«Τέλος εποχής ή περίοδος προσαρμογής;»

Η ειλημμένη απόφαση του Φερνάντο Σάντος να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του, θεωρώντας πως έφερε εις πέρας με επιτυχία τη δύσκολη αποστολή της διαδοχής του πλέον επιτυχημένου στην ιστοριά του ελληνικού ποδοσφαίρου ομοσπονδιακού τεχνικού Όττο Ρεχάγκελ, κρίνεται απόλυτα σωστή, καθώς ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Εθνική Ελλάδος με μόλις έξι ήττες σε σαράντα εννέα αγώνες και με πορείες μέχρι τα προημιτελικά του ευρωπαϊκόυ πρωταθλήματος 2012 και τη φάση των 16 του πρόσφατου παγκοσμίου της Βραζιλίας, διατηρώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μεταξύ των κορυφαίων, συγκεκριμένα στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

ellada

Με βάση τη σταθερότητα της Εθνικής από το 2002 έως και σήμερα υπήρχε αισιοδοξία ότι, παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και την αποχώρηση δύο βασικών παικτών όπως οι Καραγκούνης και Κατσουράνης, οι επιτυχίες θα συνεχιστούν. Όμως, ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο διαχείρισης της ομάδας από τον Ιταλό τεχνικό Κλαούντιο Ρανιέρι, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις πιθανότητες πρόκρισης στο ευρωπαϊκό του 2016 και κυρίως για την απόδοση των Ελλήνων διεθνών.

Ελαφρυντικά υπάρχουν σε κάθε νέα προσπάθεια, αλλά όταν η πιο ισχυρή, βάσει της κλήρωσης, ομάδα του ομίλου έχει συγκεντρώσει μόλις ένα βαθμό σε τρεις αγώνες, δύο εκ των οποίων εντός έδρας, μπορούμε να καταλήξουμε με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι έγινε λανθασμένος σχεδιασμός. Θυμίζουμε ότι η επιτυχημένη διαδοχή του Ρεχάγκελ από τον Σάντος στηρίχθηκε σε κοινούς βασικούς πυλώνες: στο αγωνιστικό σύστημα 4-3-3, στην προτεραιότητα θωράκισης των μετόπισθεν για έλεγχο του ρυθμού και στην αξιοποίηση των στημένων φάσεων.

Ο ίδιος ο Ρανιέρι με δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σταδιακή αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας, λαμβάνοντας υπόψη του την περίοδο προσαρμογής που απαιτείται, ώστε να έχουν οι παίκτες τη δυνατότητα να αφομοιώσουν τις αλλαγές, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πρόκριση στα τελικά, που θα γίνουν στα γήπεδα της Γαλλίας. Φάινεται επομένως η ξεκάθαρη επιθυμία του Ιταλού να δημιουργήσει κάτι καινούριο, εγκαταλείποντας τη δοκιμασμένη συνταγή της επιτυχίας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη ενδεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων.

Τα έως τώρα πεπραγμένα του νέου τεχνικού δείχνουν ανακολουθία με τις προθέσεις του. Συνεχείς αλλαγές τόσο στις επιλογές προσώπων για την αρχική ενδεκάδα, όσο και στο αγωνιστικό σύστημα, πειράματα με τέσσερις επιθετικούς (Σαμαράς, Μήτρογλου, Αθανασιάδης, Καρέλης) όπως στον αγώνα εναντίον της Βόρειας Ιρλανδίας και επαναφορά μετά από χρόνια του τεχνάσματος της χρησιμοποίησης του δεξιοπόδαρου Βασίλη Τοροσίδη στο αριστερό άκρο της άμυνας, έχουν αποπροσανατολίσει τους παίκτες και προβληματίσει το φίλαθλο κοινό.

Όλα τα παραπάνω μου επιτρέπουν να πιστεύω ότι ο Ρανιέρι δεν ήρθε αδιάβαστος, όσον αφορά στους στόχους και τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αλλά προετοιμάστηκε ανεπαρκώς για τα νέα του καθήκοντα. Απομένει να φανεί αν οι προβληματικοί χειρισμοί οφείλονται σε σύγχυση ή σε ακαταλληλότητα. Στη δεύτερη περίπτωση επιβάλλεται να απομακρυνθεί το αργότερο με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προκριματικού ομίλου, ώστε να υπάρχουν ακόμη περιθώρια πρόκρισης, προς το παρόν όμως είναι προτιμότερο να στηριχθεί και να προσπαθήσει να ανασυντάξει τις σκέψεις του. Άλλωστε έχει πλέον στο πλευρό του ως συνεργάτη στο τεχνικό επιτελείο τον καλύτερο συμπαραστάτη, τον άνθρωπο που αγαπά όσο λίγοι την Έθνικη, τον κορυφαίο σε συμμετοχές και προσφορά με τη γαλανόλευκή Γιώργο Καραγκούνη.

Γρηγόρης Στραβόλαιμος

Tags: , , , , , , , ,