Τα πρόσωπα της Ευρώπης

european unionΣτο άκουσμα της ΕΕ θα ήταν σε θέση κάποιος χωρίς ιδιαίτερης γνώσης επί των ευρωπαϊκών θεμάτων να φανταστεί- υποθέσει ότι αποτελεί μια σημαντική πολιτική οντότητα (μέχρι στιγμής).

Μέσα στην ένωση αυτή υπάρχει ελεύθερη διακίνιση πολιτών όπως ορίζει και η ζώνη Σένγκεν, βέβαια υπάρχουν χώρες που εντάσσονται στην ζώνη αλλά δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ (πχ Ελβετία, Ισλανδία) και αντίστοιχα χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη του Σένγκεν (Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Βουλγαρία).Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας πολίτης ευρωπαϊκής χώρας αλλά όχι μέλος της ζώνης δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται σε κάποια άλλη χώρα της ένωσης μέλος και των δύο θεσμών. Αυτό βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωση του Βελγίου το οποίο εκδίωξε περίπου 3.000 Βούλγαρους πολίτες- εργάτες διότι δεν ήταν σε θέση να τους υποστηρίξει ιατρικά και κοινωνικά (το Βέλγιο!) Έχω την εντύπωση ότι αυτό ”τινάζει στον αέρα” την ελεύθερη διακίνηση πολιτών.

Μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν πληρεί ακόμα τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει μέλος της ζώνης,προφανώς γι’ αυτό και ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών έκανε λόγο για άσκηση βέτο από το Βερολίνο στην περίπτωση διεξαγωγής ψηφοφορίας εφόσον το θέμα έχει ”παγώσει” τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.Στην περίπτωση που κάποιος αναρωτηθεί για το εάν υπάρχει Ευρώπη των 2 ή και πολλών ταχυτήτων αρκεί απλά να σκεφτεί ότι πλέον ”το παιχνίδι παίζεται” στην Ευρωζώνη, όπου τι σύμπτωση και εκεί υπάρχουν νομισματικές ιεραρχίσεις, η Ευρώπη των 28 δεν διαθέτει την βαρύτητα που της πρέπει. Και ενώ επικρατεί μια σύγχυση στη Ευρώπη στην προσπάθεια τους να αντιληφθούν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολιστεί η Ένωση- βέβαια η προσπάθεια αυτή γίνεται κάθε πέντε χρόνια, κάθε πέντε χρόνια οι μεγάλες-σοβαρές προσωπικότητες της ΕΕ αποκτούν μια πολιτική διαύγεια και βλέπουν την ομοσπονδιακή προοπτική της Ευρώπης.

Στην περίπτωση που ένας πολίτης εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου μας ρωτούσε τι ακριβώς λείπει από την ΕΕ, ο κατάλογος της απάντησης μας σαφώς και θα ήταν εκτενέστατος όμως από τις πρώτες ελλείψεις που θα αναφερόμασταν είναι αυτή των προσωπικοτήτων!! Αυτή μεταξύ άλλων είναι η άμεση ανάγκη της Ευρώπης.

Άντζελα Πασάη

Tags: , , ,