Τα Χαμένα Επεισόδια (του βίου και της πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ)

Τα Χαμένα Επεισόδια (του βίου και της πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ)

Του Ντον Ρόσα, εκδόσεις Νέα Ακτίνα

Δεδομένα, το τέλος του καλοκαιριού είναι μια άσχημη κατάσταση. Φταίει το «μελαγχολικό» φθινόπωρο, φταίει η βροχή που κάνει σιγά σιγά όλο και πιο συχνή την παρουσία της, φταίει (πιθανότατα) το τέλος των διακοπών, θα σας γελάσω. Το σίγουρο είναι πως όσο πιο πολύ μας φεύγει ο Αύγουστος, τόσο πιο πολύ μας έρχονται οι «μαύρες» μας. Και φυσικά, κάθε φοιτητής με υψηλές γνώσεις και άποψη, που στον ελεύθερο χρόνο του προτείνει βιβλία για διάβασμα (αντί να παίζει τάβλι ή χαρτιά όπως όλος ο κόσμος), έχει υποχρέωση να κάνει κάτι γι’ αυτή τη μαυρίλα. Εγώ απ’ την άλλη, δεν έχω ιδέα τι θα κάνει ο παραπάνω φοιτητής, όμως ξέρω τι θα κάνει η αφεντιά μου. Θα συνεχίσει από κει που τελείωσε. Απ’ τη Λιμνούπολη, και ξανά προς τα πίσω…

scroutz

Το καλό με τις βιογραφίες φανταστικών προσώπων (αν και πάντα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ως προς τη φανταστικότητα του Σκρουτζ!) είναι πως δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Πάντα χωράνε μια προσθήκη, μια ιστορία παραπάνω, ή στην περίπτωση της αστείρευτης φαντασίας του Ντον Ρόσα, επτά ιστορίες. Επτά «χαμένα» επεισόδια, που από την ώρα που βρέθηκαν (κάπου μες στο μυαλό του δημιουργού), φιλοδοξούσαν να φωτίσουν όσες σελίδες της ιστορίας του «φανταστικομυριούχου» Σκοτσέζου έμεναν στο σκοτάδι. Να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του ηλικιωμένου πια παπιού. Τελικά, να μας γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τον Σκρουτζ!

Έτσι, ο αναγνώστης βυθίζεται ξανά στη ζωή του τελευταίου των Μακ Ντακ, ενώ εκείνος μπαρκάρει με το διάσημο ιστιοφόρο «Κάττυ Σαρκ», ζει από κοντά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, συναντά ξανά τον πρόεδρο Ρούσβελτ και μπλέκει σε περιπέτειες παρέα με τον ανεκδιήγητο θείο του, «Μπουνάτσα» Μακ Ντακ. Επίσης, γνωρίζεται με τον συγγραφέα Τζακ Λόντον (που προσπαθεί εκείνη την περίοδο να γράψει το περίφημο έργο του: Κάλεσμα της άγριας φύσης), τον πασίγνωστο ερυθρόδερμο Τζερόνιμο, τους αδελφούς Ντάλτον, ενώ γράφει και μερικά ακόμη χιλιόμετρα στο κοντέρ της ιδιαίτερης σχέσης του με τη Χρυσή Γκόλντυ.

Με το κλασικό λεπτομερειακό σχέδιο και τη μυθιστορηματική υφή του Ντον, η συνέχεια του βραβευμένου «έπους» είναι κι αυτή ένα αριστούργημα. Κι αν «O Βίος και η Πολιτεία» υπήρξε η βάση, τα «χαμένα επεισόδια» είναι οι πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Έρχονται να κουμπώσουν όμορφα ανάμεσα στα γεγονότα που ήδη υπάρχουν, να δώσουν νόημα σε σημεία που ως τότε περνούσαν απαρατήρητα, και τελικά να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το μύθο της πιο σπουδαίας φιγούρας του ντισνεϋκού σύμπαντος (κι ας κόψει ο Μίκυ το λαιμό του)!

Ακόμη κι αν δεν είναι κανείς φανατικός (με την κλασική έννοια) των κόμικ με τις πάπιες, αξίζει να δώσει μια ευκαιρία στον Ρόσα και τις ιστορίες του. Αν το κάνει, θ’ ανακαλύψει πως αυτό που κάποτε νομίζαμε «παιδικό», ενηλικιώθηκε. Μεγάλωσε, απέκτησε πληρότητα, χωρίς να χάσει ωστόσο το χιούμορ και την αθωότητά του. Με όσους έδωσαν ήδη αυτή την ευκαιρία στον Ντον, δεν υπάρχει λόγος ν’ ασχοληθώ. Αυτοί έχουν ήδη διαβάσει (όπως δε σας βλέπω και δε με βλέπετε) τα «χαμένα επεισόδια». Κι ελπίζουν πως, ίσως, δεν έχουν βρεθεί όλα ακόμη…

Ηλίας Γεροντόπουλος

Tags: , , , , , , , , , ,