Βρετανία: Απειλή για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

cameron merkel

Σε μία πρόσφατη συνέντευξη του o Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν στην γερμανική εφημερίδα DieWelt, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει μέλος της.

δήλωση του Βρετανού αξιωματούχου της κυβέρνησης Κάμερον έρχεται μία μέρα αφότου σύμμαχος της Μέρκελ κάλεσε το Λονδίνο να μην «εκβιάζει» τους κοινοτικούς εταίρους του για να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς ο Όσμπορν από την DieWelt, αν η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 10 χρόνια από σήμερα, απάντησε: «Ελπίζω πάρα πολύ ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ. Αλλά προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει».

Ο τσάρος της Βρετανικής οικονομίας επισήμανε ότι: «O λαός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ απογοητευμένος από την ΕΕ και οι πολίτες αισθάνονται ότι πάρα πολλά πράγματα αποφασίζονται πολύ μακριά [από αυτούς], στις Βρυξέλλες. Οι πολίτες μας διερωτώνται εάν η Ευρώπη λύνει πραγματικά τα πιο άμεσα προβλήματά τους και μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για να τους εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

Ακόμη σημείωσε ότι: «Εμείς θέλουμε η ΕΕ να κάνει περισσότερα σε ορισμένους τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η πληροφορική, η ενέργεια, το ελεύθερο εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και άλλα μέρη του κόσμου. Έχουμε ιδέες για η ΕΕ και είναι απογοητευτικό το ότι δεν εφαρμόζονται»

Από την άλλη πλευρά, και μία ημέρα πριν δημοσιευτούν τα σχόλια του Τζορτζ Όσμπορν στον γερμανικό Τύπο, ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας κ. Κριχμπάουμ, προειδοποιούσε τη Βρετανία να μην προσπαθεί να εκβιάσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα πολιτικό μέλλον εάν εκβιάζεις άλλα κράτη. Αυτό δεν θα βοηθήσει τη Βρετανία. Χρειάζεται μία Ευρώπη που να είναι σταθερή. Χρειάζεται αγορές που λειτουργούν» δήλωσε ο σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Η συζήτηση για μία Βρετανία εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σταδιακά κλιμακωθεί λόγω της πολυαναμενόμενης ομιλίας του Βρετανού Πρωθυπουργού στην επέτειο για την είσοδο της χώρας στην Ένωση, στην οποία ο Κάμερον αναμένεται να θέσει το πλαίσιο της νέας προσέγγισης με την ΕΕ.

Παρόλο που ο ίδιος ο Κάμερον έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι επιθυμεί η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της χώρας με την Ένωση υπό το φως των κινήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς βαθύτερη ενοποίηση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται, λοιπόν, να υπογραμμίσει ότι οι ισχύοντες όροι της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ δεν είναι αποδεκτοί και πρέπει να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Και η «νέα διευθέτηση», στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του βρετανικού λαού μέσω δημοψηφίσματος.

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να μην αποσχιστεί η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η Ένωση, αλλά θα πρέπει και η Βρετανία να ξεκαθαρίσει την θέση της έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο της Ένωσης από τα κράτη μέλη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ

 

 

 

Tags: , , , , , , ,