«Κινήσου» τώρα που μπορείς! 11 πράγματα που πρέπει να κάνουμε όσο είμαστε νέοι!

stamo2

1. Ταξίδεψε όσο περισσότερο μπορείς!

Είτε είναι κάποια συναυλία σε άλλη πόλη, είτε κάτι άλλο που σε ενδιαφέρει

(ακόμα και σε άλλη χώρα ή και ήπειρο) πήγαινε. Θα το μετανιώσεις χάνοντας το και μένοντας στη βάση σου που λέμε! Ένα ταξίδι είναι πάντοτε μια καλή εμπειρία!

2. Ρίσκαρε φίλε/η μου!

Όταν είσαι στα 20 (+,-), δεν έχεις τίποτα να χάσεις, αντιθέτως μάλιστα! Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται και άδραξε τη μέρα. Κάνε κάτι τρελόΞεπέρασε τα όρια σουΜπορεί να κερδίσειςΑν όχι όμωςμην απογοητεύεσαιΞαναπροσπάθησεΜάθεαπόταλάθησουκαιαπόκτησεεμπειρίεςΜελλοντικά θα (σεευχαριστείς που το έκανες!

3. Γνώρισε κόσμο!

Βγες για λίγο από την «comfortzone» σου! Επέκτεινε όσο μπορείς τον κύκλο σου! Όσο περισσότερο κόσμο γνωρίζεις, τόσο το καλύτερο! Δεν θα μείνουν όλοi ισόβια στη ζωή σου, για διάφορους λόγους! Αλλά ο καθένας από αυτούς θα σου προσφέρει/διδάξει και από κάτι!

4. Ραντεβού; Πες ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Είμαστε νέοι.. ΑςτοαπολαύσουμεΛέγοντας πολλά ραντεβού, μην πάει ο νους σου στο κακό.. Εννοώ πως το να βγαίνεις ραντεβού είναι απολύτως «υγιεινό»¨και απαραίτητο.. Έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικούς συντρόφους και μαθαίνεις τι αποζητάς (και χρειάζεσαι) εσύ από μια σχέση. Όλοι μας δεν ψάχνουμε λίγο πολύ, τον/την Mister/MissPerfect?

5. Μορφώσου!

Πάρε αυτό το έρμο το πτυχίο για αρχή! (Τα λέω για να τα ακούω και εγώ εε!). Το να μαθαίνεις είναι μια ακατανίκητη δυνατότητα. Σε βοηθά όχι μόνο όσον αφορά την πνευματική μας πληρότητα, αλλά και σχετικά με το «πλασάρισμα» («marketingyourself» που λένε και στο χωριό μου) του εαυτού μας σε κάθε επίπεδο (πράγμα εξαιρετικά ευφυές για κάποιον/α που είναι στις αρχές των 20s!). Αυτά μας βοηθούν στην πορεία της ζωής μας, και μας ανοίγουν περισσότερες πόρτες από όσες μπορούμε να φανταστούμε!

*Άρχισε να μαθαίνεις μια καινούργια γλώσσα, ή κάνε μαθήματα υπολογιστών. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο για σένα!

6. Ζήσε μόνος/η σου!

Μαθαίνει πολλά πράγματα μένοντας μόνο σου! Μην πάει το μυαλό σου αποκλειστικά, στα του σπιτιού, δηλαδή πλύσιμο, μαγείρεμα, καθάρισμα κτλ κτλ. Το να μένεις μόνος/η σε κάνει ανεξάρτητο, πιο ελεύθερο, μακράν πιο υπεύθυνο (Για άφησε το ρεύμα απλήρωτο και έλα μίλα μου μετά!). Σε μαθαίνει εν ολίγοις πώς να τα βγάλεις πέρα allbyyourself! Μετράει!

7. Η αποταμίευση είναι χρυσός!

Ωραία τα ποτά, τα ξενύχτια, οι σπατάλες.. Αλλά μετά ποιος κλαίει τη μοίρα του; Ναι ναι, η σωστή απάντηση είναι «Εγώ». Σε καμία περίπτωση δεν σου λέω να κλειστείς σπίτι σου. Αυτή είναι μια συμβουλή που ούτε εγώ θα ακολουθούσα σε καμία περίπτωση! Απλά περιόρισε όσο γίνεται τα έξοδα, και με τα χρήματα που θα έχεις μαζέψει (τις «οικονομίες σου») πάρε κάτι που επιθυμούσες καιρό, αλλά οι γονείς σου το θεωρούσαν άχρηστο, πήγαινε σε μια επική συναυλία, κάνε ένα μεγάλο ταξίδι. Κάνε κάτι τέλος πάντων που θα σου μείνει αξέχαστο!

8. Δούλεψε σκληρά!

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή! Κάνε όσες περισσότερες δουλείες μπορείς από Barman/Barwoman, μέχρι εκπαιδευτής/εκπαιδεύτρια σκύλων. Βρες κάτι που σου ταιριάζει! Αλλά και να μην σου ταιριάζει και απόλυτα, σιγά το πράγμα. Πειραματίσου σε διάφορες θέσεις. Κάνε ακόμα και το χόμπι σου επάγγελμα (π.χ. μουσική, θέατρο, γράψιμο και εκατομμύρια ακόμα!). Το να κάνεις κάτι που αγαπάς και σε ευχαριστεί είναι το ιδανικό.

9. Ο υγιεινός τρόπος ζωής σου λέει κάτι;

Ως γνωστόν, κάποια στιγμή ο μεταβολισμός θα μας εγκαταλείψει. ΓιααυτόαπέκτησετοσώμαπουπάνταήθελεςΝτάξειαςξυπνήσωτώρα.. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής αλλά και διαβίωσης, βοηθάς τον ίδιο σου τον εαυτό, Νιώθεις εσύ ο ίδιος πιο ισορροπημένος/η και αρμονικός/η. Πήγαινε γυμναστήριο, φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κόψε κακές συνήθειες (βλ. πότο, τσιγάρο).

10. Partyyyyyy!

Διασκέδασε όσο περισσότερο μπορείς αλλά μην χάνεις τον έλεγχο. Να γνωρίζεις πάντα πια είναι τα όρια σου! Ζήσε το!

11. Διάβασε και κανά βιβλίο!

Υπάρχουν τόσο πολλά βιβλία εκεί έξω, που περιμένουν απλά ένα κοίταγμα μας. Τα βιβλία είναι ένας μαγικός κόσμος, που μπορούμε να χαθούμε μέσα τους. Πρέπει να τον εξερευνήσουμε, να εξαφανιστούμε μέσα τους, να πλημμυρίσουμε γνώση και φαντασία. Αξίζει τον κόπο φίλοι μου!

Φωτεινή Ανδριάνα Σταμογιώργου

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,