Καλώς μας βρήκε!

downloadΜπορεί η Νομική να άνοιξε-ή να μην άνοιξε τελικά, η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται-ή όχι, και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνούν μεταξύ τους περί δραχμής. Πλησιάζουν όμως οι μέρες που ένας μεγάλος κύκλος κλείνει. Μια χρονιά, που έκλεισε στην «αγκαλιά» της αποφάσεις και γεγονότα που μας άφησαν εκστασιασμένους ή και άναυδους. Αυτά τα δύο συγκεκριμένα συναισθήματα, έχουν δύο όψεις: την καλή και την κακή. Στην Ελλάδα του 2013, όμως υπήρξε η κακή και η χειρότερη, για την πλειονότητα του πληθυσμού.

Μέσα στη χρονιά, ζήσαμε πολλές άσχημες στιγμές. Στιγμές ανασφάλειας, οικονομικής δυσπραγίας και αδυναμίας, ηθική και συναισθηματική κατάπτωση, και φυσικά στεναχώρια που ήρθαμε ως εδώ. Η κρίση μας επηρέασε ψυχολογικά, κι ας μου επιτραπεί να πω, πως το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό. Η συναισθηματική επιβάρυνση.

Ζήσαμε όμως κι άλλες στιγμές, όμορφες, γεμάτες χαρά και λάμψη. Στιγμές, που τα χρήματα δεν είχαν καμία απολύτως αξία, γιατί δε μπορούν ν’αγοράσουν τα πάντα. Ακούγεται προκλητικό, αλλά όντως τα χρήματα δε μπορούν! Με χρήματα αγοράζεις παιχνίδια, όχι όμως χαμόγελο, περίθαλψη αλλά όχι υγεία. Συμπάθεια, αλλά όχι φιλία. Ψυχαγωγία, αλλά όχι οικογένεια.

Φέτος λοιπόν, στο τραπέζι των Χριστουγέννων, είτε βρισκόμαστε με την οικογένεια είτε όχι, ας εστιάσουμε στα θετικά της χρονιάς, σ’αυτές τις όμορφες στιγμές που έδωσαν πνοή στη ζωή μας, που μας έδωσαν τη δύναμη να προχωρήσουμε παρακάτω, και στους ανθρώπους που μας στήριξαν, είτε παραμένοντας στο πλάι μας, είτε μπαίνοντας στη ζωή μας.

Με μικρότερο τραπέζι φέτος ή και με λιγότερα πράγματα, δεν έχει σημασία, ας χαρίσουμε στους εαυτούς μας και στους αγαπημένους μας, τα χαμόγελα και την ευτυχία που αρμόζει στη συγκεκριμένη ημέρα, και που τόσο μας έλλειψε φέτος! Ας αφήσουμε πίσω τ’άσχημα, την πίεση και το άγχος, γι’άλλες μέρες.

Σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα και πλέον η πρώτη ημέρα του νέου έτους, απέχει μόλις 5 ημέρες. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη, κάντε τον απολογισμό σας, μετρήστε τις αναμνήσεις σας, τα πιο πολλά σας γέλια, τα λάθη σας και τα σωστά. Αφήστε τα να περάσουν μπροστά από τα μάτια σας, και να φύγουν…Σύντομα θ’ανήκουν στο παρελθόν, γι’αυτό γιορτάστε τις επιτυχίες σας, ζητήστε συγγνώμη κι επανορθώστε, πάρτε τα τηλέφωνα που όλο αναβάλλατε…

Ύστερα, βγείτε στο τραπέζι, γελάστε, φάτε, πιείτε, και χαρείτε με την ψυχή σας! Ηταν το 2013, με τα όμορφα και τα άσχημα, και σας ανήκει.   Αλλά, πάει ο παλιός ο χρόνος, και έρχεται ένας καινούργιος.

Υποδεχτείτε τον με τα καλά σας, και μόλις έρθει με την καινούργια του συσκευασία, τσαλακώστε το πλαστικό και βγάλτε τον από το κουτί.

Καλά Χριστούγεννα, κι ευτυχισμένο το νέο έτος!

Tags: , , , , , , ,