Υπερθέρμανση του πλανήτη: Τι τελικά ισχύει;

yperthrmansiΗ επιβολή του ισχυρού και η καταπόντιση της αλήθειας

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και βλέπουμε όλο και πιο συχνά τους απανταχού περιβαλλοντολόγους αλλά και τους απλούς ανθρώπους-φίλους του περιβάλλοντος, να διαμαρτύρονται με διάφορους τρόπους για το φαινόμενο που προκαλούν κάποιοι «κακοί» συνάνθρωποί τους: την υπερθέρμανση του πλανήτη. Βλέπουμε επίσης και πληθώρα ΜΚΟ και πανεπιστημιακών μεγαλοκαθηγητών, να διοργανώνουν σεμινάρια και συνέδρια, καθώς επίσης να δημιουργούν ντοκυμαντέρ και βίντεο μικρής διάρκειας, στα οποία εξυμνούν το φυσικό μας περιβάλλον και τερατοποιούν τον βιομηχανικό άνθρωπο, θεμελιώνοντας έμμεσα και άμεσα την ιδέα πως η σημερινή κοινωνία προκαλεί τρομερές ζημιές στον πλανήτη που ζούμε, τόσο τρομερές που είναι θέμα χρόνου το να καταστραφεί ολοσχερώς. Αντίθετα όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι – επιστήμονες και μη. Είναι αυτοί που βλέποντας τα προαναφερθέντα βίντεο ψιθυρίζουν «μα δεν είναι έτσι τα πράγματα, έτσι λειτουργεί ο πλανήτης..», γιατί έχουν δει μιάν άλλη οπτική γωνία της κατάστασης. Φαντάζομαι, όπως και εγώ έτσι και εσείς, γνωρίζετε περισσότερους ανθρώπους που υποστηρίζουν την πρώτη θέση και πολύ λιγότερους «ψιθυρίζοντες». Ποιος όμως έχει δίκιο απ’ τους δύο;

Το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί πολύ εύκολα –και ακόμη ευκολότερη είναι η αναζήτηση της απάντησής του. Σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να πει «μα η διαδικασία απάντησης σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι τόσο απλή;». Ναι, είναι. Η πολυπλοκότητα που έχουμε την ικανότητα ως νοήμονα πλάσματα να αποδίδουμε επιτηδευμένα σε ορισμένα θέματα, δε σημαίνει πως υπάρχει πάντα. Πριν προχωρήσουμε όμως στη διαλεύκανση του ζητήματος, επιτρέψετέ μου να διευκρινήσω το εξής: δεν αμφισβητώ την όποια υπερθέρμανση, αμφισβητώ την τόσο δογματική συσχέτισή της με τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Μία τέτοια θέση λοιπόν, μπορεί να υπερασπιστεί ο αστροφυσικός Piers Corbyn, ο οποίος είναι δημιουργός της Μακροπρόθεσμης Πρόγνωσης της Ηλιακής Δραστηριότητας και ιδρυτής του Weather Action Long Range Forecasters (Μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του καιρού).

Η έρευνά του απορρίπτει εντελώς τη θεωρία ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή –μια θεωρία που ο περίφημος Al Gore και οι ακόλουθοί του προβάλλουν αρειμανίως σθεναρά. Ο εν λόγω αστροφυσικός λοιπόν είχε πει πριν από τρία χρόνια: «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δηλώνει πως το διοξείδιο του άνθρακα ανεβάζει τη θερμοκρασία.

Μετά την εποχή των παγετώνων συμβαίνει το αντίστροφο: πρώτα ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και στη συνέχεια ανεβαίνουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.

Παρατηρώντας τις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και κατεβαίνει περίπου δύο φορές γρηγορότερα και συχνότερα απ’ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα πράγμα που σημαίνει ότι: τουλάχιστον για το μισό διάστημα, ακολουθούν αντίθετες κατευθύνσεις και για το άλλο μισό κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

yperthermansi2Εννοώ δηλαδή ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ίσως συνδέονται με κάποιο σύνθετο τρόπο, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πουθενά ή κάποια επιστημονική απόδειξη ότι το διοξείδιο του άνθρακα ανεβάζει συστηματικά τη θερμοκρασία.

Στην πραγματικότητα, από το 1998 οι θερμοκρασίες παγκοσμίως έχουν πέσει. Η γενική αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας από το 1900 περίπου, προκαλεί μία γενική αργή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να λήγει σήμερα.

