Internet Οf Things

Πρόσφατα έκανε το γύρο του κόσμου το project του Bristol University ονόματι “BristolisOpen” που πρόκειται να εφαρμοστεί στην εν λόγω πόλη της Ουαλίας και περιλαμβάνει ένα δίκτυο που θα συνδέονται smartphones και σένσορες ανά την πόλη. Οι συσκευές αυτές θα δίνουν πληροφορίες για την κίνηση, τον καιρό, την ποιότητα του αέρα, σημαντικά γεγονότα της κοινότητας και ανήκουν σε μια νέα εποχή της πληροφορίας, το InternetofThings. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα δίκτυο από αντικείμενα τα οποία φέρουν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά τσιπς και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν όχι μόνο με τον άνθρωπο αλλά και μεταξύ τους

nettttt22

Οι αναπτυσσόμενες εφαρμογές είναι πολυάριθμες: Σένσορες διασκορπισμένοι στην πόλη, θα δίνουν δεδομένα κάθε στιγμή για την ποιότητα του αέρα και του νερού, διατηρώντας τη μόλυνση στα επιτρεπτά όρια. Παρόμοιοι σένσορες θα ειδοποιούν για οικολογικές και φυσικές καταστροφές ενώ θα παρακολουθούν είδη προς εξαφάνιση. Επίσης, με τη χρήση τέτοιων συσκευών, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική ενεργειακή οικονομία, τόσο οικιακή (ρύθμιση φωτισμού και θέρμανσης, πχ. AmberyRemotePowerSwitch) όσο και βιομηχανική (βελτιστοποίηση παραγωγής, πχ. Budderfly). Μια οθόνη στο ψυγείο θα ειδοποιεί τον καταναλωτή ότι τελείωσε το γάλα, και θα προβάλλει αυτόματα διαφημίσεις ανάλογα με τις ήδη καταγεγραμμένες προτιμήσεις του. Ίσως από τις σημαντικότερες εφαρμογές, όμως, είναι οι ιατρικοί παρακολουθητές ενσωματωμένοι στο σώμα ενός ασθενή. Τέτοιες συσκευές μπορούν να παρακολουθούν την πίεση του αίματος, τους παλμούς, συγκέντρωση φαρμάκων, κατάσταση μοσχευμάτων κ.α. με σκοπό να ειδοποιούν έγκαιρα ιατρικό προσωπικό ή να επεμβαίνουν μόνες τους για να λύσουν το πρόβλημα.

Τέτοια δίκτυα βρίσκουν εφαρμογή ήδη στις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις». Η πόλη Songdo στη Νότια Κορέα, αναμένεται να είναι η πρώτη πλήρως δικτυωμένη πόλη που δεν απαιτεί για τη λειτουργία της ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμη, η Santander στην Ισπανία, προβλέπεται να έχει σύστημα αυτόματης εύρεσης πάρκινγκ και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραγόντων.

Όπως και σε κάθε μεγάλο τεχνολογικό βήμα, δε λείπει και η κριτική: Η ύπαρξη τέτοιων συσκευών στην καθημερινότητα που πολλές φορές λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ανθρώπινο έλεγχο προκαλούν ανησυχίες. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθερίων (ACLU) εκφράζει δυσαρέσκεια για το InternetofThings από τη στιγμή που οδηγεί σε σχεδόν πλήρη διαφάνεια της ζωής του καθενός και απώλεια της ιδιωτικότητας. Τέλος, λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης τέτοιων συσκευών, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Internet of Things είναι το επόμενο στάδιο της επανάστασης της πληροφορίας, η οποία συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην κοινωνία μας. Σύμφωνα με εταιρείες τεχνολογικής έρευνας, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 26 δισεκατομμύρια τέτοιες συσκευές και το μερίδιο τους στην αγορά θα ξεπεράσει τα 4 τρις δολάρια. Τα μόνα που κρατάνε αυτήν την επανάσταση πίσω, είναι η έλλειψη πρώτων υλών (και συγκεκριμένα ημιαγωγών) για την κατασκευή ηλεκτρονικών, και η αδυναμία του διαδικτύου αυτήν τη στιγμή να υποστηρίξει τέτοιον αριθμό IP. Όπως φαίνεται, η κοινωνία του Internet of Things είναι η επόμενη εποχή της ανθρωπότητας, που κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει. Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε κατά νου τα λόγια του Einstein: “Φοβάμαι την ημέρα που η τεχνολογία θα προσπεράσει την ανθρώπινη επικοινωνία. Ο κόσμος θα αποτελείται από μια γενιά ηλιθίων

Γιώργος Ψαρέλλης

Tags: , , , , , , , , , , ,