Σύσκεψη Πρωθυπουργού με Α.Λοβέρδο για τα Πανεπιστήμια

Η οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά τις περικοπές και το ζήτημα των μετεγγραφών θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής σύσκεψης του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός θα εισηγηθεί να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών οι λογαριασμοί των Ερευνητικών Κέντρων και να αποκτήσουν άλλες ελευθερίες, αντίστοιχες με αυτές που θα έχουν στο εξής τα ιδρυόμενα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα διαχειρίζονται τα οικονομικά και την περιουσία των πανεπιστημίων.

loverdos

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, στόχος είναι να υπάρξουν δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να ξεπεράσουν προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές, οι οποίες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται μεταξύ 12% και 18% ενώ στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες.
Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε επίσης ότι στις συναντήσεις που έχει με τους πρυτάνεις μελετάται να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αποφασίζουν μόνα τους για τα μεταπτυχιακά, χωρίς να απαιτείται έγκριση του υπουργείου. Προϋπόθεση θα είναι η δυνατότητα αυτή να έχει διαπιστωθεί και στο πόρισμα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Το πόρισμα της αξιολόγησης παραδόθηκε στον υπουργό και την προσεχή Τρίτη παρουσιάζεται στη Βουλή από τον κ. Λοβέρδο.
Ως προς το ακανθώδες ζήτημα εφαρμογής του νόμου για τις μετεγγραφές, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η διαβούλευση με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συνεχίζεται. “Ως προς το θέμα υπάρχει ένταση αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί. Είμαστε σε διαβούλευση σε εβδομαδιαία βάση” είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ αναφερόμενος σε δημοσίευμα εφημερίδας που έκανε λόγο για ίδρυση νέων τμημάτων σε πανεπιστήμια, το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι τα εν λόγω τμήματα ιδρύθηκαν το 2009.
Πηγή: enet.gr

Tags: , , , , ,