Τρείς και ασταμάτητοι

3on3.

Ένα παιχνίδι μπάσκετ λίγο αλλιώς. Όπως και το γνωστό και αγαπημένο άθλημα , και το 3χ3 ξεκίνησε και αυτό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δύο ομάδες αποτελούμενες από τρείς παίκτες, η κάθε μία,παίζουν μεταξύ τους. Λίγο διαφοροποιημένοι κανονισμοί, παιχνίδι μισού γηπέδου, μα τα συναισθήματα , ΙΔΙΑ.

basket


Στους παλαιότερους θυμίζει λίγο ένα παιχνίδι με τα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου ή την αλάνα. Το 3χ3, σε αντίθεση με το streetball, παίζεται και σε παρκέ και σε ανοιχτό γήπεδο. Κυρίως όμως σε ανοιχτό μιας και είναι μια παραλλαγή του μπάσκετ. Δεν έχει ομοσπονδία ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά στον κόσμο ακόμα,. αλλά έχει πολλούς ερασιτέχνες, φανατικούς του αθλήματος που παίζουν οργανωμένα . Γίνονται έτσι πολλά τουρνουά στον κόσμο. Στην Αμερική ειδικά σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και στην Ευρώπη έχουν γίνει πολλά επίσης, ακόμα και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Στη Γερμανία, την Ιταλία, και φυσικά το 2012 στην χώρα μας. Εκεί δεν συμετείχαν μονο ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες. Λόγω της μεγάλης μάλιστα ανταπόκρισης και επιθυμίας , είναι υποψήφιο για ολυμπιακό άθλημα. Τι έχει όμως το 3χ3 που το κάνει τόσο ξεχωριστό και αγαπητό;


Πολύ θέαμα, πολύ γρήγορο ρυθμό, πολύ έντονη άμυνα, μικρότερο γήπεδο (το μισό) , και πολύ πιο ελεύθερο τρόπο παιχνιδιού.


Ήταν στη Ρουμανία φέτος το Σεπτέμβριο, όταν έβλεπα το τουρνουά, με νικήτρια την εθνική ομάδα της χώρας. Εκεί είδα τους αγωνιζόμενους να παίζουν πραγματικά για τη φανέλα, με τεχνική που θύμιζε επαγγελματία υψηλοτάτου επιπέδου. Παίκτες που πρωταρχικό στόχο είχαν τη νίκη αλλά για να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα, δεν στέκονταν στην στρατηγική, αλλά στο θέαμα. Καρφώματα, άλλεϋ- ουπς,περίτεχνες ντρίμπλες, συνεργασίες έξω από πινακάκια. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι ό,τι ζητάει ένας λάτρης του μπάσκετ από το άθλημα. 


Μάλιστα, παίκτες όπως ο Παππάς, ο Μπόγρης και άλλοι, όταν αγωνίστηκαν με τα εθνικά χρώματα στο Ζάππειο τότε, δήλωσαν πως ένοιωσαν σαν μικρά παιδιά. Χαρά λοιπόν, ενθουσιασμός , και λίγη περισσότερη ελευθερία μακριά από τα στενά επαγγελματικά πλαίσια, κάνουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες ένα.


3χ3, ραντεβού στο γήπεδο. Για την πλάκα, για την παρέα, για να ξυπνήσουν αναμνήσεις, για το μπάσκετ! 

Σπύρος Χρυσολωράς

Tags: , , , , , , , , , ,