10.000 φοιτητές όμηροι των ’80’

Σε ομηρεία συνεχίζουν να βρίσκονται για 5η ημέρα πάνω από 10.000 φοιτητές της Νομικής Σχολής της Αθήνας, οι οποίοι έχουν να κάνουν μάθημα στα αμφιθέατρα από την προηγούμενη Πέμπτη εξαιτίας της κατάληψης που είναι σε εξέλιξη από μία ομάδα περίπου 80 αντιεξουσιαστών.

Φοιτητές αριστερών παρατάξεων, όπως η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) και τα ΕΑΑΚ, βρέθηκαν χθες το πρωί έξω από το κτίριο της Νομικής μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερώνοντας τον κόσμο για τις θέσεις τους, ζητώντας ταυτόχρονα τον τερματισμό της κατάληψης.

nomikh_athinwn

Παρά το γεγονός ότι ένα κομμάτι των φοιτητών των συγκεκριμένων παρατάξεων θεωρεί πως κάποια από τα αιτήματα των καταληψιών μπορεί να είναι δίκαια (αφορούν σε φυλακισμένους απεργούς πείνας, απελευθέρωση συγγενών φυλακισμένων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» κ.λπ.), ωστόσο διαφωνούν με την κατάληψη.

«Η παρούσα κατάληψη προτάσσει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το άσυλο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κινηματική. Στην πραγματικότητα υπονομεύει την προσπάθεια που γίνεται για ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς και για αποκατάσταση του ασύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΑΡΕΝ Νομικής.

Αδιαφορία και αποχή
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης υποστήριξε ότι «είναι πολύ ανησυχητικό ότι ενώ για 5η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο της Νομικής, τα αρμόδια όργανα αδιαφορούν και ανέχονται μία τόσο κατάφωρα παράνομη κατάσταση». Πρέπει, προσθέτει ο κ. Φορτσάκης, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απόδοση του χώρου στους καθηγητές και τους φοιτητές και πρέπει να διασφαλιστεί εφεξής αποτελεσματική φύλαξη».

Στο θέμα παρενέβη και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση, μιλώντας για ολιγωρία. «Η κυβέρνηση περιμένει οι καταληψίες να αποχωρήσουν μόνοι τους, προφανώς χωρίς να λογοδοτήσει κανείς για τους βανδαλισμούς και χωρίς κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα συνήθη “θύματα” που είναι οι φοιτητές… καμία προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος, καμία αγωνία για τα χαμένα μαθήματα, καμία φροντίδα για αυτό που λέγεται σεβασμός στον δημόσιο χώρο».

Πηγή: ethnos.gr

Tags: , , , , , ,