά. Μια παρότρυνση για επιπλέον προσπάθεια, μια ιαχή για προσφορά και αλληλοκάλυψη, για ομαδικό παιχνίδι και συνεργασία. Λάθος κύριε Michel, δεν μετρούν αυτά πλέον, σημασία έχει να φέρουμε δέκα παίκτες, να τους βάλεις να παίξουν, να τους μοσχοπουλήσουμε για να συνεχίζουν να μας τροφοδοτούν τα γραφεία manager, να εισπράττουμε τις προμήθειες και το καλοκαίρι όλοι Nammos, Ibiza, St. Tropez.

Λάθος κάνει όμως και ο Alkorta, ο κόσμος καταλαβαίνει περισσότερα από ο,τι θα ήθελαν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη που διοικούν τον Ολυμπιακό. Ο προπονητής δεν απομακρύνθηκε για αγωνιστικούς λόγους, αλλά επειδή είχε το θάρρος της γνώμης του και προσωπικότητα. Επειδή είπε αυτά που έβλεπαν όλοι: o Afellay διαλέγει αγώνες, ο Kasami έχει προβληματικό χαρακτήρα, ο Durmaz καταλαμβάνει χωρίς λόγο τη θέση του Κολοβού. Ουδείς αλάνθαστος βέβαια, αλλά ο Michel διαφέρει από διοικούντες και στελέχη. Σέβεται την ιστορία ενός μεγάλου συλλόγου, τον φίλαθλο και ήθελε να κτίσει, να λειτουργεί ως πρότυπο. Μήπως τελικά ο Ισπανός είναι από άλλη εποχή, ξεπερασμένος; H απάντηση βρίσκεται στις άδειες θέσεις του Καραϊσκάκη.

Χρήστος Σκουτέρης

Tags: , , , , , , , ,