Christmas edition

Και εκεί που δεν το καταλαβαίνεις- προσωπικά δεν πήρα χαμπάρι- φτάνεις στα τέλη Δεκέμβρη και στην προσφιλέστερη περίοδο του χρόνου. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ιστορικό 12ημέρο που περιλαμβάνει τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Για του περισσότερους αυτές οι μέρες είναι οι αγαπημένες τους μέσα στο έτος. Πολλοί  ακόμα ακόμα ανυπομονούν γι αυτές από την στιγμή που τελειώνουν οι περσινές γιορτές ( λίγο psycho). Υπάρχουν και αυτοί που τις σιχαίνονται και  περήφανα αυτοπροσδιορίζονται ως  Christmas Holidays haters. Επιπλέον, αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτή την περίοδο τη βιώνουν ανεξαιρέτως όλες οι δυτικότροπες κοινωνίες, ανεξαρτήτως  θρησκείας, τάξης και λοιπών διαφορών. Σε όποια πλευρά και να κατατάσσεσαι λοιπόν,  σίγουρα είναι γεγονότα τα οποία δεν μπορείς να αποφύγεις. Και ό,τι δεν μπορείς να αποφύγεις, κάτσε και απόλαυσέ το.

papathanasiou

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, υπάρχει μια σειρά από δραστηριότητες οι οποίες αναπαράγονται,  είτε από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου είτε ακόμα και από εσένα, με ένα σχεδόν μηχανικό τρόπο. Θα έλεγα ότι αποτελούν μια νέα μορφή παράδοσης του σύγχρονου κόσμου, η οποία συνυπάρχει με τις κλασσικές αξίες, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου.  Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές τις μικρές συνήθειες.

->  Υπάρχουν αυτοί που ακούνε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Όταν τα πετυχαίνουν στο ραδιόφωνο μετατρέπονται σε woohoogirls. Όταν τα ακούνε σε κάποιο μαγαζί υπογραμμίζουν πόσο όμορφα ταιριάζουν με το γιορτινό στολισμό, τον κρύο καιρό κλπ. Στολίζουν το σπίτι τους  πάντα υπό τη συνοδεία αυτής της μουσικής. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είτε θα έχουν βρει άπειρες λίστες στο διαδίκτυο με Χριστουγεννιάτικα και άλλα τέτοια τραγούδια είτε –οι mastahs- θα έχουν ξοδέψει πολύτιμο χρόνο προκειμένου να συνθέσουν τις δικές τους. Τις οποίες φυσικά και μοιράζονται με όλο τον περίγυρό τους στις συναθροίσεις που παρευρίσκονται.

->  Ξέρω ανθρώπους που λατρεύουν το χαρακτήρα του ξωτικού στην ταινία «How the Grinch Stole Christmas», ανθρώπους που κάνουν μαραθώνιο όλα τα «HomeAlone» και μπαρτονικούς και μη που κάθε παραμονή Χριστουγέννων θα δουν το «The Nightmare Before Christmas». Εάν λοιπόν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει αυτές τις μέρες, είναι σίγουρα η παρακολούθηση αγαπημένων ταινιών, πολλές από τις οποίες μας φέρνουν μια γλυκιά θύμηση των παιδικών μας χρόνων.

->  Στολισμός. Βαριά λέξη. Τόσο βαριά όσο και το σπίτι του γείτονα που κάθε χρόνο την έχει δει LasVegas και προσπαθεί να ρίξει το ρεύμα του δήμου εξαιτίας των λαμπακίων του. Γενικά το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε οικογένεια, καθώς όλοι θέλουμε να έχουμε ένα όμορφα διακοσμημένο σπίτι λόγω των γιορτών. Οι πιο μερακλήδες της φάσης είναι αυτοί που δεν θα αρκεστούν σε στολίδια αγορασμένα από κάποιο κατάστημα με μόνο σκοπό απλά να στολίσουν το σπίτι τους, αλλά  θα έχουν κατοχή τους στολίδια με συναισθηματικής αξίας γι αυτούς:  είτε καλά φυλαγμένα από τους γονείς και παππούδες τους (οικογενειακή παράδοση), είτε στολίδια με προέλευση πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου είτε θα έχουν ψάξει σε αγορές για τα πιο περίεργα, δυσεύρετα και σπάνια διακοσμητικά στοιχεία.

