Το Twitter σκάβει το λάκκο του Ερντογάν

twitter2Ως γνωστόν η στήλη ασχολείται συχνά με τα τρέχοντα στη γειτονική Τουρκία. Δεν είναι άλλωστε δύσκολο να έλκεται από ανατολάς το διεθνολογικό μας ενδιαφέρον. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση καλούμαστε να ασχοληθούμε με κάτι πρωτόγνωρο. Η απαγόρευση λειτουργίας του Twitter από τον Ερντογάν. Το ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και ειδικότερα της ταχύτητας που αυτή μεταδίδεται, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ηθικής και δημοκρατίας η κίνηση αυτή τού Τούρκου Πρωθυπουργού, μια κίνηση που παρότι διαφαινόταν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα συμβεί.

Ας δούμε την υπόθεση “Twitter” στην Τουρκία με περισσότερη προσοχή. Η διαρροή στη δημοσιότητα των κασετών που μαρτυρούν οτι μέλη της οικογένειας και του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν εμπλέκονταν σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς με καταπάτηση υπέρογκων ποσών δημοσίου χρήματος ήταν η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι της οργής του κόσμου, και προκάλεσε τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά τους περασμένους μήνες. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη αυτής της πολυπληθούς αντίδρασης αποδεικνύοντας την τεράστια δυναμική που δίνει η ορθή χρήση τους στο σύνολο του πληθυσμού.

Τέτοια δύναμη έως τώρα είχαν σαφώς μόνο τα ΜΜΕ, τα οποία, ωστόσο, ο Ερντογάν (και κάθε Ερντογάν ανά τον κόσμο) μπορούσε να διαφεντεύει. Σε συνέχεια της πρακτικής του, ως ηγέτης, προσπάθησε σε πολλές περιπτώσεις να έρθει σε επαφή, καταγγελτικά υποψιαζόμαστε, με τη διεύθυνση του Twitter, σκοπεύοντας να περιορίσει τις δυνατότητες των Τούρκων χρηστών να δημοσιεύουν αφιλτράριστες πληροφορίες και είδησεις που πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές του, η εταιρεία κράτησε τις πόρτες της κλειστές -κάτι που την τιμά- κι έτσι ο Τούρκος Πρωθυπουργός έλαβε τα δικά του δραστικά μέτρα. Σταμάτησε τη λειτουργία της σελίδας εντός τουρκικών συνόρων! Τωρα παραφράζοντας μια γνωστή φράση του ελληνικού πολιτικού κόσμου, αυτή η κίνηση δεν ήταν νόμιμη αλλά ούτε και ηθική. Το πρώτο σκέλος δε, επιβεβαίωσε ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο έδωσε εντολή να λειτουργήσει εκ νέου ο ιστοτόπος στην Τουρκία.

Η επιβολή έχει πολλές εκφάνσεις. Ο Ερντογάν προτιμά εδώ και καιρό την αυταρχική επιβολή. Το κλείσιμο του Twitter δεν εμπόδιζε τους Τούρκους απο το να το χρησιμοποιούν. Κι αυτό διότι η ίδια η εταιρεία έδωσε τη δυνατότητα χρήσης του μέσω κινητών τηλεφώνων και αποστολής των τιτιβισμάτων μέσω γραπτού μηνύματος. Η κίνηση όμως του Ερντογάν, κυρίως πολιτικά, κρίνεται απόλυτα λανθασμένη. Και προφανώς, όπως συνήθως συμβαίνει, η χρήση του Twitter πήρε άλλες προεκτάσεις στην τουρκική επικράτεια. Ηδη, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας η αύξηση των τουρκικών τιτιβισμάτων ανέρχεται στο 37%. Από την άλλη, η διεθνής κατακραυγή, ακόμα και από επίσημα κρατική χείλη (Ο.Η.Ε., Λευκός Οίκος, ΕΕ, ακόμα και εσωτερικοί σύμμαχοι) δίνει ακόμα ένα χτύπημα στη νομιμοποίηση των πράξεων του Ερντογάν.

Το έχουμε παρατηρήσει κι άλλες φορές: οι δυνατότητες του ίδιου, η συγκυρία και η θέση των παιχτών στη σκακιέρα της περιοχής δίνει στην Τουρκία το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα να γίνει η μεγάλη περιφερειακή δύναμη της περιοχής. Αυτο το πλεονέκτημα το κλωτσά μόνος του ο Ερντογάν κι αυτό διότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα εσωτερικά σκάνδαλα και τη κοινωνική διχοτόμηση της Τουρκίας – χαρακτηριστικό τού τελευταίου αιώνα στη γείτονα. Ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας είναι απαραίτητος. Αν αυτό γίνει με τον Ερντογάν στο τιμόνι, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα και για την Ελλάδα. Δυστυχώς το μέλλον του όμως φαίνεται αν μη τι άλλο ισχνό.

Μπατιστάτος Βαγγέλης

Μάρτιος 2014

Tags: , , , , , , , ,