Let’s be the Difference!

Μια από αυτές τις μέρες, μετά από αρκετό καιρό είχα μια ευχάριστη συζήτηση με έναν φίλο μου,και για πρώτη φορά συζητήσαμε για τον εθελοντισμό. Δεν είναι ότι προσπαθούσαμε να εκμαιεύσουμε την μέγιστη γνώση πάνω στο θέμα αλλά να λύσουμε μια απλή απορία «Γιατί να προσφέρουμε εθελοντική εργασία και κυρίως γιατί τώρα;»

Στο λεξικό που βρήκα τυχαία στο σπίτι μου αναφέρει: “λέξη γένους αρσενικού, η εκτέλεση έργου ή εργασίας με την θέληση κάποιου και με μοναδικό κίνητρο ένα συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλτρουισμού”. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «Αχά!». Αλλά το ερώτημα παρέμεινε: Τι μπορεί να προσφέρει ο εθελοντισμός τώρα;

ethelontismos

Ένας άνθρωπος, είτε είναι φοιτητής, μεσήλικας, εργαζόμενος είτε συνταξιούχος μπορεί τελικά να κερδίσει περισσότερα από τον εθελοντισμό από ότι από μια κοινή εργασία. Αρχικά, από τον εθελοντισμό ο άνθρωπος αποκτά ένα αίσθημα ψυχικής ολοκλήρωσης και ηθικής ικανοποίησης. Κάνει μια αναζήτηση στον εαυτό του για να μάθει να είναι ευγνώμων για αυτά που έχει και μαχητής για αυτά που θέλει να αποκτήσει. Επίσης, καταφέρνει να μάθει να συνεργάζεται και να συμβιώνει σε μια ομάδα εμποδίζοντας τα συναισθήματα του ατομικισμού και της ιδιοτέλειας. Και εν τέλει να επικοινωνεί. Διότι, συμβάλει στην κοινωνική συνοχή μέσα από την αλληλεγγύη ενώ ταυτόχρονα ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία.

Σαν φοιτήτρια έκανα μια μικρή έρευνα, και ρώτησα κάποιους φοιτητές για το πώς βλέπουν τον εθελοντισμό και οι απαντήσεις τους ήταν οι εξής:

Η Ιφιγένεια από το Δημόσιο Ι.Ε.Κ της Θεσσαλονίκης μου απάντησε με ειρωνικό τόνο « …Μπράβο στα παιδιά που το κάνουν και δεν πληρώνονται!…». Ο Παναγιώτης από το τμήμα της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής όμως είχε άλλη άποψη «…Πάρα πολύ καλό, γιατί έτσι μπορείς να προσφέρεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, τις εμπειρίες σου που μπορεί κάποιοι άλλοι να τις χρειάζονται…». Η Θωμαή, από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών μας επισήμανε ότι «…Είναι πολύ χρήσιμο να γίνεται στην κοινωνία και πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται όχι μόνο τώρα, αλλά πάντα…». Μια άλλη άποψη από την Πέπη ήταν πως «…Είναι καλό, αλλά εμείς το κάνουμε όχι γιατί θέλουμε να προσφέρουμε…Το παρακάνουμε τις περισσότερες φορές γιατί ουσιαστικά γίνεται για να φανεί ο καθένας, να βγάλει μια selfy και να την δείξει στους φίλους του…».

Όλες οι απαντήσεις ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και κυρίως αποκαλυπτικές για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι φοιτητές. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τον εθελοντισμό ως κάτι χαζό και ανούσιο ή ως έναν τρόπο προβολής, ενώ λίγοι καταφέρνουν να δούνε την αξία του και την σημασία του.

Η κοινωνία μας εδώ και καιρό μαστίζεται από κάθε είδους ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά προβλήματα. Αν δεν είναι τώρα ο καιρός να ενεργοποιηθούμε όλοι μας, τότε πότε; Αν δεν ενεργοποιηθούν οι φοιτητές του τόπου μας, που θα βρουν λύση, τότε ποιοι;

Είσαι φοιτητής, ασχολείσαι με την σχολή σου, τα χόμπι σου, βγαίνεις για καφέ ή πήγαινεις σε κλαμπ, μπαρ (και άλλα συναφή), απολαμβάνεις τις βόλτες, τα ταξίδια (αν στο επιτρέπει η τσέπη σου), την μουσική, τον φίλο σου (αν έχεις) ή προσπαθείς να βρεις (αν δεν έχεις) αλλά στο τέλος της ημέρας τελικά αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει! Ίσως, η απάντηση είναι μπροστά στα μάτια σου. Ίσως ΕΣΥ πρέπει να κάνεις τη διαφορά και να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό!

We make a living by what we get but we make a life by what we give’William Churchill Houston

Εύη Μπούτζα, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΠΑΜΑΚ, μέλος της AIESEC

Tags: , , , , , , , , , , , ,