Το φαινόμενο Varoufakis

Άρθρα, βίντεο στο youtube, επεξεργασμένες φωτογραφίες σε μεγάλους ιστότοπους, όπως το deviantart και το 9gag, ακόμα και βιντεοπαιχνίδι έχει γίνει ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης.

varoufakis3

Από εικόνες που παραφράζουν τον τίτλο της γνωστής ταινίας από V for Vendetta σε V for Varoufakis μέχρι και σχολιασμός της ενδυμασίας του, από κανάλια σε όλον τον κόσμο, για την προτίμηση του να φορέσει ένα μπλε ηλεκτρίκ πουκάμισο χωρίς γραβάτα στη συνάντηση του με το βρετανό ομόλογο του Τζορτζ Όσμπορν στο Λονδίνο, είναι μερικά από τα κεντρικά θέματα των Ελληνικών και ξένων ΜΜΕ καθώς και του internet.

Ποιος είναι όμως πραγματικά ο κύριος Βαρουφάκης και γιατί απασχολεί τόσο πολύ τα Ελληνικά και τα ξένα μέσα ενημέρωσης; Γεννημένος το 1961 στην Αθήνα ο Γ. Βαρουφάκης υπήρξε μαθητής του φιλόλογου Πέτρου Μώραλη, μετέπειτα Υπουργού του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του σημερινού Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Σπούδασε οικονομικά και μαθηματικά στα Πανεπιστήμια Μπέρμιγχαμ και Έσεξ, στο οποίο μάλιστα έκανε και την διδακτορική διατριβή του στην οικονομική θεωρία, ενώ για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο του Έσεξ πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, με την ιδιότητα του ως καθηγητή οικονομικών.

Ακολουθώντας το δρόμο του πατέρα του Γεώργιου Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν πανεπιστημιακός και μάλιστα είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις, ο Γ. Βαρουφάκης υπήρξε καθηγητής σε κορυφαία πανεπιστήμια στην Αγγλία, τη Σκωτία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, την Ελλάδα και την Αμερική μεταξύ τον οποίων το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το Έσεξ κ.α. Εκτός από την ακαδημαική και ερευνητική του πορεία ο Γ. Βαρουφάκης έχει και επαγγελματική ως “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Corporation ενώ επίσης είναι και συγγραφέας αρκετών βιβλίων .

’‘¡Ÿ¥¦‘š—£

Ο λόγος λοιπόν που απασχολεί τόσο πολύ τα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ σε σχέση με τους προκατόχους του δεν κρύβεται ούτε στην ακαδημαϊκή-ερευνητική, ούτε στην επαγγελματική του πορεία πριν ασχοληθεί με την πολιτική αλλά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος είχε το θάρρος-αξιοπρέπεια να μη σκύψει το κεφάλι του σε άτομα όπως ο ομόλογος του και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σπούδασε αγροτική οικονομία και δεν είναι καν σίγουρο πως κατάφερε να πάρει master όπως αναφέρουν πολλές πηγές.

Επειδή λοιπόν ο Γ. Βαρουφάκης δεν είναι ευτυχώς «επαγγελματίας πολιτικός» και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε είναι εμπλεκόμενος σε πολιτικά σκάνδαλα δεν χρειάζεται να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του με ξύλινους λόγους και να κυκλοφορεί με αυτοκίνητα αξίας 750.000 ευρώ σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν σε επιθέσεις κάθε τύπου οπλοπολυβόλων.

Και μόνο το γεγονός ότι τόσο οι «καλοπροαίρετοι» δημοσιογράφοι, όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλοί άλλοι που είναι αντίθετοι με την κυβέρνηση, δεν έχουν τίποτα περισσότερο να προσάψουν από το ανεπίσημο μεν όχι άσχημο δε ενδυματολογικό στυλ καθώς και οι ύβρεις σε πρώτο πρόσωπο φανερώνει πολλά.

Ας ελπίσουμε μόνο ότι η εξουσία δε θα επηρεάσει τη στάση του πρώτου υπουργού οικονομικών που δεν υπέγραψε μη βιώσιμες συμφωνίες που κατέστρεψαν την Ελληνική οικονομία και το μέλλον των νέων αυτής της χώρας. Έως τότε for Varoufakis

Tags: , , , , , , , , ,