Συνέντευξη Disconnected

Eίναι νέοι, ταλαντούχοι, γεμάτοι ενέργεια κι αγάπη γι αυτό που κάνουν. Ο Στέφανος, ο Χάρης, ο Μάκης, ο Nίκος και ο Μάρκος συνιστούν μια πολλά υποσχόμενη alternative rock μπάντα, τους Disconnected. Tι λέτε;Πάμε να τους γνωρίσουμε;

disco

Πότε και πώς δημιουργήθηκε η μπάντα;

Σ:H μπάντα δημιουργήθηκε το 2010. Εγώ με τον Νίκο ήμασταν μαζί στο σχολείο, είχαμε διάφορες μπάντες πιο πριν. Με το Χάρη, τον αδερφό μου, ασχολούμασταν με τη μουσική πολύ καιρό. Κάποια μέρα είπα να φτιάξουμε ένα σχήμα απλώς για να κάνουμε ένα live. Ήμασταν εγώ, ο Χάρης, ο Νίκος και άλλο ένα παιδί τότε στο μπάσο και φτιάξαμε μια ακουστική μπάντα με το όνομα Disconnected. Κλεισαμε πολύ γρήγορα ένα live στο Γκάζι, στο Rainbow και αργότερα μισή σεζόν στο Society. Μπήκε στη μπάντα κι ο Μάκης που παίζει κρουστά. Το 2012 προσετέθη κι ο Άρης που έπαιζε μπάσο μέχρι τον Ιούλιο. Τότε κάναμε το σχήμα λίγο πιο ηλεκτρικό, πιο ροκ. Ξεκινήσαμε να γράφουμε τα δικά μας τραγούδια. Εμφανιζόμασταν γι αρκετό καιρό στο Santa Botella στην Πανόρμου όπου πήγαμε πολύ καλά. Πέρυσι το καλοκαίρι μας βρήκε ο κύριος Ηλίας Παπαφλωράτος και ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τη Stadium events απ’την οποία είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Μας βοήθησε να προωθήσουμε τα νέα μας τραγούδια και να κλείσουμε κάποια φεστιβάλ για το καλοκαιρινό mini tour που κάναμε τότε.Σταθμός για μας ήταν το Steve Festιval. Εμφανιστήκαμε στην εκπομπή του Γιάννη Λεουνάκη στο Rock fm όπου παρουσιάσαμε τα τραγούδια μας παίρνοντας πολύ θετικά μηνύματα από το κόσμο. Στη συνέχεια παίξαμε για 1,5 μήνα στο Booze Cooperativa.

Το ”Disconnected” δεν είναι λίγο οξύμωρο για όνομα συγκροτήματος; Ένα group δεν θα έπρεπε να είναι απόλυτα δεμένο; Πώς λοιπόν προέκυψε αυτή η ονομασία;

Σ: Το όνομα προέκυψε στην αρχή, όταν ήμασταν απλώς τέσσερα άτομα που θέλαμε να φτιάξουμε ένα σχήμα για να παίξουμε ένα live. Έπρεπε λοιπόν στο πρώτο live που ήταν σε λίγες μέρες και το είχαμε ήδη κλείσει, να δώσουμε ένα όνομα στον άνθρωπο που είχε το μαγαζί. Εκείνη τη στιγμή σκεφτόμουν ότι ο καθένας μας ήταν σε πολύ διαφορετική φάση. Πρότεινε ο Χάρης το “Disconnected” και το βάλαμε. Tελικά έμεινε και δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να το αλλάξουμε.

Χ: Kολλάει κιόλας γιατί είμαστε αρκετά διαφορετικοί στα ακούσματά μας.

Σ: Στο studio όμως βρίσκουμε πάντα μία κοινή γραμμή και κάπως τα συνδέουμε όλα αυτά κι επικοινωνούμε..

Μ: Και γινόμαστε connected!(γέλια)

Στο ενεργητικό σας έχετε πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις. Ποιά ήταν η χειρότερη και ποιά η καλύτερη στιγμή σας on stage;

X : Για’μενα πολύ καλά ήταν όταν είχαμε κάνει live και party masque ταυτόχρονα στο Santa Botella γιατί είχε πάρα πολύ χαβαλέ, πάρα πολύ κόσμο με πολύ καλή διάθεση. Είχαμε κι εμείς πολύ παιχνιδιάρικη διάθεση και μας βοήθησε και το ότι ήμασταν μασκαρεμένοι όλοι.

