JACOB BARNETT: Ο 14χρονος που έφτασε στα όρια της ανθρώπινης ευφυίας

JACOB BARNETT«Κανονικά δε θα έπρεπε να ήμουν εδώ», εξομολογείται ο Jacob στο τέλος της ομιλίας του στο TEDx teens στη Νέα Υόρκη. Έτσι τελειώνει την ομιλία του, αφού εξηγεί στο κοινό πως άρχισε να σκέφτεται με σχήματα και πως κατέληξε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Indianapolis. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Το 1999 σε ένα προάστιο της Indianapolis, στη πολιτεία Indiana , γεννιέται ο Jacob , το πρώτο παιδί των Christine και Michael Barnett. Λίγο πριν από τα δεύτερα γενέθλιά του , ο Jacob άρχισε να κλείνεται στον εαυτό του και να παρουσιάζει μη φυσιολογική συμπεριφορά. Οι γιατροί έβγαλαν τη διάγνωση : Αυτισμός. Ακόμα και αν οι γιατροί προειδοποίησαν ότι ο μικρός δε θα κατάφερνε καν να δέσει τα κορδόνια του, αυτός άρχισε να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του να σκέφτεται με σχήματα, και να προσπερνά σταδιακά την «ειδική εκπαίδευση» που του παρείχαν. Οι γονείς του δεν άργησαν να καταλάβουν ότι τα μαθηματικά τον ξεκουράζουν, τον ηρεμούν.

Τα γεγονότα από εκεί και έπειτα ήταν εντυπωσιακά . Στην τρίτη δημοτικού ( 3rd grade- 8 χρονών ) ο Jacob αρίστευσε σε όλα τα μαθήματα χωρίς δυσκολία. Αυτό δεν άργησαν να το παρατηρήσουν οι καθηγητές του πανεπιστημίου Princeton και Indianapolis με αποτέλεσμα μέχρι την 5η δημοτικού να παρακολουθεί παράλληλα μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Το σχολείο ήταν πλέον εμπόδιο για αυτόν. Γι’ αυτό αποφασίζει να μάθει ολόκληρη την ύλη του γυμνασίου-λυκείου σε 2 εβδομάδες για να αποδείξει σε όλους ότι είναι καιρός να προχωρήσει. Από τότε αποτελεί ακαδημαϊκό μέλος στο πανεπιστήμιο της Indianapolis. Αυτήν τη στιγμή, ο Jacob είναι 14 χρονών , έχει IQ 170 ( μεγαλύτερο του Einstein ) , και περιμένει να αρχίσει το διδακτορικό του ( PhD) στο πανεπιστήμιο της Indianapolis (IUPUI ) ενώ τελειώνει το Master του.

«Μα πως γίνεται; » , θα αναρωτιέστε πολλοί.. Την απάντηση θα δώσει η καθηγήτρια ψυχολογίας Joan Routh : « Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι περισσότερες διάνοιες ( μαθηματικές, μουσικές, κλπ ) είτε έχουν κάποια μορφή αυτισμού είτε έχουν κάποιον συγγενή με αυτισμό» . Πράγματι, οι πάσχοντες από αυτισμό παρουσιάζουν 1/1000 πιθανότητες να αποκτήσουν φοβερές νοητικές λειτουργίες. Η κινητήριος δύναμη της διάνοιάς τους είναι η ασύγκριτη μνήμη τους.

« Ότι αριθμό ακούω, τον αποθηκεύω μόνιμα στο μυαλό μου», δηλώνει ο Jacob σε συνέντευξη του στο CBS. «Μου είναι αρκετά εύκολο , να βλέπω τις πράξεις σαν σχήματα στο μυαλό μου και να λύνω σύνθετα προβλήματα στην τέταρτη διάσταση». Η μοναδικότητά του μυαλού του είναι αναμφισβήτητη : μέσα σε ένα απόγευμα, κατάφερε να απομνημονεύσει 2000 ψηφία του αριθμού π , ενώ δε διστάζει να τα πει ακόμα και ανάποδα. Το καλοκαίρι που πέρασε, δημοσίευσε μια εντυπωσιακή εργασία κβαντομηχανικής η οποία αποτελεί ένα λιθαράκι στο στόχο του να καταρρίψει τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein . «Είμαι μερικές εξισώσεις μακριά από το να καταρρίψω τη θεωρία του Einstein. Έχω κάποιες σκέψεις, αλλά χρειάζονται δουλειά», δηλώνει ο ίδιος.

Είναι ,όμως, η πραγματική ευφυΐα κάτι τόσο άπιαστο, κάτι απροσέγγιστο; Ο ίδιος δηλώνει με αφοπλιστική ελαφρότητα : « Αρκεί να σταματήσεις να μαθαίνεις και να αρχίσεις να καταπιάνεσαι με το πάθος σου, να αρχίσεις να δημιουργείς». Το παράδειγμα αυτού του υπέροχου ανθρώπου, αξίζει να σταθεί κίνητρο για ενεργοποίηση της δικιάς μας δημιουργικότητας και όχι λόγος να αισθανθούμε νοητικά υποδεέστεροι. Ας σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε καθημερινές μικρότητες, και ας εξερευνήσουμε το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας : τη σκέψη μας. Ας καταλάβουμε, εν τέλει , την απειροσύνη της ανθρώπινης διανόησης και το πως αυτή δεν περιορίζεται από σωματικά, εθνικά, κοινωνικά ή άλλα χαρακτηριστικά. Τα όρια του νου μας μπορούμε να τα θέσουμε μονάχα εμείς.

Γιώργος Ψαρέλλης

Tags: , , , , , , , ,