Πρόγραμμα AuPair- Εργασία και Σπουδές στην Αμερική

Αρκετοί από εμάς ίσως έχουμε σκεφτεί να ταξιδέψουμε στις ΗΠΑ για κάποια περίοδο των σπουδών μας, αλλά δεν κάναμε το μεγάλο βήμα για διάφορους λόγους, όπως το οικονομικό, το άγνωστο, πώς θα βρούμε πανεπιστήμιο και πολλά άλλα.

Στην ίδια κατάσταση έχω βρεθεί κι εγώ, έχοντας χαθεί ανάμεσα στα πανεπιστήμια, στα έξοδα των διδάκτρων και στο κόστος ζωής. Τότε βρήκα το πρόγραμμα AuPair, που αν και υπάρχει για χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το γνώριζα και μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον.

Demetraphoto1

Το Πρόγραμμα AuPair είναι ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών του USStateDepartment (το αντίστοιχο Υπουργείο Εξωτερικών) και αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο του προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε νέους 18-26 ετών να συνδυάσουν σπουδές και εργασία στις ΗΠΑ.

Δηλαδή, το άτομο που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό παρακολουθεί μαθήματα που επιθυμεί σε πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα μένει μαζί με μία αμερικανική οικογένεια και είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα των παιδιών της οικογένειας. Η διάρκειά του είναι 12 μήνες, η VISA όμως διαρκεί 13 μήνες. Συνεπώς, υπάρχει και ένας μήνας ο οποίος είναι ελεύθερος συν 2 εβδομάδες διακοπές μετ´αποδοχών για να ταξιδέψει κανείς όπου επιθυμεί στις ΗΠΑ!

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι ελάχιστες: το άτομο πρέπει να είναι 18-26 ετών, να έχει απολυτήριο λυκείου, γνώση αγγλικών, καθαρό ποινικό μητρώο και τουλάχιστον 200 ώρες εμπειρία φροντίδας παιδιών.

Αυτά που κερδίζει κανείς συμμετέχοντας στο πρόγραμμα είναι αρκετά δελεαστικά: προσφέρονται δωρεάν τα αεροπορικά εισιτήρια από και προς τις ΗΠΑ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 500 δολάρια για δαπάνες για το πανεπιστήμιο, 195 δολάρια μισθό την εβδομάδα (με καταβολή κάθε εβδομάδα), 2 εβδομάδες διακοπές μετ’αποδοχών (πέραν του 13ου μήνα), 24η υποστήριξη στην Αμερική για ό,τι προκύψει και, φυσικά, διατροφή και στέγαση με την οικογένεια.

Η εργασία την οποία καλείται κανείς να κάνει αφορά την φροντίδα των παιδιών της οικογένειας και μόνο και το ανώτατο όριο εργασίας είναι 45 ώρες την εβδομάδα. Πρακτικά, ο φοιτητής είναι υπεύθυνος να ξυπνάει τα παιδιά, να τα ετοιμάζει για το σχολείο, να τα παίρνει από αυτό, να τα βοηθάει στις σχολικές τους υποχρεώσεις, να φροντίζει για τα γεύματά τους και γενικότερα να τα επιβλέπει και να παίζει μαζί τους. Καλύπτει το κενό δηλαδή των γονέων που εργάζονται.

Φυσικά, όταν τα διαβάζει κανείς αυτά, αγχώνεται και σκέφτεται σε τι είδους οικογένεια μπορεί να βρεθεί και πολλές άλλες λογικές ανησυχίες. Την οικογένεια ωστόσο την επιλέγει το ίδιο το άτομο, δεν επιλέγει μόνο η οικογένεια το άτομο που θα φιλοξενήσει. Δηλαδή μέσω του προγράμματος προτείνονται κάποιες πιθανές οικογένειες στο άτομο που επιθυμεί να συμμετάσχει και το τελευταίο επιλέγει σε ποια οικογένεια θα φιλοξενηθεί, όπως και σε ποιο πανεπιστήμιο θα πάει και τι μαθήματα θα παρακολουθήσει (τομέας, πρωινά ή απογευματινά μαθήματα κλπ).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Έλληνες συμμετέχοντες φιλοξενούνται από Ελληνοαμερικανικές οικογένειες. Επίσης, υπάρχει πάντα επικοινωνία και εποπτεία από τηνAnixiAuPair, ώστε να τηρούνται οι κανονισμοί και το άτομο που συμμετέχει στο πρόγραμμα να γνωρίζει τι πρόκειται να κάνει και να ζήσει την εμπειρία αυτή στην Αμερική, όπως την ονειρεύεται!

Αυτές είναι μόνο κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αυτό. Για περαιτέρω ενημέρωση ή για να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.anixi.eu ή να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω του info@anixi.eu .

Tags: , , , , , , , , , , ,