ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Οι νικητές του 9ου διαγωνισμού Ελλάδας Global Management Challenge

Οι νικητές του 9ου διαγωνισμού Ελλάδας

Global Management Challenge στη University Press!

1900 ομάδες, 9 χρόνια, 35 χώρες, ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός επιχειρηματικής στρατηγικής!

Οι heROIcs, νικητές του 9ου φετινού διαγωνισμού Ελλάδας μας εξηγούν πως διοίκησαν την εικονική τους επιχείρηση ως τη νίκη ανάμεσα σε 275 φοιτητικές ομάδες από όλη τη χώρα!

Περιμένοντας με ενθουσιασμό τον πιο προκλητικό Διεθνή Τελικό στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους.

gmc23

Ας τους γνωρίσουμε!

1.Πώς θα περιγράφατε με τρεις λέξεις την εμπειρία σας από το Διαγωνισμό;

Ομάδα. Στρατηγική. Πρόκληση.

2. Ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που πιστεύετε ότι κερδίσατε από τη συμμετοχή σας στο GMC;

Μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και να εφαρμόσουμε ό,τι είχαμε διδαχθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που αποτελούσε μια πολύ καλή προσομοίωση της πραγματικής αγοράς. Και φυσικά, η όλη εμπειρία ήταν εξαιρετική.

3. Πως καταφέρνει μια ομάδα φοιτητών από 3 διαφορετικές χώρες να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα;

Όχι εύκολα! “Γράψαμε” πολλές ώρες στο Skype, ειδικά αργά τα βράδια. Φυσικά, ο καλός καταμερισμός των αρμοδιοτήτων και το γεγονός ότι είμαστε μια δεμένη παρέα εδώ και πολλά χρόνια βοήθησε πολύ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να συμβιβάσεις τα προγράμματα πέντε ανθρώπων που σπουδάζουν ή δουλεύουν full-time.

4. Είστε έτοιμοι για το μεγάλο Τελικό;

Είμαστε πανέτοιμοι και περιμένουμε με ενθουσιασμό την ευκαιρία να διαγωνισθούμε. Σκοπεύουμε μέχρι τον τελικό να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία λήψης κάποιων αποφάσεων σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να μπορούμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

5. Τι θα συμβουλεύατε τους φοιτητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο GMC;

Να αντιμετωπίσουν την πρόκληση σοβαρά και να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλες τις δυνατότητές τους. Η ποιότητα των ομάδων στο διαγωνισμό ήταν πολύ υψηλή, και ειδικά στον τελικό η νίκη κρίνεται στις λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, θα μάθουν πολλά και θα έχουν μια εξαιρετική εμπειρία.

6. Σας βοήθησε το Global Management Challenge να έρθετε σε επαφή με τη διοίκηση μιας επιχείρησης;

Σίγουρα. Η προσομοίωση του πραγματικού κόσμου που προσφέρει το παιχνίδι είναι εξαιρετική: λεπτομερέστατη και καλύπτει όλο το πεδίο της διοίκησης παραγωγικών επιχειρήσεων, από την παραγωγή ως τη διαφήμιση, τα κανάλια διανομής, και τα χρηματοοικονομικά.

7. Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά; Σας βοήθησε το Global Management Challenge να έρθετε πιο κοντά στο στόχο σας;

Οι περισσότεροι έχουμε μια κλίση προς τα χρηματοοικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων, οπότε θα θέλαμε να κατευθυνθούμε επαγγελματικά προς τους τομείς αυτούς. Ο διαγωνισμός μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μια ιδέα για τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των στελεχών που διοικούν μια επιχείρηση και να μπούμε ουσιαστικά στη θέση τους. Ήταν σίγουρα πολύτιμη εμπειρία.

gmc24

Οι χορηγοί του 9ου διαγωνισμού Ελλάδας Global Management Challenge και της ελληνικής αποστολής των νικητών στο Διεθνή Τελικό της Ρωσίας είναι οι Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον.

1. Γιατί επιλέξατε να υποστηρίξετε ως χορηγός τον 9ο διαγωνισμό Ελλάδας Global Management Challenge;

Στην Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) πιστεύουμε ότι οι νέοι της Ελλάδας μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην επανεκκίνηση της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που «τροφοδοτούμε» το πάθος και την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς υποστηρίζοντας δράσεις και προγράμματα Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους, την ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πιστεύουμε στους νέους της Ελλάδας, στις καινοτόμες ιδέες τους, το ταλέντο και τον ενθουσιασμό τους που μας κάνουν να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας.

2. Ποιο είναι το σημαντικότερο όφελος που πιστεύετε ότι αποκομίζουν οι νέοι σπουδαστές από το διαγωνισμό;

Όλοι οι φοιτητές που συμμετείχαν στον 9ο Διαγωνισμό Ελλάδας Global Management Challenge, είχαν το όφελος του να έχουν ενεργό ρόλο σε μια «μάχη» σε συνθήκες πραγματικού επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Το ουσιαστικό τους όφελος ήταν ότι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, προσπαθώντας να διοικήσουν αποδοτικά τις εικονικές επιχειρήσεις τους. Σε διάστημα τριών μηνών, οι φοιτητές αυτοί κλήθηκαν να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να καλλιεργήσουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα, να εργαστούν σε απαιτητικά επιχειρηματικά σενάρια και να λάβουν αποφάσεις για ποικίλα θέματα επιχειρηματικότητας, στρατηγικής και διοίκησης. Να γίνουν δηλαδή επιχειρηματίες για μερικές εβδομάδες και να βιώσουν τον ανταγωνισμό, την άμιλλα, την ομαδικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα, αλλά και να λάβουν μια πρώτη εικόνα, ένα «preview» από πιθανά επόμενα βήματα στην επαγγελματική τους πορεία.

3. Είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε φοιτητές  μέσα από το GMC; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν;

Όλοι εμείς στην Coca-Cola στηρίξαμε αυτόν τον Διαγωνισμό γιατί πιστεύουμε στην προοπτική και στη δυναμική των νέων της χώρας μας. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι της χορηγικής μας υποστήριξης, ήμασταν δίπλα τους από το πρόγραμμα συμβουλής και καθοδήγησης των ομάδων (mentoring program) αλλά και στη Βράβευση της νικήτριας ομάδας του Τελικού. Και φυσικά θα είμαστε, έστω και νοερά, μαζί τους και στη μεγάλη αναμέτρηση των νικητών στον παγκόσμιο τελικό που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Ρωσία, μέσω της υποστήριξης της συμμετοχής τους στο Σότσι. Για εμάς, η επαφή με νέους ανθρώπους ήταν μια ευχάριστη εμπειρία! Ταλέντα, νέες ιδέες, φρέσκια ματιά σε παγιωμένες επιχειρηματικές πρακτικές, μας εξέπληξαν ευχάριστα και μας θύμισαν ότι η εμπειρία είναι μεν εξαιρετικά σημαντική, αλλά όταν συνδυαστεί με μια νεανική, ακόμη και ανατρεπτική ματιά, μπορεί να δώσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Είμαστε χαρούμενοι που γνωρίσαμε αυτούς τους νέους, πιστεύουμε σε αυτούς και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επαγγελματική τους πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στο site του διαγωνισμού Ελλάδας: worldgmc.com/greece και στη σελίδα του στο Facebook: Global Management Challenge Greece.

Tags: , , , , , , , ,