Η πρώιμη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος – την οποία δεν αναγνωρίζουν οι οπαδοί της υπερθέρμανσης του πλανήτη – ήταν πολύ θερμότερη. Η Γροιλανδία ήταν πολύ θερμότερη απ’ ότι είναι σήμερα. Ονομάστηκε Γροιλανδία, όταν ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς, επειδή ήταν κατοικήσιμη και πολλοί άνθρωποι μετανάστευσαν εκεί. Δε συμβαίνει κάτι καινούριο σήμερα στον κόσμο, που να μην έχει συμβεί παλιότερα. Η θεμελιώδης περιοδικότητα των αλλαγών θερμοκρασίας, είναι ο 22ετής μαγνητικός κύκλος του Ήλιου. Η κορύφωση του τρέχοντος 22ετούς κύκλου, ήταν τις χρονιές 2002 και 2003 και τώρα βρισκόμαστε σε μία ύφεση αυτής της τάσης.

Το 2002 και 2003, ο μεταβαλλόμενος μέσος όρος της θερμοκρασίας έφτασε το μέγιστό του, ταυτόχρονα με τη φάση του φυσικού 22ετούς κύκλου. Έτσι, αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει είναι το εξής: οι παγκόσμιες θερμοκρασίες μπορεί να μην αυξάνονται κατά μέσο όρο, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια, μέχρι το 2002, έχουμε δει την κορύφωση ενός φυσικού κύκλου, που συνδέεται με τον μαγνητικό 22ετή κύκλο του Ήλιου».

Στην πιθανή ερώτηση του αναγνώστη «δηλαδή όσα ακούμε είναι ψέμματα;» ο Piers Corbyn έρχεται να παραθέσει και τα επτά ψέμματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα:

1. Δεν φαίνεται να έχει σχέση με όλα αυτά η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχει σημαντική διαμόρφωση των τιμών του CO2, που δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα, π.χ η ανάπτυξη των φυτών και η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

2. Επίσης, οι πυρήνες των πάγων δεν μετρούν τα ετήσια ποσά του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι τιμές κατανέμονται σε περίοδο αιώνων, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι αέριο και διαχέεται στον πάγο υπό μορφή φυσαλίδων.

3. Είναι ψέμα επίσης των οπαδών της υπερθέρμανσης ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται τώρα ταχύτερα από ποτέ.

4. Δεν υπάρχουν στοιχεία αύξησης ή μείωσης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα ταχύτερα από πριν, επειδή δεν μπορούμε να δούμε τέτοια πράγματα στους πυρήνες του πάγου.

5. Ένα άλλο ψέμα είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Έχουν γίνει σημερινές (εν έτοι 2010) μετρήσεις στις Μαλβίδες που δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας έχει κατέβει ή έχει ανέβει η στεριά, τα τελευταία 70 χρόνια.

6. Είναι σημαντικό να πούμε πως οι μετρήσεις από τους οπαδούς της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γίνονται στον Ειρηνικό. Οι μετρήσεις αυτές είναι παράλογες, επειδή ο Ειρηνικός είναι σε συνεχή κίνηση, οπότε ολόκληρη η περιοχή κινείται και τα νησιά εκεί μπορεί να «ανεβαίνουν» ή να «κατεβαίνουν» και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη στάθμη της θάλασσας.

7. Όσο για τις πολικές αρκούδες, ζούσαν πολύ καλά στις θερμότερες εποχές. Δεν εξοντώθηκαν τότε, ούτε τα τελευταία 10.000 χρόνια, ούτε κατά την διάρκεια της προηγούμενης μεσοπαγετωνικής περιόδου, ούτε πριν απ’αυτήν.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά και οι υποτιθέμενες ζημιές που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον δεν παίζουν κανένα ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η υπερθέρμανση έτσι όπως παρουσιάζεται δεν έχει προκληθεί από τον άνθρωπο, αλλά είναι στην ουσία η κρίση βιομηχανοποιημένη. Είναι αμέτρητα τα σχέδια αντιπρότασης στην περιβαλλοντική «κρίση» που αρχίζουν να υλοποιούν πολυεθνικές και κράτη για την παραγωγή αγαθών κάθε λογής, «φιλικά προς το περιβάλλον». Από τη συσκευασία μιας τσίχλας μέχρι τα θεμέλια ενός σπιτιού που η αξία τους εκτοξεύει το κόστος του στα ύψη, είναι αμέτρητα τα υλικά αγαθά που πρόκειται να επιβληθούν στην μελλοντική κοινωνία, με άλλοθι το καλό του περιβάλλοντος. Αυτό όμως είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που δεν είναι δόκιμο να αναλυθεί επί του παρόντος.

Είναι ανόητο –με την αρχαία σημασία της λέξης- να ακούμε και να περιμένουμε σωτηρία από ανθρώπους των οποίων η εξουσία και η ευημερία εξαρτάται από αυτήν τη φαινομαινική κρίση. Είναι νομίζω πλέον καιρός να αφυπνήσουμε τον Άνθρωπο μέσα μας και να μεταλαμπαδεύσουμε τις αλήθειες και τις αξίες που διέπουν το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο υπάρχουμε.

Δημήτρης Αθανασόπουλος

Tags: , , ,