Τα 4 σοβαρά λάθη που κάνεις όταν τρως φρούτα

frouta-10-threptika

Φρούτα, πολύτιμοι σύμμαχοί μας. Πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας και προσφέρουν φυτικές ίνες, θωρακίζοντας το πεπτικό μας σύστημα.

Τα φρούτα συμβάλλουν δραστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης και προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση νόσων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φρούτα είναι τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (σάκχαρα). Ωστόσο, αναλογικά με τον όγκο τους και τον βαθμό κορεσμού της πείνας που προσφέρουν, περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες και μπορούν να μας παχύνουν μόνον εάν τα υπερκαταναλώσουμε. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός φρούτου σε νερό, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. Τα πιο γλυκά φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται πιο αραιά, σε μικρές ποσότητες και τα πολύ ώριμα φρούτα θα πρέπει να αποφεύγονται επειδή η ωρίμανση αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη τους.
Yπάρχουν τέσσερα σοβαρά λάθη που κάνεις όταν τα καταναλώνεις:

1) Τα τρως σε πολύ μεγάλη ποσότητα: Τα φρούτα μπορούν να αυξήσουν το σωματικό σου βάρος αν τα τρως σε ποσότητα που ξεφεύγει από τα φυσιολογικά επίπεδα. Το ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται σε ποσότητα χωρίς όριο.

2) Τα τρως χωρίς την φλούδα τους: Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της διατροφικής τους αξίας περιέχεται στη φλούδα τους. Τα φρούτα που τρώγονται με την φλούδα τους θωρακίζουν τον οργανισμό σε μεγαλύτερο βαθμό.

3) Τα πίνεις αντί να τα τρως: Οι χυμοί (ή τα smoothies) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την θρεπτική αξία των φρούτων. Να προτιμάς να τα καταναλώνεις ολόκληρα και ωμά.

4) Δεν τρως βιολογικά φρούτα: Μπορεί να διαφέρουν στο κόστος σε σύγκριση με τα μη βιολογικά, ωστόσο, καλό θα ήταν να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό σου καθώς περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και χημικά.

Tags: ,