Φώφη Γεννηματά: «η πόλωση δεν οδηγεί σε λύση, αλλά σε αδιέξοδο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΗ UNIVERSITY PRESS

fofi1

Κυρία Γεννηματά πως βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό ενόψει των εκλογών της Κυριακής;

Ο λαϊκισμός γι άλλη μια φορά επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό. Στη μάχη ανάμεσα στο φόβο και την οργή, ηττημένος θα είναι ο πολίτης. Γιατί αυτή η πόλωση δεν οδηγεί σε λύση αλλά σε αδιέξοδο. Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο φόβο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει ο καθένας να ακούσει

Σας έβλαψε τελικά η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;

Η συνεργασία μας με τη Νέα Δημοκρατία, ήταν καθαρά συγκυριακή. Συμμετείχαμε σε μια Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

Από το 2012 ζητήσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην Κυβέρνηση. Αρνήθηκε.

Προτείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξουμε την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Να έχει την ευκαιρία η Αριστερά από το ’12 να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Ούτε αυτό το δέχτηκαν.

Είπαμε να μπουν σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Να πάμε όλοι μαζί να διαπραγματευτούμε. Δεν θέλησαν μέχρι σήμερα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Εμείς δεν ταυτιστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία,  ήταν συνεργασία ανάγκης και αν θέλετε αυτό που επιδιώξαμε ήταν να βγούμε το συντομότερο δυνατό από αυτή την κρίση για να επιστρέψει και ο καθένας στο φυσικό, ιδεολογικό και πολιτικό του χώρο.

Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;  Προγραμματική σύγκλιση ή εθνικός σκοπός;

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πρέπει να υπηρετήσουν ένα Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση. Κανείς μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

Με αυτό το δεδομένο, είναι  σημαντικό όχι μόνο  ποιό θα είναι το πρώτο κόμμα αλλά  και ποιό θα είναι το τρίτο.  Το κόμμα δηλαδή που θα διαδραματίσει τον κρίσιμο, καταλυτικό ρόλο για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης προοδευτικού προσανατολισμού.

Γι αυτό διεκδικούμε την Τρίτη εντολή, ζητάμε από τον ελληνικό λαό να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως Τρίτη πολιτική δύναμη  για να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, κρατώντας ψηλά την ευθύνη.

Και πιστεύετε πραγματικά ότι τα σημερινά πολιτικά κόμματα μπορούν να βρουν τρόπο συνεννόησης; Με ποιο τρόπο;

Η Εθνική Συνεννόηση για πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα έχει νόημα όταν γίνεται στη βάση των αναγκών της χώρας.

Όλα τα κόμματα που συμμετέχουν συνδιαμορφώνουν μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη προγραμματική συμφωνία, ώστε να υπηρετήσουν από κοινού ένα σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα.

Μαζί με ένα  πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο και  ρεαλιστικά μέτρα που θα στηρίξουν την  απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και θα βελτιώσουν  τη ζωή των πολιτών

Γιατί να σας προτιμήσει ο πολίτης;  Γιατί ΠΑΣΟΚ και γιατί με το ΠΑΣΟΚ με δεδομένο ότι υπάρχει και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου;

Το ΠΑΣΟΚ στην μεγαλύτερη σύγχρονη κρίση για τη χώρα και το ίδιο ήταν παρόν.

Έκανε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπου μπορούσε, διαπραγματεύτηκε όσο γινόταν τη διάσωση εργασιών και δικαιωμάτων, έβαλε το στίγμα του στον αντιρατσιστικό νόμο και στον πόλεμο κατά του φασισμού.

Όσα λάθη κι αν γίνανε την ώρα της μάχης, ο αγώνας που καταβλήθηκε ήταν τίμιος και ανιδιοτελής.

Γι αυτό δεν μετανιώνω για τη συμμετοχή μου σε αυτό τον προσπάθεια. Γι αυτό και σήμερα στρατεύομαι εδώ που μεγάλωσα, εδώ που έμαθα τι θα πει πολιτική, εδώ που ξέρω ότι η δημοκρατία δεν είναι ιδεολογία αλλά τρόπος ζωής.

Ελπίζω εδώ στο ΠΑΣΟΚ, στην Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη να συναντηθούμε και πάλι στις 25 Ιανουαρίου. Και μετά από αυτή.

Οι εποχές μπορεί να αλλάζουν.

Οι μνήμες  όμως της κοινωνικής αλλαγής, οι μνήμες της πιο δημοκρατικής και ειρηνευμένης κοινωνίας για την οποία η παράταξή μας έχει δώσει τη ζωή της, δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Με αυτές θα πορευθούμε μέχρι το τέλος,  θα συμβάλλουμε στην πιο κρίσιμη ώρα. Στην ώρα της εθνικής συνεννόησης.

Tags: , , , , , , , , , ,