3 ποιήματα ελπίδας και προοπτικής

Επειδή οι καιροί αυτοί είναι δύσκολοι και συνάμα καταθλιπτικοί, χρειάζεται να υπάρχει από κάπου άντληση ΕΛΠΙΔΑΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Τα παρακάτω ποιήματα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και τα παρατίθενται αντί κειμένου, ως μήνυμα αισιοδοξίας.

pena

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος… Τάσος Λειβαδίτης

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες μα ούτε βήμα πίσω. Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία. Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή. Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται στην νύχτα του πολέμου έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω απ΄τις οβίδες. Δεν έχεις καιρό δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί ν’ αφήσεις τη μάνα σου, την αγαπημένη ή το παιδί σου. Δε θα διστάσεις. Θ’ απαρνηθείς την λάμπα σου και το ψωμί σου θ’ απαρνηθείς τη βραδινή ξεκούραση στο σπιτικό κατώφλι για τον τραχύ δρόμο που πάει στο αύριο. Μπροστά σε τίποτα δε θα δειλιάσεις και ούτε θα φοβηθείς. Το ξέρω, είναι όμορφο ν’ ακούς μια φυσαρμόνικα το βράδυ, να κοιτάς εν’ άστρο, να ονειρεύεσαι είναι όμορφο σκυμμένος πάνω απ΄ το κόκκινο στόμα της αγάπης σου να την ακούς να λέει τα όνειρα της για το μέλλον. Μα εσύ πρέπει να τ’ αποχαιρετήσεις όλ’ αυτά και να ξεκινήσεις γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου, για όλα τ’ άστρα, για όλες τις λάμπες και για όλα τα όνειρα αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί να σε κλείσουν φυλακή για είκοσι ή και περισσότερα χρόνια μα εσύ και μες στη φυλακή θα θυμάσαι πάντοτε την άνοιξη, τη μάνα σου και τον κόσμο. Εσύ και μες απ’ το τετραγωνικό μέτρο του κελιού σου θα συνεχίζεις το δρόμο σου πάνω στη γη. Κι όταν μες στην απέραντη σιωπή, τη νύχτα θα χτυπάς τον τοίχο του κελιού σου με το δάχτυλο απ’ τ’ άλλο μέρος του τοίχου θα σου απαντάει η Ισπανία. Εσύ, κι ας βλέπεις να περνάν τα χρόνια σου και ν’ ασπρίζουν τα μαλλιά σου δε θα γερνάς. Εσύ και μες στη φυλακή κάθε πρωί θα ξημερώνεσαι πιο νέος αφού όλο και νέοι αγώνες θ’ αρχίζουμε στον κόσμο αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό. Αποβραδίς στην απομόνωση θα γράψεις ένα μεγάλο τρυφερό γράμμα στη μάνα σου θα γράψεις στον τοίχο την ημερομηνία, τ’ αρχικά του ονόματός σου και μια λέξη: Ειρήνη σα νά γραφες όλη την ιστορία της ζωής σου. Να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό να μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξη ντουφέκια σα να στεκόσουνα μπροστά σ’ ολάκερο το μέλλον. Να μπορείς, απάνω απ’ την ομοβροντία που σε σκοτώνει εσύ ν’ ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που τραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

Αν… Ρ. Κίπλινγκ

Αν μπορείς στον κόσμο τούτο να περιφρονείς τον πλούτο Κι αν οι έπαινοι τριγύρω δε σου αλλάζουν το μυαλό . . . Αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία Κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου ν’ απαντάς με το καλό . . . Αν μπορείς με μιας να δώσεις κάθε τι που ‘χεις κερδίσει Στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις μια νέα λύση . . . Αν μπορείς να πειθαρχήσεις σώμα , πνεύμα και καρδιά Αν μπορείς όταν σε θίγουν να κρατάς σιωπή βαθιά . . . Αν μπορείς στην καταιγίδα να ‘χεις πάντα την ελπίδα Κι αν μπορείς να συνεχίσεις όταν σ’ έχουν αδικήσει . . . Αν μπορέσεις τ’ όνειρό σου να μη γίνει ο χαλασμός σου Κι αν αγάπη συ προσφέρεις σ’ όσους σε έχουνε μισήσει . . . Αν μπορείς να μείνεις ίδιος στη χαρά μα και στη λύπη Κι αν η πίστη στο εγώ σου μπρος σε τίποτα δε σβήνει . . . Αν μιλώντας με τα πλήθη τη συνείδηση δε χάνεις Κι αν μπορέσεις να πιστέψεις πως μια μέρα θα πεθάνεις . . . Αν ποτέ δε σε ζαλίζει του θριάμβου το κρασί Κι αν σε ψέματα των άλλων δε λες ψέματα και συ . . . Αν μπορείς με ψυχραιμία δίχως νεύρα ή δυσφορία Και τα ίδια σου τα λόγια να τ’ ακούς παραλλαγμένα . . . Αν μπορείς κάθε στιγμή σου να ‘ναι μια δημιουργία Και ποτέ σου να μη δείχνεις τεμπελιά κι αδιαφορία . . . Αν οι φίλοι κι οι εχθροί σου δεν μπορούν να σε πληγώσουν Κι αν οι σχέσεις με μεγάλους τα μυαλά δε σου φουσκώσουν . . . Αν τους γύρω λογαριάζεις μα κανένα χωριστά Κι αν μπορέσεις να κρατήσεις και τα ξένα μυστικά . . . Ε . . . παιδί μου . . . Μ’ όλα αυτά θα μπορέσεις να τη ζήσεις όπως πρέπει τη ζωή Θα ‘σαι άνθρωπος σπουδαίος και κυρίαρχος στη γη . . . !

Αργοπεθαίνει όποιος… Πάμπλο Νερούντα

«Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε ημέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλά σε όποιον δεν γνωρίζει.

… Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο από το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει την βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του. Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις ημέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής».

Tags: , , , , , , ,