Γιατί μου αρέσει να ταξιδεύω το χειμώνα και γιατί αξίζει να το κάνεις κι εσύ!

Οι περισσότεροι γνωστοί μου- και οι δικοί σου- θα σου πουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να ταξιδέψεις από το καλοκαίρι. Να γνωρίσεις τον κόσμο, να κάνεις ηλιόλουστες βόλτες, να είσαι με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και να πας εκεί που πάνε όλοι. Λάθος, θα σου πω εγώ. Δεν υπάρχει πιο ακατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Και ακόμη περισσότερο. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις από τους τρεις μήνες του χειμώνα.

traveltime

Γιατί αν διαλέξεις μια οποιαδήποτε άλλη εποχή θα «αναγκαστείς» να γνωρίσεις πραγματικά τη χώρα που επισκέπτεσαι. Θα συναναστραφείς με πραγματικούς ανθρώπους, θα μάθεις πως ζουν στην καθημερινότητα τους, πως πίνουν τον καφέ τους, που δουλεύουν. Θα ζήσεις στους ρυθμούς μιας πόλης που πάλλεται και όχι μιας μισοάδειας ανάμνησης από μια πόλη που ζει όλες τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Ακόμη περισσότερο,  αν η μουντάδα του χειμώνα σου μοιάζει αποτρεπτική, να θυμάσαι ότι οι άδειοι δρόμοι δεν σηματοδοτούν απαραίτητα της έλλειψη ζωής, αλλά τη συγκέντρωση της σε άλλους χώρους που εσύ θα πρέπει να εξερευνήσεις.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι θα γλιτώσεις από την “ασφάλεια” του να είσαι ένας ακόμα τουρίστας. Όταν δεν έχεις την πολυτέλεια του να συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει σε μια ξένη χώρα σαν εσένα, πρέπει καλώς ή κακώς να γνωρίσεις καλύτερα τους ντόπιους. Αλλιώς τι νόημα θα είχε να φτάσεις στην άλλη άκρη του κόσμου; Το να επιβιώσεις σε μια πόλη, τέτοια εποχή δεν θα είναι εύκολο, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο γοητευτικό. Και σκέψου ακόμη ότι θα γλιτώσεις τη ζέστη, τις ατελείωτες ουρές στα μνημεία και όταν όλοι οι υπόλοιποι θα βρίσκονται χαμένοι στην καθημερινότητα τους στην Ελλάδα, ενώ εσύ θα είσαι μίλια μακριά.

Ο τελευταίος μου λόγος, όμως, είναι και ο πιο σημαντικός. Αν με ρωτήσεις γιατί να ταξιδέψεις τώρα, θα σου πω απλά, γιατί όχι; Γιατί αν σου περνάει έστω και λιγάκι από το μυαλό, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να το κάνεις. Κι αν το φοβάσαι και λίγο, ακόμα καλύτερα. Σήκω από το κρεβάτι, κλείσε εισιτήρια κι έφυγες!

Αλεξάνδρα Νικοπούλου,

διοικητικό μέλος της AIESEC του Πανεπιστημίου Πειραιά!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,