9 + 1 Πράγματα που αλλάζουν όταν πιάσεις δουλειά (Πρωινή)

Για να μπορέσω να γράψω αυτο το άρθρο έπρεπε να περάσει ένα ικανοποιητικό διάστημα αποχής απο τη φοιτητική ζωη (με ότι συνεπάγεται αυτο). Οι διάφορες της φοιτητικής με την μετέπειτα ζωή είναι πραγματικά συναρπαστικές! Ας δούμε μερικά τρανταχτά παραδείγματα.

danyyyyy

1) Άπαξ και πιάσεις δουλεια (και δεν εννοώ μέσω ΕΣΠΑ και voucher -θα αναφερθώ σε αυτα άλλη στιγμή-) και αρχίσεις να βγάζεις τα πρώτα σου χρήματα, θα αρχίσεις να συνειδητοποιεις πόσο δύσκολα βγαίνουν αλλα και πόσο απολαυστικό είναι να νιώθεις μια μικρή δόση απεξάρτησης απο το χρηματικό αποθεματικό των γονιών σου. Φυσικά τα χρήματα που βγάζεις δεν φτάνουν ούτε κατα διάνοια να ζήσεις μόνος σου αλλα διαολε έναν καφέ μπορεις να τον πληρώσεις.

2) Κοιμάσαι με τις κότες και ξυπνας καμία ώρα αφότου οι φίλοι σου πανε για ύπνο…. Και ναι αυτη η συνήθεια σηκώνει δούλεμα. Κλασικές ατάκες αποτελούν οι: γερασες, μουχλιασες, τσαγακι και ύπνο κτλ… (Το πιάσατε το νόημα). Η αλήθεια είναι πως όταν έχεις μάθει να ξυπνας 12 και 1 το μεσημέρι, και να κοιμάσαι μετα τις 3 το βράδυ, το σώμα σου αρνείται να σηκωθεί 7 το χάραμα. Και ΌΧΙ το πρωινό ξύπνημα δεν παλευεται…εκτός και αν είσαι κυνηγός….

3) Ανακαλύπτεις τι συμβαίνει στην πόλη σου τις πρωινές ώρες. Κόσμος παει και έρχεται, το μετρό και τα λεωφορεία είναι φίσκα, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμενοι. Παρηγοριά στον άρρωστο αποτελεί η μυρωδιά της ζέστης σφολιατας η οποία είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Επίσης, το 90% των ατόμων που θα συναντήσεις θα κρατάνε απο έναν καφέ στο χέρι. Επαναλαμβάνω, δεν ανοίγει το μάτι τέτοιες ώρες.

4) Αρχίζεις να υιοθετείς ξανά τον απογευματινό ύπνο. Ξέρεις ότι δεν μπορεις να τη βγάλεις ξύπνιος μέχρι το βράδυ ούτε όμως και να κοιμηθεις για βράδυ απο τις 5. Οπότε viva μεσημεριανος ύπνος! Τώρα αν ξυπνησεις πιο χώμα απο πριν είναι άλλη ιστορία.

5) Τείνεις να αποξενωνεσαι σιγά σιγά. Ένα σκ έχεις αφιερωμένο στην παρτουλα σου και θέλεις να λιωσεις στο σπίτι βλέποντας το τελευταίο επεισόδιο Game of Thrones. Ξέρεις πως θα περάσεις ωραία αν βγεις αλλά παρολαυτά σαν το αραλικι στο σπίτι δεν έχει. Δεν χρειάζεται ούτε να ντυθεις ούτε να μετακινηθείς.

6) Μπαίνεις σε προγράμμα. Είτε το θέλεις είτε όχι η δουλεια που πρέπει να παρίστασαι ξεκινάει συγκεκριμένη ώρα και τελειώνει συγκεκριμένη ώρα (εξαιρούνται όλοι όσοι δεν έχουν σταθερο ωράριο). Οπότε φτιαχνεις το προγράμμα σου έτσι ώστε να προλάβεις όλες σου τις υποχρεώσεις. Εναλλακτικά αν έχεις άπειρο χρόνο ισχύει η φράση “μην κανεις αύριο ο,τι μπορεις να κανεις μεθαύριο”.

7) Άλλο η απουσία κ άλλο η άδεια. Στο πανεπιστήμιο σε πολλα μαθήματα δεν χρειάζεται καν η παρουσία αλλα και ακόμα και να χρειάζεται κάλλιστα κάποιος άλλος μπορεί να υπογράψει για εσένα. Μάντεψε που δεν ισχύει αυτο… Στη δουλειά οφείλεις να ενημερώσεις για την απουσία σου και αυτη η απουσια ίσως έχει μεταγενέστερες συνέπειες.

8) Τουρίστας vs επαγγελματίας. Ας παραδεχτούμε ότι υπήρχαν φορές που απλά πηγαίναμε σαν τουρίστες στη σχολή με τον καφε στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο. Ίσως να υπήρχε κανα στυλο και κανα τετράδιο στη τσάντα με σκορπιες σημειώσεις που δεν βγάζανε νόημα. Στη δουλεια μόνο σαν τουρίστας δεν πρέπει να πας. Πρέπει να έχεις οργανωθεί και να έχεις φτιάξει ένα πλάνο με τις εκκρεμότητες σου.

9) Στη δουλεια προσπαθείς να δείξεις την αξία σου κάθε μέρα ώστε να μείνεις στη θέση που είσαι, στο Πανεπιστήμιο αρκεί να περνάς κανα μάθημα για να πάρεις το πτυχίο σε νορμαλ χρονικά περιθώρια. Το αντίστοιχο του εργοδότη στο πανεπιστήμιο είναι ο επιβλεπον καθηγητής της πτυχιακης.

10) Για το τέλος αφήσα τις άγνωστες, μέχρι πρότινος, έννοιες όπως : μεροκάματο, σύμβαση, ασφάλεια, ΙΚΑ, μισθοδοια κτλ

Εν κατακλείδι, η μετάβαση απο φοιτητής σε ενήλικα εργαζόμενο δεν είναι ούτε εύκολη ούτε προσαρμοσμένη στις ξεχωριστές ανάγκες μας. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2015 και θεωρουμαστε τυχεροί να έχουμε μια δουλεια και διπλά τυχεροί αν αυτη η δουλεια σχετίζεται με το πτυχίο μας.

Tags: , , , , , , , , , , , ,