Το χωριό με ανεργία… 0%!

Βρισκόμενος στο χωριό μου, στα βόρεια του νομού Φθιώτιδας, αποφάσισα να «ανηφορίσω» προς τη Μαγνησία και συγκεκριμένα σε ένα χωριό για το οποίο άκουγα από καιρό. Ο λόγος για την Ανάβρα Μαγνησίας ή όπως αποκαλούνταν παλαιότερα, Γούρα.

anabra1

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Στις δυτικές πλαγιές του όρους Όρθρυς, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τον Αλμυρό, οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Ελβετία. Η Ανάβρα όμως τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ευρέως γνωστή για το ότι αποτελεί το μοναδικό ελληνικό χωριό με ποσοστό ανεργίας 0%! Αξίζει να σημειωθεί ότι με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όροηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Στο χωριό εντοπίζονται υποδειγματικές υποδομές όπως αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο και φυσικά περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο έκτασης 240 στρεμμάτων. Υψηλή θέση κατέχει και η κοινωνική μέριμνα καθώς καθένας μπορεί να συναντήσει νηπιαγωγείο και δημοτικό υψηλών προδιαγραφών, αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, όπως και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Υπάρχει ακόμα σχεδιασμός για γηροκομείο και για πισίνα!

anabra2

Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα.Οι κάτοικοι του χωριού σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα με φως, νερό και σωστή δόμηση. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του.

Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός πως το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο.

Λεωνίδας Σκαρλάτος

Tags: , , , , , , , , , ,