Το κατάλληλο βιογραφικό, στην κατάλληλη θέση και η προετοιμασία για την συνέντευξη

synenteuxh_psarianou

Σπουδές & Καριέρα, Σύντομες Συμβουλές για Δυνατές Επιλογές!

Στρατηγική ανεύρεσης εργασίας!

Στο τεύχος του Μαίου είδαμε με ποιόν τρόπο θα κάνετε την σωστή έρευνα και τις τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρείτε εργασία με το πέρας των σπουδών σας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό στο αντικείμενο της επιλογής σας.

Σε αυτό το τεύχος θα δούμε κάποια κύρια σημεία προσοχής στην σύνταξη και αποστολή του βιογραφικού σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε μία συνέντευξη καθώς επίσης κάποια hintsandtips για να δημιουργήσετε μία καλή πρώτη εντύπωση στην συνέντευξη.

1. Ένα, δύο, τρία ή περισσότερα βιογραφικά

Όταν κάνετε αίτηση για μία συγκεκριμένηθέση, σίγουρα θα πρέπει το βιογραφικό μας να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην περιγραφή αρμοδιοτήτων της θέσης.  Το βιογραφικό σας σημείωμα πρέπει να είναι πάντα σύντομο, περιεκτικό και δομημένο σωστά, πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπαίδευσή σας και την εργασιακή σας εμπειρία, καθώς επίσης και τις δεξιότητές σας και ενδιαφέροντά σας, εθελοντική εργασία, και επιτεύγματα, και να είναι πάντα προσαρμοσμένο στη θέση για την οποία κάνετε αίτηση.

Για αυτό καλό είναι να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας κάθε φορά, αλλά αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο, οπότε μπορείτε να έχετε έτοιμες 3 ή περισσότερες εκδοχές του βιογραφικού σας, σύμφωνα με τις αγορές στις οποίες στοχεύετε, που θα συνοδεύεται πάντα από μια σύντομη επιστολή, την οποία θα δημιουργείτε εκ νέου για κάθε θέση που κάνετε αίτηση ξεχωριστά, και θα περιλαμβάνει τους λόγους που εσείς πιστεύετε ότι θα ήσασταν ο κατάλληλος υποψήφιος να καλύψετε την θέση και να κερδίσετε μία συνέντευξη.

Μην ξεχνάτε ότι οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά.  Σκεφτείτε τι διαφορετικό πρέπει να έχει το βιογραφικό σας, για να ξεχωρίσετε.  Υπάρχουν διάφορα sitesπου έχουν πληροφορίες για την δημιουργία κατάλληλου και δυναμικού βιογραφικού.  Συμβουλευτείτε διάφορα sitesκαι δείτε τι ταιριάζει σε εσάς.  Επίσης, γίνεται δημιουργικοί και σκεφτείτε εκτός ‘κουτιού’ – σκεφτείτε το διαφορετικό βιογραφικό που θα τραβήξει την προσοχή με θετικό τρόπο.

Ξεκινήστε το βιογραφικό σας με την προσωπική σας δήλωση η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μικρή παράγραφο που περιλαμβάνει τις δεξιότητες, εμπειρία, χαρακτήρα,  το missionstatementόσον αφορά στους στόχους σας για την επαγγελματική σας πορεία στο άμεσο μέλλον και κατά περίπτωση τους τομείς της εργασίας της αγοράς στους οποίους επιθυμείτε να απασχοληθείτε.

2.Δημιουργία προφίλ κοινωνικής δικτύωσης Κοινωνική δικτύωση, το μυστικό της επιτυχίας

Οι εργοδότες τώρα πια ψάχνουν για τους υποψηφίους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε προφίλ στο : linkedin, το επαγγελματικό websiteτο οποίο πολλοί  εργοδότες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν για να βρουν το προφίλ σας, ή κάποιον κατάλληλο για κάποια θέση που δημιουργούν.  Μέσω του συγκεκριμένου siteμπορείτε να δικτυωθείτε με εταιρίες και επαγγελματίες του χώρου που σας ενδιαφέρει, και να σας γνωρίσουν.  Επίσης είναι σημαντικό το προφίλ σας να είναι το ίδιο, όσον αφορά τη φωτογραφία σας, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης π.χ. facebook /twitter, και εκεί να  έχετε διαθέσιμες ‘δημόσια’ πληροφορίες/φωτογραφίες τις οποίες δεν σας ‘ενοχλεί’ να τις δεί ένας μελλοντικός εργοδότης.   Εμπλουτίστε το προφίλ σας με τις δεξιότητες σας, projectπου έχετε δημιουργήσει, και την εργασιακή σας εμπειρία.  Είναι η ευκαιρία σας να σας γνωρίσουν, ακόμη και όταν εσείς δεν ψάχνετε.

3.Επιτυχία στηΣυνέντευξη

Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας στην συνέντευξη είναι η προετοιμασία, καθώς και η δυναμική παρουσία σας.  Καλό είναι να έχετε ερευνήσει πολύ καλά για την επιχείρηση και τον ρόλο για τον οποίο καλείστε στην συνέντευξη. Επίσης μέσω του επίσημου websiteτης επιχείρησης, αλλά και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την επιχείρηση αλλά και το στέλεχος το οποίο θα σας πάρει συνέντευξη, έτσι ώστε να είσαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ετοιμάστε ερωτήσεις που θα θέλατε να ρωτήσετε, και να είστε έτοιμοι να προβάλλετε τα θετικά σημεία σας, και να προωθήσετε τον εαυτό σας και την αξία σας έμμεσα με επιχειρήματα και παραδείγματα, μέσα από την μέχρι σήμερα ακαδημαϊκή, εθελοντική ή εργασιακή εμπειρία σας, τους πολλαπλούς λόγους γιατί εσείς είσαστε οι κατάλληλοι για την συγκεκριμένη θέση εργασίας.  Και τέλος, Dressforsuccess, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα, ετοιμαστείτε για μία γεμάτη αυτοπεποίθηση χειραψία, ένα μεγάλο χαμόγελο και απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις με θετικό τρόπο.  Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

Ανακαλύψτε τα θέλω σας, δικτυωθείτε, ερευνείστε τις επιλογές σας, και σχεδιάστε τη στρατηγική σας! Θα εκπλαγείτε με αυτά που θα ανακαλύψετε για τον εαυτό σας, και την πορεία σας.

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα! Μπορείς!

Άρτεμις Ψαριανού, BA, DipM, ACIM, MA

Σύμβουλος  Marketing& Επαγγελματικού Προσανατολισμού

www.linkedin.com/in/artemispsarianou

Tags: , , , ,