PowerWall: η μπαταρία-θαύμα

Ο ElonMusk, ιδιοκτήτης της TeslaMotors και superstar της SiliconValley ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την μπαταρία Powerwall. Αυτή η μπαταρία είναι διαθέσιμη σε δύο μεγέθη, ένα με αποθηκευτικό χώρο 7kW και μια με 10kWh, που κοστίζουν 3000$ και 3500$ αντίστοιχα. Πρόκειται για μια μπαταρία ιόντων λιθίου, οικολογικά σχεδιασμένη, που υπόσχεται στους αγοραστές της να απαλλαγούν από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Αν και η εφεύρεση αυτή δε φαίνεται τόσο επαναστατική, η αλήθεια είναι, ότι κάνει τη διαφορά τόσο σε οικιακό επίπεδο όσο και σε βιομηχανικό. Μέχρι στιγμής, όσα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις επέλεγαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, επέλεγαν μια ακριβή και αβέβαιη επένδυση με τη νομοθεσία γύρω από το θέμα να είναι ακόμα ρευστή. Ο εξοπλισμός είναι ακριβός, η απόδοση μικρή και η εξάρτηση από το ηλεκτρικό δίκτυο, μειωμένη αλλά υπαρκτή.

Το Powerwall είναι στην πραγματικότητα μια μπαταρία με μεγάλο χρόνο ζωής και αξιοσημείωτη χωρητικότητα. Αυτό που την κάνει να θεωρείται σταθμός στο θέμα της ενέργειας, είναι η ευκολία με την οποία συνδέεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πράγματι, το Powerwall θα μπορεί να συνδέεται με φωτοβολταϊκά πάνελ ή ανεμογεννήτριες και να αποθηκεύει όλη την ενέργεια που παράγουν, χωρίς τη μεσολάβηση ηλεκτρικού δικτύου (πχ. ΔΕΗ). Αυτό σημαίνει ενεργειακή αυτονομία σε κάθε νοικοκυριό ή βιομηχανία, και μια σημαντική στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

powerrrrrrrrrrr

Το Powerwall μπορεί να αποτελέσει λύση για ηλεκτροδότηση μακρινών περιοχών ή αναπτυσσόμενων χωρών, όπου το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι ανεπτυγμένο. Για τον ίδιο λόγο, τέτοιου είδους ενεργειακά συστήματα έχουν ελκυστικές στρατιωτικές εφαρμογές αφού απελευθερώνουν ενεργειακά στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις. Για να εδραιωθεί, πρέπει πρώτα να κερδίσει το ενεργειακό στοίχημα στην Αυστραλία, την πρώτη χώρα που θα λάβει μαζικές παραγγελίες. Εκεί, η τιμή της κιλοβατώρας είναι αρκετά υψηλή και οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί καταναλωτές, έχουν ήδη υποβάλλει τις παραγγελίες τους.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ωστόσο, όση σημασία έχει το μήνυμα, τόση έχει και αυτός που το μεταφέρει. Χωρίς αμφιβολία ο Elon Musk ενσαρκώνει το πρότυπο του επιχειρηματία-εφευρέτη, κάτι σαν τον Tony Stark της Marvel. Ο 43χρονος εκατομμυριούχος αποτελεί είδωλο στους κύκλους των φανατικών των νέων τεχνολογιών και αγαπημένο σταρ των διαδικτυακών socialmedia. Όπως φαίνεται από το βιογραφικό του, δικαίως χαίρει της αναγνώρισης: Είναι ιδρυτής της SpaceX , μιας εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας, της πρώτης ιδιωτικής που συνέδεσε αεροσκάφος της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επίσης είναι συνιδρυτής της TeslaMotors, μιας εταιρείας που έχει κατασκευάσει επαναστατικά ηλεκτρονικά αυτοκίνητα (TeslaRoadsterModelXModelS). Ακόμη, είναι συνιδρυτής του Paypal και πατέρας καινοτόμων φουτουριστικών project όπως το SolarCity και το Hyperloop.

Είναι ο ενθουσιασμός που επικρατεί σε ολόκληρη την υφήλιο για το PowerWall δικαιολογημένος ή είναι υπερβολική η αντίδραση των φανατικών της κλιματικής αλλαγής ; Αυτό είναι κάτι που μόνο η ενεργειακή αγορά μπορεί να κρίνει. Ωστόσο, ο ενεργειακός αναλυτής του BloombergKobadBhavnagri είναι σίγουρος ότι αυτό το προϊόν θα αλλάξει δραστικά την ενεργειακό τοπίο παγκοσμίως. Όπως και να έχει, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι έχουν ήδη γίνει 40.500 προ-παραγγελίες συνολικά, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση. Αρκεί, άραγε ένας χαρισματικός επιχειρηματίας-εφευρέτης για να αποδεσμεύσει την υφήλιο από τα ενεργειακά δεσμά των ορυκτών καυσίμων;

Γιώργος Ψαρέλλης

Tags: , , , , , , , , , ,