Έλα λαμπρό παράδειγμα για τους φοιτητές μας μέσα στην κρίση

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, την Τρίτη 13 Μαΐου 2014, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή κ. Πάρι Τσάρτα, του Προέδρου του Συμβουλίου του Ιδρύματος Ομότιμου Καθηγητή κ. Σταύρου Θωμαδάκη, του Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγητή κ. Βασίλη Αγγελή, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης Καθηγητή κ. Δημητρίου Λαγού, του Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος – ΜΒΑ, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Αριστείδη Σάμιτα, Καθηγητών, φοιτητών, και πλήθος επιφανών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του κατόχου νόμπελ οικονομικών 2010, Sir Χριστόφορου Πισσαρίδη, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

aegean1

Με μία σεμνή, καλά οργανωμένη τελετή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τίμησε τον διακεκριμένο επιστήμονα και τον ενέταξε στο δυναμικό του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων μία μόλις ημέρα μετά από την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιδικάσει στην Τουρκία πρόστιμο-ποινή 90 εκατ. ευρώ για την εισβολή στη Κύπρο ανέφερε με συγκίνηση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου «η σημερινή ημέρα αποκτά έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Είμαστε δύο χώρες με μακρά και δύσκολη ιστορία, πλούσιο πολιτισμό που παρά τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε συνεχίζουμε και αριστεύουμε στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.» «Η παιδεία πρέπει να είναι η πρώτη επένδυση.» Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ανέφερε τη βεβαιότητά του ότι η σημερινή αναγόρευση του Sir Πισσαρίδη θα δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς και ουσιαστικές συνεργασίες και συνέργειες τόσο σε ερευνητικό όσο και εκπαιδευτικό επίπεδο. Ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών-ΜΒΑ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα , το έργο, τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις του τιμώμενου, ενώ, οι καθηγητές του Τμήματος των συνέχαιραν.

aegean2

Ο Sir Xριστόφορος Πισσαρίδης αφού περιενδύθηκε την τήβεννο απεύθυνε στο κοινό ομιλία αποδοχής με τίτλο: «Το πρόβλημα της Ανεργίας στην σημερινή Κοινωνία». Στην ομιλία του ο Νομπελίστας οικονομολόγος ενθουσίασε το κοινό. Μίλησε για την ανάγκη της γνώσης μέσα στην κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά, «Το γεγονός ότι οι ελεύθερες αγορές κυριάρχησαν επί οποιουδήποτε άλλου μοντέλου δεν συνεπάγεται ότι όλα σε αυτές είναι τέλεια. Πολλές φορές αυτά τα συστήματα αντιμετώπιζαν με ανισότητα και με τρόπο άδικο τη διανομή της παραγωγής». «…η ανεργία συγκαταλέγεται μαζί με το θάνατο συγγενικού προσώπου και με το διαζύγιο ως γεγονότα που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυστυχία». «Η μεγαλύτερη βοήθεια της κυβέρνησης είναι αυτή που στοχεύει στο άτομο χωρίς εργασία και όχι στον πιθανό εργοδότη. … Η αρχική ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τον κίνδυνο της φτώχειας ως αποτέλεσμα ανεργίας». «Θεωρώ …πως μία οικονομία που συνδυάζει την ευέλικτη αγορά εργασίας με μία γενναιόδωρη στήριξη των ανέργων από το κράτος δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον για ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση». «… το σύστημα που συνδυάζει την ευελιξία με την ασφάλεια των ανέργων που συχνά στα αγγλικά αναφέρεται ως «flexicurity». «…μόνο μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη μπορεί να επιφέρει πραγματική βελτίωση στην αγορά εργασίας» κατέληξε ο Kαθηγητής SirXριστόφορος Πισσαρίδης.

Ενώ, στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Οικονομικά της Εργασίας στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση» την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.

Οι φοιτητές ενθουσιάστηκαν από το λόγια και την αμεσότητα του νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη και εμπνεύστηκαν για το μελλοντικό επιστημονικό τους καθήκον. Είχαν πλέον ένα όραμα…κάτι να ονειρεύονται…ένα καλό παράδειγμα…. μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Αριστείδης Σάμιτας

Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ

mba.aegean.gr

Tags: , , , , , ,