«Το μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος…Ένας ανεκτίμητος θησαυρός»

Πόσες φορές έχετε ακούσει τι λέξη μουσείο και η πρώτη σας σκέψη είναι :«Ποπό τι βαρετό». Κι όμως με αφορμή μία πρόσφατη επίσκεψή μου στο μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος θέλησα να σας περιγράψω αυτό το εξαιρετικό μέρος ανατρέποντας την εικόνα που έχετε για τα μουσεία.

Ας αρχίσουμε με μια ιστορική αναδρομή. Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1927 και αποτελεί την κεντρική εκδοτική τράπεζα της χώρας. Άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928 με προσωπικό 500 ατόμων. Στη συνέχεια, η Τράπεζα άνοιξε έναν αριθμό πρακτορείων και υποκαταστημάτων ώστε να τροφοδοτεί τις τοπικές αγορές σε χαρτονόμισμα και για να πληρώνει ή να εισπράττει για λογαριασμό του Δημοσίου. Στα 80 χρόνια της ιστορίας της γνώρισε 17 Διοικητές 28 Υποδιοικητές και σπουδαίους αρχιτέκτονες μερικοί από τους οποίους βραβεύτηκαν με επαίνους.

mouseio1

Η ανάγκη μεταστέγασης ορισμένων Διευθύνσεων όμως και υπηρεσιών της Τράπεζας επέβαλε το 2004 τη χρήση και δεύτερου κτιρίου στην οδό Αμερικής 3. Έτσι το νεόδμητο κτίριο στην οδό αυτή που εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2004 αναδεικνύει το ρόλο, τις λειτουργίες και τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επίσης παρουσιάζει τη σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος από το 1828 μέχρι την εισαγωγή της στο ευρώ. Ο επισκέπτης αναζητά τις ρίζες του χρήματος στους αρχαίους χρόνους, παρακολουθεί την εισαγωγή και την καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής (όπως δόντια φάλαινας, κοχύλια) και γενικά ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και ενοποίηση. Καταληκτικά πιστεύω πως μία βόλτα στο μουσείο αυτό θα σας μαγέψει όπως μάγεψε και εμένα. Θα δείτε και θα ακούσετε πολλά πράγματα τόσο για την ιστορία όσο και για τη δημιουργία του χρήματος που ούτε καν φανταζόσαστε. Είτε είναι κάποιος οικονομολόγος είτε όχι αξίζει να αφιερώσει λίγο χρόνο και να το επισκεφτεί καθώς η επίσκεψη μετατρέπεται σε μία συνδυαστική εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας χάρη στον πλέον σύγχρονων μουσειολογικών πρακτικών.

Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε ορισμένα χαρτονομίσματα που φιλοξενεί η Τράπεζα καθώς και διάφορα μέσα συναλλαγής πριν τη δημιουργία του χρήματος.

mouseio2

mouseio1

Βίκυ Φρατζή

Φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ

Tags: , , , , , , , , , ,