Τσίπρας: «Οχι σε παράταση του Μνημονίου»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού μπορούν να χαρακτηριστούν ως μερικό «άνοιγμα» προς τους δανειστές, ωστόσο, η δήλωσή του ότι δεν αποδέχεται συμφωνία για παράταση του Μνημονίου, κάτι που οι Ευρωπαίοι θεωρούν απαραίτητη, ασφαλώς, δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κυρίως την Τετάρτη στο Eurogroup. Αλλωστε, και οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό αν και δείχνουν ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούνιο στέκονται στο ενδεχόμενο ρήξης μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

tsiprassss

«Η πορεία της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη. Θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ισότιμο εταίρο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, σημείωσε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», προσθέτοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης που έχει αναλάβει.

«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης», συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία «περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», πρόσθεσε, όμως, πως η κυβέρνηση θα κάνει το όραμα πραγματικότητα και με τη στήριξη του λαού θα οικοδομήσει μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη.

Όπως ο ίδιος εξήγησε: «Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, μία στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μία: Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον».

Οχι παράταση

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και ότι ο ελληνικός λαός έδωσε στη νέα κυβέρνηση «ξεκάθαρη εντολή για μάχη».

Πηγή: imerisia.gr

Tags: , , , , , , ,