Συνετρίβη αεροσκάφος Α-7, σώθηκε ο πιλότος

Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου A-7 Corsair έπεσε πριν από λίγο σε ορεινή και δύσβατη περιοχή μεταξύ Ροδόπης και Έβρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

a72

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένα αλεξίπτωτο στον αέρα, κάτι που σημαίνει οτι ο μοναδικός χειριστής του αεροσκάφους κατόρθωσε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Ο χειριστής χρησιμοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, εγκαταλείποντας εγκαίρως το αεροσκάφος, ενώ όπως έγινε γνωστό περισυνελέγη από πεζοπόρο τμήμα του Στρατού και είναι καλά στην υγεία του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατάφερε και να αποφύγει το δυστύχημα ρίχνοντας το αεροσκάφος σε περιοχή όπου δεν δρούσαν άνδρες του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή της άσκησης δηλαδή.

Το μαχητικό εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και μέχρι στιγμής τα αίτια της πτώσης παραμένουν άγνωστα.

Υπό κανονικές συνθήκες τα αεροσκάφη αυτά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία καθώς είναι παλιά και μονοκινητήρια, κάτι που σημαίνει ότι μια οποιαδήποτε βλάβη φέρνει τη συντριβή του. Η Ελλάδα διαθέτει τέτοια αεροσκάφη από το 1974 και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Πορτογαλία τα έχουν αποσύρει ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Το A-7 Corsair II είναι αμερικανικής κατασκευής, μονοθέσιο, μονοκινητήριο, μαχητικό κρούσης μεγάλης εμβέλειας. Η Αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε ευρέως το Α-7 στον πόλεμο του Βιετνάμ στις επιχειρήσεις στην Λιβύη το 1983, στην Αμερικάνικη επέμβαση στην Γρενάδα το 1989 και το 1991 στην «Καταιγίδα της Ερήμου όπου το αεροπλάνο διέπρεψε. Το Α-7 ήταν ένα πρωτοπόρο για την εποχή του αεροπλάνο, με πολύ προηγμένα συστήματα μάχης και ναυσιπλοΐας, τα οποία απουσίαζαν ακόμα και από τα καλύτερα καταδιωκτικά της εποχής.

Πηγή: imerisia.gr

Tags: , , , , , ,