Το Γκράφιτι του Πολυτεχνείου

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των ημερών είναι το γκράφιτι που καλύπτει πλέον ένα από τα παλιότερα κτίρια του Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρη. Το εν λόγω έργο δημιουργήθηκε εν μια νυκτί ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτό συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστοι. Αίσθηση προκαλεί η ταχύτητα δημιουργίας και η έκταση του γκράφιτι ενώ φαίνεται πως πρόκειται για δράση προσχεδιασμένη από άτομα με εμπειρία και αφοσίωση.

politexneio

Αυτή η αισθητική παρέμβαση έχει προκαλέσει μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διάφορους φορείς καθώς και από μεμονωμένα άτομα που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν σχετικά με το γεγονός. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του προεδρείου της συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ:«Οι βανδαλισμοί των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων τείνουν να γίνουν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους. Η θλιβερή εικόνα του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ αποτελεί την αποκορύφωση των απαράδεκτων αυτών πράξεων. Οι δράστες βεβήλωσαν ένα ιστορικό κτίριο, μνημείο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου..»

Οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής διίστανται. Μια μερίδα φοιτητών και άλλων πολιτών στηρίζουν το γκράφιτι στους τοίχους του Πολυτεχνείου θαυμάζοντας την καλλιτεχνική του υπόσταση και το υποκείμενο μήνυμα του. Μάλιστα, αρκετοί το παρουσιάζουν ως μια δραστικότατη εκδήλωση αντίδρασης στο συντηρητισμό και στην υποκρισία της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτή η «ασπρόμαυρη ζούγκλα» πάνω σε ένα νεοκλασικό κτίριο ξεμπροστιάζει το Νεοέλληνα και του υπενθυμίζει πως ο πολιτισμός του δεν αντανακλάται σε τέτοιου είδους κτίρια, αλλά σε πράξεις και συμπεριφορές. Ακόμη, πιθανός στόχος του έργου είναι να στρέψει την προσοχή της κοινωνίας στην παραπαίουσα τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην αντίπερα όχθη υπάρχει η άποψη εναντίον του γκράφιτι. Ένα μεγάλο μέρος πολιτών το θεωρεί ένα έκτρωμα που προσβάλλει την αισθητική του όμορφου και συμβολικού κτηρίου της Στουρνάρη. Σύμφωνα με αυτούς, οι δημιουργοί δεν είναι καλλιτέχνες, αλλά βάρβαροι και το έργο τους μια μουντζούρα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μολύνει και να παρεμβαίνει σε ένα κτίριο με δικιά του βούληση. Το γκράφιτι αυτό είναι έργο ανθρώπων χωρίς σεβασμό που θέτουν το χόμπυ τους πάνω από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας . Εξάλλου, τα έξοδα αποκατάστασης ενός τέτοιου γκράφιτι είναι τεράστια και δεν επιβαρύνουν κανέναν άλλον, παρά το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όσο συνταρακτικό και αν είναι το συγκεκριμένο γκράφιτι, καλό είναι να μην επικεντρωνόμαστε στο γεγονός καθεαυτό. Η αλήθεια είναι πως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων σε κάθε επίπεδο. Η έκρυθμη κατάσταση του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, ακόμα επηρεάζει το ίδρυμα, ενώ η μειωμένη χρηματοδότηση αποτελεί πάγιο πρόβλημα. Οι συνεχείς εκκλήσεις της διοίκησης για βοήθεια από την Πολιτεία έχουν πέσει στο κενό. Τα προβλήματα, όμως επιμένουν: έλλειψη βιβλίων, εξοπλισμού, διδακτικού προσωπικού, κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, αναξιοκρατία στο προσωπικό και κενά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Προβλήματα, σοβαρά, βαθιά, πολυδιάστατα. Ωστόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανικοβάλλονται με ένα γκράφιτι!

Τη Δευτέρα 16/3 με εντολή του πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Ιωάννη Γκόλια, θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για την αποκατάσταση του κτιρίου. Το ερώτημα είναι, με την αποκατάσταση του κτιρίου, θα αποκατασταθεί και το πρόβλημα; Ή μήπως μόνο η συνείδησή μας;

Γιώργος Ψαρέλλης

 

Tags: , , , , , , , ,