Σφραγίδα Μητσοτάκη στο εσωκομματικό μέτωπο με τη διαδικασία της ΟΝΝΕΔ

dervos-650_1

Η λήξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ με την εκλογή του Κώστα Δέρβου στην προεδρία της γαλάζιας νεολαίας σήμανε επί της ουσίας και το κλείσιμο του τελευταίου εσωκομματικού μετώπου που είχε ανοίξει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Επρόκειτο φυσικά για μια κίνηση «υπολογισμένου ρίσκου», όπως το έθετε προεδρικός συνεργάτης στο KoolNews.gr, αλλά με μια ιδιαίτερη σημειολογία: πως η βάση της γαλάζιας νεολαίας αλλάζει, κάτι που σημαίνει πως αλλάζει και ο τρόπος, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνεται σε αυτό το εσωκομματικό ακροατήριο.

Του Γιώργου Ευγενίδη

 Το έλεγε πολύπειρο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, με μακρά εμπειρία στην ΟΝΝΕΔ, στο KoolNews.gr το βράδυ της Κυριακής και ενώ ήμασταν εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων για την Κεντρική Επιτροπή της γαλάζιας νεολαίας: «Ο Μητσοτάκης, προβαίνοντας σε μια λελογισμένη ρήξη, άλλαξε το ακροατήριο, στο οποίο απευθύνεται. Με την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων, παύει να είναι ένα άθροισμα μηχανισμών». Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω διαπίστωση είναι κάπως αισιόδοξη, καθώς το εγχείρημα per se μένει να δοκιμαστεί στην πράξη.

Λελογισμένη σύγκρουση

Η αλήθεια είναι πως η περίπτωση της ΟΝΝΕΔ ήταν ιδιαίτερη εξ’ αρχής. Επρόκειτο όμως για μια «λελογισμένη σύγκρουση», την οποία ο κ. Μητσοτάκης αισθάνθηκε πως έχει το περιθώριο να κάνει και μάλιστα με ριζικό τρόπο, σε αντίθεση με την πρακτική των ήπιων αλλαγών και της τήρησης των ισορροπιών που έχει ακολουθήσει στο υπόλοιπο φάσμα του εσωκομματικού μετώπου. Γιατί όμως έγινε αυτό; Διότι, ο πρόεδρος της ΝΔ χρειαζόταν μια ενέργεια που θα ήταν σήμα-κατατεθέν. Τα γεγονότα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στον Εύοσμο του προσέφεραν…στο πιάτο αυτή τη δυνατότητα και, με δεδομένο το μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί σε επίπεδο εντυπώσεων από ένα συνέδριο που είχε λήξει χωρίς να γίνουν οι ψηφοφορίες, κανείς δεν βγήκε στην πράξη να τον αμφισβητήσει. Όλοι δε επικρότησαν την ανάγκη αναδιοργάνωσης και rebranding της ΟΝΝΕΔ, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο δομής. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη στο εν λόγω εγχείρημα ήταν μάλλον…ελλιποβαρείς, συνεπώς δεν συνάντησε ιδιαίτερες αντιστάσεις. Τουναντίον, η απευθείας ρήξη του με μια κακοφορμισμένη κατάσταση, έγινε δεκτή με επιδοκιμασία από τη βάση της ΝΔ.

