Tempus fugit

todolistΕάν μου έμαθε ένα πράμα αυτή η υπέροχη περίοδος που έρχεται 3 φορές κάθε χρόνο και ακούει στο όνομα ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ είναι το πόσο σημαντική είναι η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου που σου απομένει μέχρι να δώσεις το κάθε μάθημα. Γιατί φυσικά είναι γελοίο να περιμένεις  να γράψεις καλά (ή έστω προσβάσιμα) όταν μαθαίνεις την ύλη το προηγούμενο απόγευμα.  Και ακόμα και αν είσαι από τους συνεπείς, το να κωλυσιεργείς και να μεταθέτεις το διάβασμα από τη μια μέρα στην άλλη ή όταν υποτίθεται ότι διαβάζεις εσύ να παίζεις candy crush ή να μιλάς στο Facebook πάλι δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτή την εφαρμογή του μαθήματος διαχείρισης μπορείς να την επεκτείνεις και στην καθημερινότητά σου μετά εξεταστικής.

Διάβαζα λοιπόν τις προάλλες ένα άρθρο στο Forbes (ναι ναι ξέρω, haters gonna hate αλλά ήταν κομπλέ γενικά σαν κείμενο) το οποίο είχε μια λίστα με τα 5 πράγματα που κάνουν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι πριν τις 8 το πρωί (μην τρελαίνεσαι με το βάρβαρο της ώρας, απλά οι άνθρωποι έχουν και δουλείες). Αυτά ήταν:

1. Γυμναστική

2. Προγραμματισμός της ημέρας

3. Υγιεινό πρωινό

4. Visualization, δηλαδή περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου σκεπτόμενος/η τα σχέδια που έχεις για την ημέρα, τα ποσοστά επιτυχίας που μπορεί αυτά να έχουν και γενικά, ώστε μέσα από θετικές σκέψεις να αλλάξεις το mood σου και τον τρόπο  με το οποίο θα αντιμετωπίσεις το φόρτο εργασίας που έπεται , και

5. Προκειμένου να αποφύγεις το άγχος μήπως δεν τα προλάβεις όλα, τοποθετείς στην “To -Do List” σου το λιγότερο επιθυμητό πράγμα/εργασία που έχεις αναλάβει να διεκπεραιώσεις.

Ακούγεται πολύ απαιτητικό έτσι; Άλλωστε, κανείς σε αυτό το κομμάτι της ζωής του δεν σηκώνεται τόσο νωρίς. Το πιο πιθανό είναι να πέφτεις για ύπνο εκείνη την ώρα. Επιπλέον, όταν σηκωθείς το μόνο που θες είναι να ανοίξεις το pc και να βάλεις λίγη μουσική, να τσεκάρεις τι παίζει στα social media (εγώ προσωπικά καίγομαι Pinterest και Tumblr), να ανοίξεις την τηλεόραση και να πάρεις κανά τηλέφωνο να κανονίσεις καφέ ή βόλτα. Όσο για το πρωινό σου, αυτό ή θα μετατρέπεται σε μεσημεριανό ή θα περιλαμβάνει ότι υπάρχει σε ψυγείο και ντουλάπια (ειδικά αν μένεις μόνο σου τότε τα απομεινάρια του χθεσινοβραδινού φαγητού και κάτι από το γειτονικό περίπτερο).

Δεν θα σου πω εγώ τα οφέλη του “rise early and shine”, τα οποία είναι πολλά και ποικίλα. Η παραπάνω λίστα όμως δίνει διάφορες ιδέες για το πώς να μην αφήνεις ανεκμετάλλευτο το διαθέσιμο σου χρόνο και πώς να κάνεις σωστή κατανομή αυτού, ώστε να μην έρθει το τέλος της ημέρας και έχεις αυτό το εξαιρετικά άσχημο αίσθημα ότι η μέρα πέρασε έτσι χωρίς να κάνεις τίποτα ουσιαστικό ή ότι δεν πρόλαβες όσα ήθελες. Με σωστό προγραμματισμό, ο οποίος περιλαμβάνει ρεαλιστικά όσα θεωρείς ότι θα καταφέρεις να διεκπεραιώσεις μέσα στη μέρα, ενέχοντας και το στοιχείο της «τριβής» (τυχαία και απρόβλεπτα περιστατικά που επενεργούν στον σχεδιασμό μας και μειώνουν την αποτελεσματικότητά του), δεν θα νιώθεις τόσο ανεπαρκής και ανικανοποίητος με τη ζωή σου και τη στοχοθεσία της. Και επαναλαμβάνω : ξέρω ότι θεωρείς υπερβολικό τόσο «στήσιμο» της καθημερινότητας και ότι το χαλαρό ηλικίας μας αποζητά μια πολύ λιγότερο επιτηδευμένη ζωή, στην οποία στόχος είναι να περνάμε καλά. Εγώ μαζί σου. Αλλά δεν είναι κακό να υπάρχει μια περιοδική ισορροπία ανάμεσα στον ανέμελο και θέλω να ζήσω τη ζωή μου τώρα που μπορώ νέο και στον σοβαρό ενήλικα που περιμένει καρτερικά (για κάποιους ελλοχεύει) στην γωνία των πρώτων –άντα σου.

Μια προσπάθεια συνδυασμού των στοιχείων που αποτελούν αυτές τις 2 εκ διαμέτρου αντίθετες (και χρονικά και εκ φύσεως) πτυχές του εαυτού σου, προκείμενου να θέσεις κάποιες βάσεις, να έχεις μια παρακαταθήκη για το μέλλον, όταν πλέον οι υποχρεώσεις σου και η χαρακτήρας σου  δεν θα σου επιτρέπουν να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου με την ,ανεκδιήγητη  για κάποιους, ευκολία που έχεις σήμερα. Για να μην νιώσεις τότε ότι άφησες μέρες από τη ζωή σου ανεκμετάλλευτες.

Just saying 

Tags: , , , , , , , , , ,