Festival Transitions 1.Balkans

Περφόρμανς, συζητήσεις, συναυλίες, θέατρο, χορός, προβολές σε  ένα εκρηκτικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις  ανεξάρτητες καλλιτεχνικές δυνάμεις από τα Βαλκάνια.

balkans1

Από τις 5 έως τις 16 Μαρτίου 2014, η Στέγη υποδέχεται την τολμηρή και ριζοσπαστική καλλιτεχνική δημιουργία των Βαλκανίων. Καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια «ταράζουν» τη διεθνή σκηνή με τις ανατρεπτικές φόρμες, την ποιητική δύναμη και τον έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα τους, θα μετατρέψουν για εννιά μέρες τη Στέγη σε ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικού στοχασμού αποκαλύπτοντάς μας την άγνωστη όψη των Βαλκανίων.

Δυναμικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες με πολύπλευρη δραστηριότητα οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο βαλκανικό φεστιβάλ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα χρόνια του «υπαρκτού σοσιαλισμού», βίωσαν το χάος της μετα-σοσιαλιστικής περιόδου και τον «άγριο» καπιταλισμό για να βρεθούν σήμερα  αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Σύμφωνα με την Κάτια Αρφαρά που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ «στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο την εκρηκτική πολυμορφία της σύγχρονης ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής πέρα και πάνω από τα στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμη στη Δύση για αυτήν την πολύ συγκεκριμένη ιστορική και γεωγραφική περιοχή και που θα μπορούσαν να συνοψιστούν στον  αρνητικό όρο “βαλκανοποίηση” – ένας όρος συνώνυμος της βίας, της διαφθοράς και του εθνικισμού. Κεντρικός άξονας των παραστάσεων που θα δούμε στη Στέγη είναι η σχέση τους με την Ιστορία και τη μνήμη, τόσο την προσωπική όσο και τη συλλογική. Πρόκειται για δημιουργούς με έντονο πολιτικό στίγμα και τολμηρή σκηνική γλώσσα που πειραματίζονται διαρκώς με διάφορα μέσα έκφρασης και που δεν διστάζουν να ρισκάρουν στη σκηνή  επαναπροσδιορίζοντας κάθε φορά τη σχέση τους με  το κοινό ».

balkans2

Τα Βαλκάνια αποτελούν το πρώτο μέρος του “γεωπολιτικού” φεστιβάλ Transitions (Μεταβάσεις), που επιχειρεί να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα. Στις δύο προσεχείς εκδόσεις η Στέγη θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή δύο ακόμη περιοχών με διακριτή ιστορική και γεωγραφική ταυτότητα, της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Dan Perjovschi, θα είναι ο καλλιτέχνης που θα συνδέσει με τα σκίτσα του το τριετές αυτό πρότζεκτ. Ο διεθνώς καθιερωμένος Ρουμάνος εικαστικός είναι γνωστός για τις παρεμβάσεις του σε μουσεία αλλά και δημόσιους χώρους και τον καυστικό σχολιασμό της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Ηγετική μορφή της ρουμάνικης σκηνής δεν εγκατέλειψε τη Ρουμανία στα χρόνια του Τσαουσκέσκου  ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών μετά την πτώση του δικτάτορα. Στις 10 Μαρτίου, ο Νταν Περζόφκσι θα παρουσιάσει μία ανατρεπτική διάλεξη-περφόρμανς με τίτλο “ Από τον τοίχο του Μουσείου, στον τοίχο του Facebook” ενώ τις δύο επόμενες χρονιές θα παρέμβει εικαστικά στη Στέγη.

Καλλιτεχνική διεύθυνση Transitions I. Balkans: Κάτια Αρφαρά
Καλλιτεχνική επιμέλεια Night of Performances & Invasive Species Dinner: Zvonimir Dobrović
Καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικού προγράμματος: Χρήστος Καρράς
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος θεάτρου, χορού και περφόρμανς: Κάτια Αρφαρά
Επιστημονική επιμέλεια ημερίδας: Ana Vujanovic, Bojana Cvejic, Marta Popivoda (TkH: Walking Theory)
Συντονισμός παράλληλων δράσεων: Μυρτώ Λάβδα
Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Τεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Tags: , , , , , , , , , ,