Αλλαγή ακροατηρίου

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ένα στοίχημα για την ηγετική ομάδα της ΝΔ. Επελέγη ένα ανοιχτό κάλεσμα σε νέους, με στόχο να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό της ΟΝΝΕΔ. Αναλύοντας κανείς το αποτέλεσμα, πρέπει μάλλον να σταθεί σε δύο βασικά στοιχεία: αρχικά, ο αριθμός των 32.000 εγγεγραμμένων ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες των ανθρώπων της ΝΔ. Στη συνέχεια, το 56% των εγγεγραμμένων ήταν κάτω των 23 ετών και το 1/3 των μελών, ήτοι περίπου 10.000 άτομα έγιναν για πρώτη φορά μέλη της ΟΝΝΕΔ. Η διαδικασία συλλογής των 30 μοναδικών υπογραφών ήταν επίσης μια πρωτοτυπία, κάτι που περιόρισε επί της ουσίας τον αριθμό των συνέδρων. Πλην όμως, έδωσε τη δυνατότητα ακόμα και σε άτομα εκτός των παραδοσιακών ομάδων της ΝΔ, με ένα απλό post στο facebook και μερικές επαφές με φίλους τους, να συλλέξουν 30 υπογραφές, κάτι που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην ήταν δυνατό, μιας και η διαδικασία διεξαγόταν με άλλο τρόπο. Τι αποτέλεσμα είχε η ποσοτική και ποιοτική ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΟΝΝΕΔ; Πως άλλαξε το ακροατήριο, στο οποίο απευθυνόταν ο πρόεδρος της ΝΔ, κάτι που φάνηκε και από την ομιλία του την Παρασκευή. Επρόκειτο για μια καθαρά πολιτική ομιλία, με πολύ συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα, σαφώς προσαρμοσμένα βέβαια στο νεανικό κοινό που απευθυνόταν, πλην όμως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προσέγγισε τον χαιρετισμό του ως μια επίκληση σε ένα άθροισμα μηχανισμών.

Η διαδικασία, η σταυροδοσία και τα νέα όργανα

Σύμφωνα με όσους έζησαν από κοντά τις διαδικασίες, δεν υπήρχαν οι συγκρούσεις του παρελθόντος. Άλλωστε, στο εσωτερικό της ΝΔ είχε υπάρξει ανακωχή μεταξύ των κεντρικών ομάδων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν παρεκτροπές. Εν τέλει, οι διεκδικητές της προεδρίας έγιναν δύο, μιας και ο Μακεδόνας Θανάσης Βαμβίνης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 120 υπογραφές. Ο Κώστας Δέρβος το έκανε με άνεση, ενώ ο Ανδρέας Καρασαρίνης το…πάλεψε και εν τέλει κατέθεσε και αυτός την υποψηφιότητά του. Το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, (75% ο κ. Δέρβος έναντι 23% του κ. Καρασαρίνη) δείχνει πως η επικράτηση του πρώτου ήταν καθαρή, μιας και είχε συνασπίσει γύρω του αρκετές δυνάμεις και πολλούς από τους «νέους» της ΟΝΝΕΔ. Το ποσοστό του κ. Καρασαρίνη, βέβαια, επίσης δεν είναι αμελητέο και το πιθανότερο είναι πως θα έχει κάποια κεντρική θέση στο νέο οργανόγραμμα, εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί.

Παράλληλα, από το συνέδριο εξελέγησαν η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και οι 15 εκπρόσωποι της νεολαίας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Αρχίζοντας από τη δεύτερη λίστα, συναντά κανείς έμπειρα στελέχη. Εκεί πρώτευσε ο Παναγιώτης Κουτσογιάννης, ενώ ακολούθησαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόλης Παπαποστόλου, ο ενδιαφερόμενος για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ τον Απρίλιο Τόλης Μπακόλας, το μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Γιάννης Δελακουρίδης, ο Βασίλης Σιαδήμας, ο Δημήτρης Σακαρετσάνος, ο Νίκος Λυσιγάκης, ο Θοδωρής Καραγιάννης, ο Νικόλαος Παπαχρήστος, ο Γιάννης Τρουλίνος,ο Αλέξανδρος Μπαλαφούτης, ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος (αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων), ο Πάνος Καρούμπαλης, ο Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος και ο Γιώργος Θεοδώρου.

Τέλος, πρώτος στη σταυροδοσία της Κεντρικής Επιτροπής βγήκε ο δικηγόρος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του Κώστα Δέρβου και προορίζεται για υψηλή θέση στο νέο Εκτελεστικό, το οποίο θα λογοδοτεί στην Κ.Ε.. Ενδεικτικά, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Θανάσης Κολοβός, ο Κωνσταντίνος Κουλούρας, ο Νικόλας Μαχαιριώτης, ο Γιώργος Βρεττάκος, ο Δημήτρης Τρούπος, ο Γιάννης Αναστασόπουλος (υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), ο Ανδρέας Τσουκαλάς, ο Φώτης Βρεκός και ο Κωνταντίνος Μαμουλής. Η πλήρης λίστα της νέας 100-μελούς Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ είναι διαθέσιμη εδώ

ΠΗΓΗ:koolnews.gr

Tags: , ,