Φαντασία VS Πραγματικότητα

Πόσοι από εσάς και πόσες φορές έχετε φανταστεί κάπως μια κατάσταση που αλλιώς καταλήγει στην πορεία; Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η πραγματικότητα έχει την ικανότητα να ξεπερνάει τη φαντασία σε πολλά σημεία. Προσωπικά, είναι σπάνιες οι φορές, ίσως μετρημένες στα δάχτυλα, που όντως η φαντασία συνέπιπτε με την πραγματικότητα. Τα παραδείγματα που θα θιχτούν στο σημερινό άρθρο έρχονται απευθείας από την πραγματικότητα που βιώνει ένας μαθητής, στη συνέχεια φοιτητής και μετέπειτα απόφοιτος/άνεργος/ εθελοντής.

 • Τι φαντάζεται ο μαθητής σχετικά με το διάβασμα. 

kid-hacker-news-v2

Αγαπημένες συνήθειες ενός μαθητή είναι το παιχνίδι στον υπολογιστή, το facebook, οι selfies και οτιδήποτε δεν σχετίζεται με το διάβασμα. Αυτό που φαντάζεται λοιπόν ο μαθητής είναι να βγάζει καλούς βαθμούς με την ελάχιστη προσπάθεια.

 • Πραγματικότητα.

bad student

Σαν μαθητές ο ρόλος μας είναι να διαβάζουμε, να βγάζουμε καλούς βαθμούς και να έχουμε καλή συμπεριφορά απέναντι στους δασκάλους, στους συμμαθητές, στους γονείς, στους συγγενείς, γενικά σε όλο τον κόσμο. Οπότε, η πραγματικότητα σχετίζεται με την απελπισία και τον εξαναγκασμό να καθίσεις να διαβάσεις γιατί «έτσι πρέπει».

 • Τι φαντάζεται ο μαθητής σχετικά με τις εξετάσεις. 

exams easy

Ο μαθητής που κάθεται και καταβάλλει κόπο να διαβάσει και να λύσει τις ασκήσεις περιμένει ότι θα γράψει και καλά στο διαγώνισμα.

 • Πραγματικότητα.

exams difficult

Αλλά υπάρχουν και φορές που οι καθηγητές έχουν κέφια και δεν βάζουν αυτά τα απλά πραγματάκια που έδειξαν στην τάξη ή τις ασκήσεις που κλήθηκαν οι μαθητές να λύσουν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα είναι μαθητές απελπισμένοι να κλαίνε, να κοιτάνε τον τοίχο ή να προσπαθούν να βρουν μια σανίδα σωτηρίας αντιγράφοντας από κάποιον άλλο.

1ea5310e4f5b40d56a906a4985e13bbb4d8e365b3baeb155a0d811b1da26dee1

 • Προσδοκίες από το μελλοντικό Πανεπιστήμιο. 

πανεπιστήμιο

Λίγο πολύ όλοι είχαμε την εντύπωση ότι τα πανεπιστήμια είναι η ανώτατη εκπαίδευση στην χώρα μας. Φανταζόμασταν μεγάλα, ωραία κτίρια, με υποδομές, σοβαρά μαθήματα, αξιοπρεπείς καθηγητές και γενικότερα ένα σύστημα που θα μας οδηγούσε ένα βήμα παραπέρα στην πνευματική μας ανάπτυξη.

 • Πραγματικότητα.

πανεπιστήμιο χάλια

Η πραγματικότητα έσκασε σαν καταιγίδα σε μια καλοκαιρινή μέρα. Τίποτα, προφανώς, από αυτά που φανταζόμασταν δεν ίσχυε. Τα κτίρια προπολεμικά, τα αμφιθέατρα υπό κατάρρευση και ας μην ανοίξω το κεφάλαιο γραμματεία. Μερικά μαθήματα τα περνούσες με ευκολία ενώ σε κάποια άλλα έπρεπε να κάνεις τάμα στον άγιο Φανούριο να σου εμφανίσει τις λύσεις την ώρα της εξέτασης.  Για τους καθηγητές δεν θα αναφερθώ καθόλου. Όλοι έχετε σχηματίσει την άποψή σας για τους διδάσκοντες σας.

 • Πως φαντάζεται τα εξάμηνά του ο Φοιτητής.  

good university student

Σαν φοιτήτρια πίστευα ότι όσο θα ήμουν στο πανεπιστήμιο θα ήμουν συνέχεια χωμένη σε ένα βιβλίο, θα αναζητούσα πηγές σε βιβλιοθήκες, θα κρατούσα σημειώσεις και θα πήγαινα σε όλα τα μαθήματα.

 • Πραγματικότητα.

party student

Άνθρωποι είμαστε και είναι αδύνατο να είμαστε συνεχώς σε σοβαρή διάθεση. Χρειαζόμαστε να ξεδίνουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε. Άλλοι προτιμούν να βγαίνουν να χορεύουν / πίνουν / γλεντάνε, άλλοι να παίζουν onlinegames, άλλοι με το να κάνουν διάφορα χόμπι όπως τραγούδι / χορός / ζωγραφική / θέατρο κτλ. Τα πρωινά μαθήματα καταργήθηκαν από τη λίστα των μαθημάτων προς παρακολούθηση και τα πολύ απογευματινά παρασκευής αντικαταστάθηκαν με καφέδες και άλλες εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες.

 • Πως φαντάζεται ο φοιτητής την αποφοίτησή του.

graduate students

Όλοι φανταζόμαστε ότι θα ορκιστούμε αργά ή γρήγορα. Πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί να τελειώσουμε τη σχολή είτε στα 4 χρόνια που είναι η προβλεπόμενη φοίτηση είτε και λίγο αργότερα. 

 • Πραγματικότητα.

desperate student

Φτάνουμε στην πηγή και νερό δεν πίνουμε. Περισσεύουν δύο μαθήματα και μια πτυχιακή…. Ο χρόνος περνάει…. Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές…. Το πτυχίο είναι κοντά αλλά όχι στα χέρια μας…..

 • Πως φαντάζονται το μέλλον οι απόφοιτοι.
 • work collaboration

Κακά τα ψέματα, σπουδάσαμε κάτι που πιστεύαμε ότι θα έχει επαγγελματική αποκατάσταση , αλλιώς γιατί να λειτουργεί ένα τμήμα που βγάζει ανέργους (ελληνικό παράλογο). Φανταζόμαστε ένα εργασιακό περιβάλλον που υπάρχει αρμονία, ομαδικό πνεύμα, χώρος για ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας και κυρίως οικονομικές απολαβές.

 • Πραγματικότητα.

no money

Ώρες εργασίας, απλήρωτες, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλεια, χωρίς δυνατότητα να ξεδιπλώσεις τα ταλέντα σου και χωρίς αρωγή. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην τελευταία απίστευτη ιδέα που έπεσε από Υπουργό για εθελοντική εργασία στα σχολεία της χώρας με ανταμοιβή (όχι χρήματα φυσικά) αλλά μόρια….

Και η ζωή συνεχίζεται….πως φαντάζεστε το μέλλον σας;;; 

Tags: , , , , , , , , , , ,