Ψιτ εσύ; Άρπαξε σωστές ευκαιρίες!

Πέρναγα τις προάλλες από ένα κλειστό, εδώ και χρόνια, μαγαζί που έχει καθιερωθεί πλέον να τοιχικολούν στις κλειστές πόρτες του αφίσες, ανακοινώσεις και ενημερωτικά φυλλάδια. Κοντοστάθηκα να δω τι υπάρχει, κυρίως επειδή μου έκαναν εντύπωση τα χρώματα και τα σχέδια. Αυτό όμως που με εξέπληξε ήταν το περιεχόμενο τους. Πόσες διαφορετικές και ξεχωριστές ευκαιρίες συμβαίνουν στην πόλη μου και δεν έχω ιδέα; Πως είναι δυνατόν πάνω από τις μισές  αμέσως να μου κέντρισαν το ενδιαφέρον;

seize

Οπότε, γυρίζοντας σπίτι έκανα μια περαιτέρω έρευνα, και η αρχική μου έκπληξη μετατράπηκε σε τρόμο. Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες, σεμινάρια, ημερίδες, ενημερωτικές εκδηλώσεις, από πολύ διαφορετικούς φορείς πάνω σε πολύ ξεχωριστές θεματολογίες με σκοπό να σε ενημερώσουν, να σε προβληματίσουν, να σου δώσουν κάποια καταρτίση και πρακτική εξάσκηση. Μπορεί να είναι καθαρά ενημερωτικά και να σου προσφέρουν γνώσεις ή μπορεί να είναι πιο διαδραστικά και σχεδιασμένα πάνω στις δικές σου προσωπικές ανάγκες. Μπορεί να σου δίνουν κάποια βεβαίωση, κάποιο υλικό να χρησιμοποιήσεις ή απλά να σου προσφέρουν εφόδια για να αναπτυχθείς. Πράγματα που με άγχωσαν! Πώς να διαλέξεις σε ποιο να πρωτοσυμμετέχεις; Επειδή να τα προλάβεις όλα είναι δύσκολο.

Σαν νέοι πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν γύρω μας και να μην μένουμε μόνο σε αυτά που ξέρουμε. Είτε σε ακάδημαικό επίπεδο, είτε σε κοινωνικό, είτε σε προσωπικό. Να βρούμε ευκαιρίες που θα μας προσφέρουν τα εφόδια που χρειαζόμαστε και θα συμβαδίζουν με τον άνθρωπο που θέλουμε να γίνουμε. Όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που θέλουμε να αναπτύξουμε και τις δράσεις για να πετύχουμε τον προσωπικό μας σκοπό. Οι γνώσεις που θα αποκτήσουμε σε αυτή την ηλικία και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι αυτά που θα διαμορφόσουν την αυριανή προσωπικότητα μας.

Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλα αυτά που μπορούμε και θα θέλαμε να κάνουμε, θα πελαγώσουμε. Για αυτό και προτού αρχίσουμε να διαλέγουμε αυθαίρετα συνέδρια, σεμινάρια και γενικότερες δράσεις, που θα ενισχύσουν το μέλλον μας, ας αναλογιστούμε ποιο θέλουμε να είναι αυτό το μέλλον μας και που θέλουμε να φτάσουμε. Μπορεί να είναι μια ρομαντική σκέψη, αλλά αν πραγματικά αφιερώσουμε λίγο χρόνο να ανακαλύψουμε ποιοί είμαστε και ποιοί θέλουμε να γίνουμε, θα σταματήσουμε να τρέχουμε σε συνέδρια που δεν μας αφορούν, απλά και μόνο για μια βεβαίωση. Άρα θα αφιερώσουμε το χρόνο μας σε κάτι που πραγματικά θα μας βοηθήσει και θα έχει αξία για εμάς.

Επομένως, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και τα άπειρα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίζονται σε προτεραιότητες και δευτερεύοντα πράγματα, που θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις ευκαιρίες που αρμόζουν σε εμάς.

Ηλέκτρα Τουλιάτου

Μέλος της AIESEC Πανεπιστημίου Πάτρας

Tags: , , , , , , , , , , ,