Συνέντευξη με τους ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου Perugia

Η Τίνα Ζωγοπούλου είναι καθηγήτρια Ιταλικών και συγγραφέας. Το 1982 ίδρυσε το ‘’Κέντρο Ξένων Γλωσσών PERUGIA’’ και το 1989 τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο ξενόγλωσσου βιβλίου. Ο γιος της, Ορέστης Δούσης, είναι απόφοιτος του τμήματος Ιταλικής Γλώσσα και Φιλολογίας, σήμερα ιδιοκτήτης των εκδόσεων ‘’PERUGIA’’ και συνεχιστής των έργων της μητέρας του.

perugia1

1. Πώς αρχίσε η δραστηριότητά σας;

Τ.Ζ.: Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τις σπουδές μου σε Φλωρεντία και Περούτζια αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που αγαπούσα περισσότερο: να διδάξω την ιταλική γλώσσα στην πατρίδα μου. Προετοίμασα μερικές χιλιάδες Έλληνες για τις σπουδές τους στα Ιταλικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία.

Υπολογίζω ότι έχω περί τις 100.000 ‘’ώρες πτήσεως’’ στην τάξη.

Ο.Δ.: Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτή τη δουλειά, οι πρώτες μου μνήμες, είναι από εκεί. Σκαρφάλωνα στα ‘’βουνά’’ από τις κούτες με τα βιβλία όταν ήμουν παιδάκι, βοηθούσα στις παραγγελίες, παρακολουθούσα τους μεγάλους να συγγράφουν και να διδάσκουν. Τα 5 τελευταία χρόνια είμαι στην επιχείρηση ως ‘’μεγάλος’’ πλέον, και συμμετέχω σε όλες τις δραστηριότητες.

2.Ο εκδοτικός σας οίκος ‘’PERUGIA’’, πώς ξεκίνησε και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;

Τ.Ζ.: Άρχισα να συγγράφω βιβλία για την εκμάθηση της Ιταλικής και στην πορεία ‘’ενέπλεξα’’ και άλλους αξιόλογους καθηγητές στη συγγραφή μεγάλων έργων, όπως τα λεξικά μας, τα οποία βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Σήμερα, η ‘’PERUGIA’’ εκδίδει Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Κινεζικά εγχειρίδια, τα οποία σημειώνουν μεγάλη μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Ο.Δ.: Τα βιβλία μας χρησιμοποιούνται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια μέσω του προγράμματος ‘’Εύδοξος’’, καθώς και σε εκατοντάδες φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα.  Αυτή τη στιγμή, ετοιμάζουμε Γραμματική της Σουηδικής και της Εβραϊκής γλώσσας.

3. Στο φροντιστήριό σας ποιες γλώσσες διδάσκετε;

Τ.Ζ.:  Έχει γίνει μια ‘’στροφή’’ των Ελλήνων προς τις καινούργιες και ‘’περίεργες’’ γλώσσες. Αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί.

Ο.Δ.: Ιδιαίτερη άνοδο σημειώνουν τα Ρωσικά- Αραβικά- Κινεζικά. Τα Ιταλικά-Τουρκικά- Ισπανικά έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο από πιο παλιά.

4. Συνήθως για ποιους λόγους μαθαίνουν οι σπουδαστές σας μια γλώσσα πιο ιδιαίτερη;

Τ.Ζ.: Οι λόγοι είναι πολλοί: Οι γλώσσες αυτές είναι γοητευτικές, στον εργασιακό χώρο είναι περιζήτητες, μιλιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί μαθαίνουν για εμπορικούς- εργασιακούς- τουριστικούς- επιμορφωτικούς λόγους, είτε επειδή έχουν ρίζες από εκείνη τη χώρα (συνήθως Τουρκικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Αραβικά), είτε από απλή περιέργεια και δίψα για μάθηση.

Ο.Δ.: Οι σπουδαστές μας είναι ενήλικες, όλων των ηλικιών, από 18 -σπανίως είναι και μικρότεροι-  μέχρι 75, ίσως και παραπάνω… Οι περισσότεροι πάντως είναι μεταξύ 25-35, από όλες τις περιοχές της Αθήνας, ακόμη και τις πιο μακρινές, όπως  Άλιμο, Θρακομακεδόνες ή Εκάλη. Είχαμε μαθητές που έρχονταν στην Αθήνα ακόμη και από Πάτρα, Λάρισα, Μύκονο και Κρήτη! Αυτό κάτι σημαίνει…

5. Πού βρίσκεται η σχολή και οι εκδόσεις;

Στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, στη Σόλωνος, εδώ και 33 χρόνια, δίπλα σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, καθώς και σε πολλά πανεπιστήμια, 5’ με τα πόδια από το  μετρό Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, καθώς και από τα λεωφορεία της Ακαδημίας και της Κάνιγγος.

6.Η κρίση έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο. Εσάς;

Τ.Ζ.: Και ναι και όχι… Με την έννοια ότι τα πάντα έχουν ακριβύνει και αρκετοί δεν έχουν την δυνατότητα. Η πορεία μας πάντως είναι σταθερά ανοδική, καθώς μειώσαμε τα δίδακτρα, τις τιμές των βιβλίων, σε καμία περίπτωση δεν ρίξαμε το επίπεδο της δουλειάς μας, διευκολύνουμε όσους το χρειάζονται και είμαστε ειλικρινείς με όλους, τους μαθητές και τους συνεργάτες μας.

Ο.Δ.: Μας αγαπούν και μας εκτιμούν, το ίδιο κ’ εμείς. Κουραζόμαστε περισσότερο, αλλά έχουμε στο μυαλό μας αυτό που λένε οι Κινέζοι: ‘’Ευλογημένος αυτός που γεννήθηκε σε δύσκολη εποχή.’’

7.’Ενα μήνυμα για όσους διαβάζουν τη συνέντευξη:

Τ.Ζ.: Στους νέους θα ήθελα να πω οτι μόνη περιουσία που δεν χάνεται και καμια κρίση δεν μπορεί να την υποτιμήσει είναι αυτό που κρύβουμε στο μυαλό και στην καρδιά. Στους μεγαλύτερους ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή. Τελικά, η συνταγή για την επιτυχία θέλει κόπο και χρόνο, αλλά είναι φτιαγμένη με απλά υλικά: ιδέα, έρευνα, διαχείριση, υπομονή, φαντασία και αποφασιστικότητα. Και τα συστατικά αυτά δεν έλειψαν ούτε από εμένα, ούτε λείπουν και από το γιο μου Ορέστη Δούση, που θα με διαδεχθεί επάξια.

Ο.Δ.: Να προσκαλέσουμε όσους διαβάζουν τη συνέντευξη, στο φροντιστήριό μας. Να έρθουν σε ένα από τα δωρεάν μαθήματα γνωριμίας που θα γίνουν αυτές τις μέρες, να ενημερωθούν για ώρες και μέρες των μαθημάτων και  να γνωριστούμε!

perugia3

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,