Strange Cities: Athens

Strange CitiesAthens

Παράξενες Πόλεις: Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου – 28 Ιουνίου 2015

Εκτός Στέγης (Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3)

Δείτε την Αθήνα με τα μάτια εκείνων που δεν την είδαν ποτέ. Μία παράξενη έκθεση για τη δική μας παράξενη πόλη.

Η παράξενη πόλη μας μύρισε άνθη νεραντζιάς. Μια γιορτή για την Αθήνα στην έκθεση StrangeCitiesAthens Παράξενες Πόλεις: Αθήνα

strange2

Μια γιορτή στήθηκε χθες βράδυ, Δευτέρα 20 Απριλίου, με περισσότερα από 3500 άτομα να συγκεντρώνονται στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3) με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (StrangeCitiesAthens) που διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έδειξαν την αγάπη τους για την παράξενη Αθήνα, κατακλείζοντας τον χώρο της έκθεσης αλλά και όλη την πλατεία Θεάτρου. Ανάμεσα τους οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κωνσταντίνος Βήτα, Βασίλης Καλλίδης, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Νίκος Περάκης, PokaYio, Τάσος Μπουλμέτης, Ευθύμης Φιλίππου. Η ομάδα επιμελητών Double Decker (Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη) από το Λονδίνο επέλεξε τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που δημιούργησαν πρωτότυπα έργα για μια παράξενη πόλη που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ! Το Spacelab Architecture (Σωτήρης Χαΐνης, Βάνα Κριμνιώτη) με έδρα την Αθήνα είχε την επιμέλεια του χώρου και ανέδειξε το υπέροχο ιστορικό κτίριο της Διπλαρείου Σχολής. Ο χώρος της έκθεσης, κατάμεστος από κόσμο που διασκέδαζε με τις μουσικές του Πάνου Σουρούνη από τον Pepper, ευωδίαζε νεράντζια και λουλούδια που ευδοκιμούν στην Αθήνα, με τα αρωματικά χώρου της Ε2 Aroma. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, μας δίνει την αφορμή να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την πόλη μας ακόμα περισσότερο.

strange1

Μια σειρά από παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την έκθεση.
Διαδρομές – περιηγήσεις στην Αθήνα στα μονοπάτια των περιηγητών του 18ου-19oυ αιώνα σε συνεργασία με την Big Olive, οργανωμένες βόλτες με ποδήλατα στην Αθήνα που οδηγούν στην έκθεση Strange Cities, βόλτες με πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»
Εργαστήρια για την παρασκευή του δικού μας «βρώμικου» με τις οδηγίες του σεφ Βασίλη Καλλίδη, αρχιτεκτονικές συμβουλές από υπότροφους του Ιδρύματος Ωνάση για τον προσωπικό μας χώρο, εργαστήρια μεταξοτυπίας με τυπώματα πάνω σε παλιούς χάρτες και αφίσες της πόλης, εργαστήρια animation, εργαστήριο εφήβων για τη σημασία των «παράξενων» πόλεων, workshop για νέους καλλιτέχνες, ποδηλατικό εργαστήριο με συμβουλές και επί τόπου παρεμβάσεις από επαγγελματίες του χώρου
Συζητήσεις με πρέσβεις ξένων χωρών που «διορίστηκαν» στην Αθήνα και μιλούν για την εμπειρία τους στην πόλη μας, συζήτηση με θέμα τους περιηγητές του 18ου και του 19ου αιώνα που επισκέφθηκαν και έγραψαν για την Αθήνα, ένα απόγευμα αφιερωμένο στα αδέσποτα ζώα όπου θετικοί εκπαιδευτές ζώων, κτηνίατροι, εκπρόσωποι του φιλοζωικού κινήματος αλλά και καθημερινοί «ήρωες», μεταδίδουν τη γνώση και την εμπειρία τους, για μια καλύτερη συμβίωση με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη
Εκθέσεις μία έκθεση αφιερωμένη στο vintage και σε σπάνια δείγματα ποδηλάτων μιας άλλης εποχής, έκθεση εφήβων που φτιάχνουν μια εγκατάσταση για την Αλεξάνδρεια του μυαλού τους, μέσα από το καβαφικό έργο
Δράσεις στον ψηφιακό χώρο Πώς φαντάζονται την Αθήνα οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας (Video: Χρήστος Σαρρής), πώς βλέπουν την Αθήνα οι αλλοδαποί Υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση (Video: Σταύρος Πετρόπουλος), οι διαδρομές στην πόλη με οδηγούς τρεις μη βλέποντες Υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση (Video: Σταύρος Πετρόπουλος), πώς φαντάζονται την Αθήνα Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς στην Αμερική, φωτογραφίες με το ποδήλατο της παιδικής σας ηλικίας που θα εκτίθενται στην έκθεση Παράξενα Ποδήλατα.

Λίγα λόγια για την έκθεση Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Αυτό θελήσαμε να ανακαλύψουμε, ζητώντας από 24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση–δρώμενο Strange Cities: Athens. Μια έκθεση για την Αθήνα -απαλλαγμένη ωστόσο από κάθε κοινοτοπία που μπορεί να συνεπάγεται αυτή η περιγραφή.

Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες αυτούς με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους. To κουτί αυτό περιείχε το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Η Αθήνα της μίας διαδρομής» του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία ήχων από την Αθήνα, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.

Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.

Η έκθεση πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, αποτελώντας ένα «στέκι» ουσιαστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, μέσα από το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε την πόλη και να οραματιστούμε πώς θέλουμε να ζούμε μέσα σε αυτή. Ενδεικτικά, με τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης θα ανακαλύψουμε την πόλη των γεύσεων, το σπίτι ως κύτταρο της πόλης, την πόλη μέσα από τα μάτια όσων τη βλέπουν διαφορετικά, την πόλη του ποδηλάτη, αλλά και θα ξεναγηθούμε σε απρόσμενες γωνιές της, θα ανταλλάξουμε σουβενίρ από τα ταξίδια μας και θα μοιραστούμε τις μαρτυρίες όσων δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00-21:00

Tags: , , , , , , , ,