-> Πολλοί από μας συνηθίζουμε από μικροί να έχουμε ένα ημερολόγιο, με το οποίο μετράμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Όταν ήμασταν μικροί, αυτό το ημερολόγιο αποτελούσε μέρος των χειροτεχνιών που κάναμε την ώρα των καλλιτεχνικών (#συγκίνηση). Σήμερα τη θέση τους έχουν καταλάβει κάτι ετοιματζίδικα αγορασμένα από καταστήματα παιχνιδιών (kids those days miss all the fun). Το καλύτερο μέρος αυτού του ημερολογίου είναι τα κρυμμένα σοκολατάκια ή άλλες λιχουδιές σε κάθε μέρα που περνά. 5 χρονών κάθε χρόνο σαν να λέμε.

-> Φαί. Φαί παντού. Και όταν λέμε παντού εννοούμε παντού. Όπου και να στρέψεις το γεμάτο με ένα εκ των 7 θανάσιμων αμαρτημάτων, τη λαιμαργία, βλέμμα σου. Είναι αδύνατον να ξεφύγεις, ακόμα και να το θες (που μεταξύ μας δεν το θες). Από τα γλυκά στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων μέχρι τη γιαγιά σου να σε κυνηγάει για να της πεις τη γνώμη σου για τη βασιλόπιτα. Όλη η υπομονή που έκανες τόσο καιρό, όλη η εγκράτεια και όλα τα όνειρα με τους κουραμπιέδες και τις γαλοπούλες θα αποφέρουν καρπούς όταν θα ξεσπαθώσεις πάνω στα λουκούλλεια γεύματα που ετοιμάζονται για τα τραπέζια της περιόδου, είτε οικογενειακά είτε φιλικά. Ζήστο τώρα που μπορείς, γιατί μετά η φάση έχει την Αδέκαστη Ζυγαριά.

-> Τα δώρα είναι ένα άλλο γνώρισμα της περιόδου. Η έννοια του «δούναι»  βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με το όλο πνεύμα των Χριστουγέννων και της αγάπης. Έτσι, κάνουμε δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, άλλοτε για να βγούμε από την υποχρέωση και άλλοτε δώρα που νοηματοδοτούν ένα συναισθηματικό δέσιμο με τον παραλήπτη. Μόνιμο άγχος να μην περάσει κανείς στη λησμονιά εξαιτίας των πολλών ανθρώπων που θέλουμε να ευχαριστήσουμε. Επιπλέον, ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι και το φαινόμενο της ανταλλαγής δώρων, που ενέχει το στοιχείο της έκπληξης καθώς δεν γνωρίζεις τι θα σου τύχει, αλλά και το στοιχείο της ευγένειας, γιατί δεν θα πρέπει να προσβάλεις κανένα ακόμα και αν δεν σου άρεσε το δώρο (όχι γαϊδουριές παιδιά μέρες χαράς είπαμε).

-> Προσωπικά, πάντα συνέδεα τις γιορτές με την οικογένεια. Κατά συνέπεια, κάθε χρόνο προσπαθώ να επενδύω περισσότερο σε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μου. Για παράδειγμα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να βγεις εκείνο τον καφέ με τη μητέρα σου που όλο ακυρώνατε γιατί δεν προλαβαίνατε να πάρετε ούτε ανάσα. Επιπρόσθετα, σε αυτό βοηθάνε και οι οικογενειακές μαζώξεις, που είναι συχνότατες την περίοδο των γιορτών (σχεδόν κάθε σπίτι θα έχει κάποιον που θα γιορτάζει) στις οποίες μπορείς να ακούσεις παλιές ιστορίες από παππούδες γιαγιάδες και θειους, να δεις ξαδέρφια που είχες να δεις καιρό και να βιώσεις αυτό που τόσοι συγγραφείς και ποιητές έχουν εξυμνήσει: τη ελληνική δυναμική των δεσμών αίματος, η οποία εξελίσσεται με τα χρόνια αλλά παραμένει καταλυτική για το θεσμό της οικογένειας και  για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου.

Να περάσετε όμορφα και ξεκούραστα στις γιορτές!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,