Το παρελθόν στοιχειώνει το μέλλον;

pasah_aprilΜετανεωτερικές κοινωνίες: μία από τις όψεις τους αποτελεί το γεγονός ότι ο καθένας ξεχωριστά επικεντρώνεται να δημιουργήσει το δικό του μέλλον, πολίτες των κοινωνιών αυτών είμαστε όλοι εμείς. Λογικά αυτό θα συνεπαγόταν ότι και εμείς με την σειρά μας σχεδιάζουμε το μέλλον μας, μάλιστα αυτή την στιγμή μπορεί κάποιοι να σχεδιάζουν αισιόδοξα το μέλλον τους (κι όμως ζουν ανάμεσά μας) αλλά επειδή δυστυχώς δεν αποτελούν την πλειοψηφία, υπάρχουμε όλοι εμείς που μάλλον έχουμε ένα μικρό πρόβλημα με το ζήτημα.

Μάλλον αυτό που πιθανόν να μας ”πονάει” περισσότερο είναι ότι πλέον δεν μπορούμε-δυσκολευόμαστε να σχεδιάσουμε το ατομικό μας μέλλον, προφανώς και ευθύνονται οι τόσες πολλές ανασφάλειες. Όμως αυτό αλλάζει, θα αλλάξει, έχει αλλάξει; τι ακριβώς θα έχουμε; πολλές ευκαιρίες μάζι με ανασφάλεια, λιγότερες ευκαιρίες με περισσότερη ασφάλεια; Η κοινωνική κινητικότητα θα υπάρχει; Σημαντικό ρόλο λοιπόν σ’ αυτήν την αναζήτηση μοντέλου έχει η ΕΕ και οι θεσμοί της, συγκεκριμένα το Εurogroup έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι μόνο, επιπρόσθετοι πρωταγωνιστές ανακηρύσσονται ο Κύριος Σόϊμπλε και η κυρία Λαγκάρντ η οποία βέβαια υποτίθεται θα ήταν προσωρινή αλλά γιατί έχω την εντύπωση ότι ήρθε για να μείνει;

Εάν βέβαια υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τότε ναι θα πώ ”χαλάλι τους”, εάν βέβαια συμβεί το αντίθετο θα είναι ικανή η Ευρωπαϊκή Ένωση να το διαχειριστεί μόνη της; Ας μη ξεχνάμε την ύπαρξη κ άλλων παικτών οι οποίοι δεν έχουν πάντα και τις καλύτερες προθέσεις! Σημασία πλέον δεν έχει τόσο να αναρωτιόμαστε ή να υποθέτουμε, προφανώς αρμοδιότητα της ΕΕ πρέπει να είναι η δράση και μόνο, κατά προτίμηση αυτή τη φορά πιο πετυχημένη! Πόσο όμως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι παρακολουθώντας τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας; Ο εμφύλιος στην Συρία ίσως μοιάζει πολύ μακρινό γεγονός για κάποιους και γεωγραφικά! για κάποιους άλλους όχι ,το ίδιο και ο μαραθώνιος ”του τρόμου” στην Βοστόνη, μάλλον η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει ή μπορεί και να μην υπήρξε ποτέ υπό έλεγχο.

Το μόνο βέβαιο είναι πώς ζητήματα δεν έχει μόνο η ΕΕ αλλά και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης – η διαφορά έγκειται στην διαχείριση τους. Μπορεί λοιπόν όλοι μας να έχουμε πολλά και ποικίλα προβλήματα κατά κάποιο τρόπο όμως αισθανόμαστε μια ασφάλεια στην ήπειρο αυτή που ονομάζεται Ευρώπη δεν ξέρω όμως εάν θα έπρεπε καθώς η Ιστορία έχει δείξει ότι η στην ιδιαίτερη αυτή περιοχή μπορούν να συμβούν πολύ σημαντικά γεγονότα και θετικά αλλά και αρνητικά!

Άντζελα Πασάη

Tags: , , , , ,