Αλέξη προχώρα μα… μόνοδρομος η “συμφωνία”

Πάει ο Τσίπρας στην Ευρώπη να μιλήσει με τους θεσμούς. Όλα καλά. Πάει και ο Βαρουφάκης και οι ελπίδες εξανεμίζονται. Αν η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή ένα επικοινωνιακό όπλο, αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η ανοιχτή γραμμή που έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ -με τον τελευταίο ο Βαρουφάκης θυμηθείτε πως έριξε τα μαλλιά του, αν και δεν έχει- είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της ευμενούς αντιμετώπισης που χαίρει ο πρωθυπουργός σε αντίθεση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος δεν πάει και σε… βαρετά δείπνα.

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ ÊÏ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ/ÅÊÌ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ(EUROKINISSI/ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

Για να μην λέμε μόνο όμως για τον σταρ-υπουργό, σε άρθρο του ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας αναφέρει πως ο δρόμος της κοινωνικής ανασυγκρότησης περνάει από την ρήξη κάτι που σίγουρα δε δίνει και ιδιαίτερη ώθηση στα ελληνικά συμφέροντα τα οποία είναι χωρίς αμφιβολία στο ευρώ. Ούτε Μόσχα ούτε Αμερική θα καταφέρουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Είμαστε μόνοι μας στη «μάχη» αυτή. Ίσως ακόμη και ο Τσίπρας να είναι μόνος του. Και μπορεί ο ίδιος πριν χρόνια να είπε πως το ευρώ δεν είναι φετίχ ωστόσο γνωρίζει καλά πως ο δρόμος της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας περνάει από το ευρώ και την Ευρώπη.

Η αντιπολίτευση
Με την ίδια έπαρση που αντιμετώπισαν την διακυβέρνηση της χώρας με την ίδια συνεχίζουν να ασκούν τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα. Τι κι αν βρίσκουν κατά καιρούς λόγους για να φωνάζουν και να λαϊκίζουν όπως η Κωνσταντοπούλου, η πολυήμερη κατάληψη της πρυτανείας ή τα επεισόδια στα Εξάρχεια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν μέσα από την αντιπολιτευτική τους τακτική πως ακόμη μαζεύουν τα κομμάτια τους από την ήττα τον Γενάρη. Το πνεύμα αυτοκριτικής που υιοθέτησαν λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών καταπνίγηκε στην επιθυμία να διαψεύσουν τον ελληνικό λαό για την επιλογή του. Ο Σαμαράς έχει αναλάβει τον ρόλο του επικοινωνιολόγου και βγαίνει ακόμη και σε πρωινές εκπομπές για να υπερασπιστεί τα έργα και τις ημέρες του, ενώ το άλλοτε κραταιό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθεί τις εξελίξεις αμέτοχο περιμένοντας την αλλαγή ηγεσίας. Το δε ΠΟΤΑΜΙ, ο πολιτικός χαμαιλέων, έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται ελλείψει πολιτικών θέσεων στις θέσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης. Μη μου πείτε πως δεν έχετε δει τον Θεοδωράκη μετά από κάθε συνάντηση με πολιτικό αρχηγό να επαναλαμβάνει την ανάγκη παραμονής της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και να τονίζει πως σε αυτό συμφώνησε με τον αρχηγό του κόμματος με τον οποίο συνομίλησε. Αναζητήστε τον με τον προσωπικό του φωτογράφο να γυρίζει τους νέους “Πρωταγωνιστές”.

Οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης
Είναι πολλά τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει. Πιστεύω πως σ’ αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πως αν και έχει τη διάθεση δεν μπορεί ακόμα να δώσει αυτό που του ζήτησε ο Έλληνας πολίτης. Στην Κουμουνδούρου βρέθηκαν προ εκπλήξεων καθώς δίπλα στο φλέγον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προστέθηκαν το μεταναστευτικό, η κατάληψη της πρυτανείας, τα Εξάρχεια, το νομοσχέδιο Κοντονή, οι τηλεοπτικές άδειες και τα δάνεια στα κανάλια. Όλα αυτά για μία κυβέρνηση που ψάχνει τα πατήματά της είναι μάλλον πολλά. Καθώς μάλιστα πλησιάζουμε στον Ιούνιο, η περίοδος χάριτος τελειώνει κι αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου.

Πάμε για εκλογές;
Δεν είναι ταμπού οι εκλογές, αρκεί το διακύβευμα που θα τεθεί για να οδηγηθούμε σε αυτές να είναι ρεαλιστικό. Βέβαια δεν δηλώνει άγνοια ο έλληνας πολίτης καθώς γνώριζε πως όταν επέλεγε ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση θα ήταν αναπόφευκτη τόσο με τους θεσμούς όσο και με τα συμφέροντα στο εσωτερικό άρα αν στην προκειμένη περίπτωση το δίλημμα είναι σαφές ίσως μια λύση να ήταν ακόμη και το δημοψήφισμα.

Κωνσταντίνος Σπυριδάκος

Tags: , , , , , , , , ,