5 Καλοί τρόποι να διευρύνεις τους ορίζοντές σου

Η διεύρυνση των οριζόντων ενός ατόμου είναι μια συνεχή διαδικασία που απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Το ενθαρρυντικό είναι ότι γίνεται να διευρυνθούν και να ανοίξουν οι ορίζοντες. Μέσω αυτού του άρθρου θα δούμε 5 τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να γίνει αυτό.

aimatidou

1. Βιβλία

Ίσως η πιο κλισέ απάντηση. Τα βιβλία έχουν το χάρισμα να σε ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά, μέρη που βρίσκονται στη φαντασία του συγγραφέα και μέρη που είναι πολύ γνωστά και οικεία. Οι καταστάσεις, οι συμπεριφορές, η κουλτούρα, η παράδοση και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρώων ξεκλειδώνουν συναισθήματα και θέτουν προβληματισμούς που μπορεί να μην είχε ποτέ ο αναγνώστης.

2. Ταξίδια

Τα ταξίδια είναι ο νούμερο ένας τρόπος για να ανοίξεις τους ορίζοντες σου. Φεύγοντας από τον τόπου που γνωρίζεις και νιώθεις ασφάλεια, μπαίνεις σε μια νέα διαδικασία να δεις πως ζούνε άνθρωποι σε χωριά, στο βουνό, στη θάλασσα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σε χώρες της Αφρικής κτλ. Σου δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις και να αποκτήσεις εμπειρίες που κανένα ντοκυμαντέρ και κανένα βιβλίο δεν μπορεί να μεταφέρει. Μετά από ένα ταξίδι, γυρνάς στο σπίτι σου τόσο γεμάτος από νέες βιωματικές εμπειρίες και αρχίζεις να βλέπεις διαφορετικά τον τρόπο που εσύ κινείσαι και ζεις.

3. Επικοινωνία – Συζητήσεις

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η τηλεόραση και οι άπειρες ώρες στον υπολογιστή έχουν περιορίσει την ανθρώπινη επαφή στο ελάχιστο. Το chat και τα σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τρόπος να ξεγελάμε την μοναξιά μας. Η αληθινή επικοινωνία και οι συζητήσεις θεμάτων σε βάθος έχουν μια τρομερή ιδιότητα. Αυτή η ιδιότητα είναι η ανακάλυψη της αντίθετης άποψης και της εναλλακτικής οπτικής συγκριτικά με τη δική μας. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαμορφώσει, με τα χρόνια, δικές του αντιλήψεις που ίσως δεν έχει χρειαστεί να τις μοιραστεί και άρα τον οδηγούν να βλέπει μονόπλευρα ένα θέμα. Μέσω της επικοινωνίας και των συζητήσεων, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δει και να σκεφτεί πράγματα που ως τώρα ήταν εδραιωμένα μέσα στο μυαλό του ως σταθερές αξίες. Του δίνεται η ευκαιρία να αμφισβητήσει καταστάσεις και να δει την άλλη πλευρά του νομίσματος.

4. Νέες ασχολίες (Hobbies)

Τι πιο τέλειο από το να ασχολείσαι με νέα πράγματα, να κάνεις νέες δραστηριότητες και να ανακαλύπτεις κρυμμένες δεξιότητες; Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κρυφά ταλέντα και το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση για εξερεύνηση. Φεύγοντας από την καθημερινότητα και τη βαρετή ρουτίνα, σου δίνεται η ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά σε κόσμους που ναι μεν γνώριζες την ύπαρξή τους αλλά που δεν είχες δώσει ποτέ την ευκαιρία να τους ανακαλύψεις. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις που θα σε οδηγήσουν μακριά από την μονοτονία. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής: αθλήματα (αεροβική γυμναστική, yoga, κολύμβηση), χορό (πέρα από τους παραδοσιακούς χορούς υπάρχουν οι latin χοροί, τάνγκο, salsa, rumba), εικαστικές δημιουργίες, χορωδίες, ξένες γλώσσες, μουσική και πολλά άλλα.

5. Κριτική σκέψη

Για το τέλος άφησα το πιο δύσκολο πράγμα που απαιτείται ώστε να ξεφύγει ο άνθρωπος από το δογματισμό. Η κριτική σκέψη είναι μια διεργασία που γίνεται στον νοητικό χώρο. Μέσω της κριτικής σκέψης η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Κριτικός συνομιλητής θεωρείται αυτός που κάνει προσπάθεια να συμβιβάσει τις πεποιθήσεις του με το αντικείμενο της εκάστοτε συζήτησης. Ο άνθρωπος που στερείται κριτικής σκέψης είναι δογματικός. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην αμφισβήτηση των πραγμάτων και της κριτικής ανάλυσης που έπεται. Το να είσαι ανοιχτόμυαλος σημαίνει ότι αμφισβητείς πράγματα και καταστάσεις, επανεξετάζεις πράγματα που δεν σου φαίνονται λογικά, σταματάς να πιστεύεις σε προκαταλήψεις και αρχίζεις να ξεφεύγεις από πάγιες παραδοσιακές αντιλήψεις. Μόνο τότε έχεις βρει τον τρόπο να ανοίξεις το μυαλό σου και να ανακαλύψεις έναν κόσμο που ήταν μπροστά σου αλλά αδυνατούσες να δεις.

Tags: , , , , , , , , , , , ,