Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ!
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

με τις 
Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων

polixwros


Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2015, μία Δευτέρα τον μήνα, 7 με 9 το βράδυ.

Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το πετυχημένο βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα… ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.

H μαγεία του Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ!
Στο Cinema Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση φωτισμένη από τη μαγική λάμψη του κινηματογράφου που μας επιτρέπει να μοιραστούμε συναισθήματα, να λύσουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, να προβληματιστούμε και εν τέλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.

Οι συντονίστριες -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας.
Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κινηματογραφικοί ήρωες και ψυχολογική κάθαρση
Υπάρχει τουλάχιστον ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας που μας μοιάζει ή φαίνεται να περνά στο σινεμά όσα κι εμείς στην αληθινή ζωή, και σίγουρα κάποια πτυχή της ζωής μας την έχουμε δει να ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη. Όλοι θυμόμαστε εκείνη τη μαγική στιγμή που, ενώ παρακολουθούμε μια ταινία βιώνουμε τόσο έντονα συναισθήματα που μπορούμε να μιλάμε για μια μορφή κάθαρσης.
Υπάρχουν πάλι κάποιες ταινίες που, γνωρίζοντας τι συμβαίνει,  αρνούμαστε να τις παρακολουθήσουμε ή το έχουμε κάνει με μεγάλη δυσκολία. Αυτός είναι ο αναπάντεχα υπέροχος τρόπος που το σινεμά έχει βρει για να τρυπώνει στη ζωή μας: φτάνει σε ελάχιστα φωτισμένα βάθη στο μυαλό και την ψυχή μας και ανακαλύπτει πράγματα που έχουμε κρύψει εκεί!
Στις cinema therapy συναντήσεις μας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα παραλληλίσουμε όσα βλέπουμε στην οθόνη, με όσα βιώνουμε, όσα έχουμε σκεφτεί και όσα έχουμε νιώσει. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων που ανακινήθηκαν, όπως επίσης και στο «μοίρασμα» των προβληματισμών μας, με αφορμή το κοινό ερέθισμα – ένα κινηματογραφικό απόσπασμα! Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να μιλήσουν όσο προσωπικά θέλουν και να αναδειχτεί το βιωματικό στοιχείο.
Συντονίζουν οι ψυχολόγοι Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων.

Θεματικές και ημέρες συναντήσεων
• 
Αντιμετωπίζοντας τα φαντάσματα του παρελθόντος  Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
Πόσο εύκολο είναι να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να προχωρήσετε; Θα θέλατε να γνωρίζετε το παρελθόν του/της συντρόφου σας; Θα θέλατε να γνωρίζει το δικό σας; Είστε συμφιλιωμένοι με όσα έχετε ζήσει; Μια καινούργια cinema therapy θεματική που θα μας κάνει να αναλογιστούμε παλαιότερες γνωριμίες και εμπειρίες.

• Το παιχνίδι των ρόλων: Εσύ τι ρόλο έχεις στην ταινία της ζωής σου; Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015
Για όλους μας υπάρχουν ρόλοι που μας είναι περισσότερο ή λιγότερο οικείοι. Όλοι μπορεί να έχουμε υπάρξει κατά καιρούς «το θύμα», «ο θύτης» ή «ο σωτήρας», για παράδειγμα. Με αφορμή ένα κινηματογραφικό απόσπασμα, θα αναρωτηθούμε για τους βασικούς ρόλους που υιοθετούμε, κατά πόσο μπορεί να εγκλωβιστούμε σε έναν ρόλο και πώς μπορούμε να κατακτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και ευελιξία συμπεριφορών.

• Διαχρονικό debate: Αλλάζει ο άνθρωπος;  Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, ενώ άλλοι έχουν βαθιά πίστη στις δυνατότητες εξέλιξης, αλλαγής και βελτίωσής του. Κι αν αλλάζει, τι είναι αυτό που αλλάζει; Οι αξίες, η συμπεριφορά, ο χαρακτήρας, οι αντιδράσεις μας, οι ρόλοι που υποδυόμαστε; Πρέπει να αποδεχτούμε τη φύση μας και να προχωρήσουμε με βάση αυτή την παραδοχή ή υπάρχουν τρόποι και διαδικασίες που προωθούν την αλλαγή μας; Μια θεματική που προέκυπτε κατά καιρούς στις cinema therapy συναντήσεις μας και πάντα προκαλούσε έντονες συζητήσεις. Αποφασίσαμε να της αφιερώσουμε το χρόνο που της αξίζει!

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

Οι συντονίστριες
Η 
Μαρία Κωσταλά, Κλινική Ψυχολόγος (Msc), είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, και έχει παρακολουθήσει το «Certificate Program In Cinema Therapy» του Zur Institute. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Βριλήσσια και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες κινηματογραφο-θεραπείας.

Η Ελίνα Πανταλέων είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Προγράμματος  Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας Manchester Metropolitan University. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της με θέμα «Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών». Στην έρευνα αυτή, μελέτησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου στην Αγγλία και την Αμερική. Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος και από τον Δεκέμβριο του 2011 ασχολείται επαγγελματικά με την εφαρμογή της κινηματογραφο-θεραπείας, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Tags: , , , , , ,