Το ουίσκι ως καύσιμη ύλη;

Εταιρεία της Σκωτίας θα εκμεταλλευτεί το γνωστότερο και πιο δημοφιλές παγκοσμίως προϊόν της χώρας, το ουίσκι, για να φτιάξει ένα καύσιμο “πράσινο” και πολύ οικονομικό. 

Η Celtic Renewables θα χρησιμοποιήσει τα κατάλοιπα από τη διαδικασία παραγωγής ουίσκι, για να δημιουργήσει βιοβουτανόλη που είναι ένα καλό υποκατάστατο της βενζίνης. 


Η βιοβουτανόλης σαν ουσία μπορεί να δώσει 25% περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου από την γνωστή βιοαιθανόλη, έχει χαμηλότερη πίεση ατμών και υψηλότερο σημείο ανάφλεξης (πράγμα που καθιστά ευκολότερο να αποθηκευτεί και ασφαλέστερο να χειριστεί). Ακόμη η βιοβουτανόλη μπορεί να αναμιχθεί, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση στην ανάμειξη της εγκατάστασης σε δεξαμενές αποθήκευσης, και είναι πολύ λιγότερο διαβρωτική από την βιοαιθανόλη, γεγονότα που από μόνα τους, κάνουν τους εμπνευστές της όλης ιδέας να μιλούν για μεγάλες και διεθνείς προοπτικές του βιοκαυσίμου τους.

wiskey

Μάλιστα η βιοβουτανόλη μπορεί να γεμίσει κλασσικές μηχανές που καίνε πετρέλαιο, ενώ μπορεί να αναμειχθεί με ντίζελ και βιοντίζελ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η βιοβουτανόλη έχει νόμιμα αναγνωρισθεί ως βιοκαύσιμο με την εφαρμογή της οδηγίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για την υποχρέωση μεταφοράς οδικών καυσίμων.

Όσον αφορά την πρωτοποριακή αυτή εταιρεία, Celtic Renewables Ltd, έχει αναπτύξει μία παλαιότερη τεχνολογία – αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο – κατά την οποία συνδυάζει τα δύο κύρια υποπροϊόντα της παραγωγής ουίσκι, το ‘pot ale’ από το οποίο παράγονται 1.600 εκατομμύρια λίτρα τον χρόνο και το ‘draff’ από το οποίο παράγονται 500.000 τόνοι, για την παραγωγή υψηλής αξίας προϊόντων από ανανεώσιμες πηγές συμπελιλαμβανομένου και της βιοβουτανόλης. Και έτσι τελικώς παράγεται το ποτό. Κάπως έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου και τις εκπομπές CO2, ενώ η ουσία αυτή παρέχει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως στις απομακρυσμένες/αγροτικές περιοχές, όπου η βιομηχανία ουίσκι είναι διαδεδομένη.

 Η Celtic Renewables Ltd παράγει επίσης άλλες βιώσιμες χημικές ουσίες , ακετόνη και αιθανόλη , καθώς και υψηλής ποιότητας ζωοτροφές βιώσιμη ζώων .

 Η εταιρεία τέλος, έχει την υποστήριξη της Σκωτσέζικης βιομηχανίας παραγωγής ουίσκι αλλά και της κυβέρνησης της χώρας, όπου η διαδικασία αυτή είναι καλά ευθυγραμμισμένη με τους εθνικούς στόχους βιοκαυσίμων και για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Παρακάτω σας παραθέτω ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο συνοψίζεται η όλη ιδέα αλλά και ο στόχος που έχει η εταιρεία :

Λάζαρος (Άρης) Αρμάογλου

Tags: , , , , , , , , ,