The end of an Era

Σεπτέμβρης. Σε λίγο καιρό ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο στις σχολές. Στην αρχή σκεφτόσουν αρκετά πού να πας, ποια σχολή να βάλεις ή πού να πας για μεταπτυχιακό. Τελικά πας σε μία σχολή σε άλλη πόλη και τώρα πρέπει να φύγεις και να αλλάξεις τελείως παραστάσεις, κάτι που ώρες- ώρες ίσως σε τρομοκρατεί, αφού θα πρέπει να κάνεις μια νέα αρχή.

meletaki

 Άσχετα από το αν τελικά νιώθεις έτοιμος να κάνεις αυτή τη νέα αρχή ή όχι, ένα είναι σίγουρο: θα ωριμάσεις αρκετά. Είτε πας ως πρωτοετής είτε φεύγεις για Erasmus ή για μεταπτυχιακό, ωριμάζεις και συνειδητοποιείς πράγματα που, αν δεν έφευγες, δεν θα μπορούσες εύκολα να δεις. Πρώτα απ’ όλα, ανακαλύπτεις τις δυνάμεις σου. Αν είναι η πρώτη φορά που μένεις μόνος σου, ίσως δυσκολευτείς λίγο. Μια καλή και φτηνή λύση (ειδικά για το εξωτερικό) είναι η συγκατοίκηση. Πού ξέρεις, μπορεί ο/η συγκάτοικος σου να προκύψει το πιο τέλειο άτομο που έχεις γνωρίσει (ή και το πιο ενοχλητικό άτομο, συμβαίνουν αυτά…)! Επίσης, συνειδητοποιείς κάποια πράγματα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμη κι αν φύγεις για λίγο καιρό, μην περιμένεις να μείνουν τα πάντα όπως τα άφησες. Διάφοροι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν συχνά στη ζωή σου. Αυτό, η αλήθεια είναι, πληγώνει κάποιες φορές. Θα πρέπει όμως να σκέφτεσαι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Μπορεί η παρέα σου από το Λύκειο να μην σε καταλαβαίνει πια όπως πριν ή να έχουν διασκορπιστεί ανά την υφήλιο για σπουδές. Αν διάφοροι φίλοι σπουδάζουν σε άλλα μέρη, ευκαιρία για ταξιδάκι! Υπάρχουν τρόποι για φθηνές μετακινήσεις και, στη χειρότερη, υπάρχει και το Skype.

Ό, τι κι αν έχει συμβεί, προσπάθησε να κρατάς πάντα τα καλά. Φυσικά και είναι δύσκολο ξαφνικά να μην ταιριάζεις με τα άτομα που παλιά πήγαινες συχνά για καφέ ή να ανακαλύπτεις ότι… δεν έχουν ψάξει και ιδιαίτερα να δουν αν είσαι καλά. Το να απομακρύνεσαι λίγο και να ζεις διαφορετικές εμπειρίες μακριά από τα συνηθισμένα (να βγεις λίγο από την comfortzone) βοηθάει πολύ στο να παρατηρείς καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί να σε στεναχωρεί που δεν θα βλέπεις τόσο συχνά τη παρέα σου, αλλά (χωρίς να το θες απαραίτητα) θα συνειδητοποιήσεις ποιοι νοιάζονται πραγματικά για σένα (χρειάζεται κι αυτό πού και πού) και είναι σίγουρο ότι θα γνωρίσεις αρκετό κόσμο, όπου κι αν πας. Αυτές οι νέες γνωριμίες είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσες γιατί δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε βγάλουν και μπορεί να γνωρίσεις άτομα που δεν θα γνώριζες ποτέ και θα ζήσεις εμπειρίες που ποτέ δεν θα είχες την ευκαιρία αλλιώς.

Κάθε νέα αρχή που κάνεις στη ζωή σου έχει και κάτι να σου προσφέρει. Μπορεί αυτή η αρχή να σηματοδοτεί (θέλοντας και μη) το τέλος μιας άλλης, αλλά όχι απαραίτητα. Ακόμη όμως κι όταν βλέπεις ότι κάτι τελειώνει, άσ’ το να φύγει και κράτα τα καλά που αυτό μπορεί να σου χάρισε. Άλλωστε, όπως είπε και ο (πολύ-ειπωμένος πια) Paulo Coelho: «Αν είσαι αρκετά δυνατός να πεις ‘αντίο’, η ζωή θα σε ανταμείψει με ένα νέο ‘γεια’». 

Βασιλική Μελετάκη

Tags: , , , , , , , , , , ,