Χ: Kαι στο Νueva Trova ήταν ωραία η εμφάνιση. Ήταν μια εκδήλωση για την Aegee, την οργάνωση που ασχολείται με την ανταλλαγή φοιτητών.

Μ: Bασικά πρέπει να ήταν από τα καλύτερά μας live.

Η χειρότερη;

Μ: Ήταν όταν είχε χαλάσει το πετάλι;

Σ: Ναι. Ήμασταν λίγο απροετοίμαστοι σ’ένα live στο Santa Botella και είχε χαλάσει το πετάλι της μπότας του Μάκη. Ξεκίνησε το live , χάλασε το πετάλι και δεν μπορούσε να παίξει. Για κάποιο λόγο μας άγχωσε. Μόλις είχε ξεκινήσει και το live και δεν είχαμε ζεσταθεί κι είχαμε λίγο σαστίσει γιατί έπρεπε στο δεύτερο κομμάτι κιόλας να σταματήσουμε για να φτιάξουμε το πρόβλημα. Εν τέλει το σώσαμε.

Έχετε ήδη συμμετάσχει σε δύο festivals, το Art Apart και το Steve. Ενοπίζετε κάποια διαφορά ανάμεσα σε ένα live σε κάποιο μαγαζί και σε ένα live που γίνεται στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ;

M: Noμίζω πως είναι πολύ πιο άνετο να παίζεις σε φεστιβάλ παρά σε μαγαζιά γιατί το μαγαζί σε περιορίζει στο να είσαι λίγο πιο μαζεμένος,να μην τα σπας, να μην παίζεις πολύ δυνατά. Ενώ στο stage άμα έχεις καλό ήχο έχεις το ελεύθερο να τα σπάσεις,να’σαι άνετος . Υπάρχει χώρος να κινηθείς.

Χ: Είναι κυρίως λειτουργικές οι διαφορές. Μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στον εξοπλισμό, στο πόσο δυνατά θα παίξεις για να μην ενοχλείς διπλανά μαγαζιά ή γείτονες ή μπορεί να μην το σηκώνει ο χώρος στην τελική. Bέβαια, το να παίζεις σ’ένα μαγαζί έχει και τα θετικά του.

Είναι ωραίο πράγμα να έχεις κάποιον απ’το κοινό πολύ κοντά σου. Ουσιαστικά ,δηλαδή, το stage και το κοινό να είναι στο ίδιο επίπεδο. Είναι πολύ μεγάλη η ανατροφοδότηση που παίρνεις από το κοινό,δηλαδή δίνεις κάτι και το βλέπεις να σου έρχεται απευθείας.

Πρόσφατα συμμετείχατε στο διαγωνισμό του RedBull, “RedBull Bedroom.gr” προκειμένου να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας στο Εjekt Festival 2013. Τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία;Θα ξαναλαμβάνατε μέρος σε κάποιον παραμφερή διαγωνισμό;

Μ : Δεν το έχουμε σκεφτεί η αλήθεια είναι αλλά άμα πιστεύαμε ότι ο διαγωνισμός έχει να μας δώσει πράγματα, πιστεύω πως ναι. Και αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι μας γνώρισε κόσμος που δεν μας ήξερε και μας αγάπησε ή του αρέσαμε.

Σ: Έχουμε θετική γεύση, κερδίσαμε αρκετά. Μας βοήθησε και στα τραγούδια μας και στα views και σε προτάσεις γι άλλα live.

https://www.youtube.com/watch?v=ZcHbI-Ybkl4 

Ποια διαδικασία ακολουθείτε για να δημιουργήσετε ένα κομμάτι; Ξεκινάτε από τον στίχο και μετά περνάτε στη μουσική ή το αντίστροφο;

Χ: Σίγουρα για να βγει ένα κομμάτι μπορεί να υπάρξουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, τουλάχιστον στη δική μας μπάντα. Ο πιο συχνός είναι να βρει κάποιος από μας μια μελωδία, ένα συνδυασμό ακόρντων ή τελοσπάντων μια βασική γραμμή στην οποία θα πατήσει πάνω το κομμάτι, η οποία να του αρέσει και πάνω σ’αυτό ο καθένας να βάλει το δικό του κομμάτι. Πολύ μεγάλη είναι η συμβολή του στιχουργού μας, του Νίκου Νικολάου, ο οποίος μας έχει γράψει στίχους σ’όλα τα κομμάτια και είναι ουσιαστικά σαν το extra μέλος της μπάντας.

Σ: Έχει τύχει και να τζαμάρουμε όλοι μαζί στο studio και να βγάλουμε κάτι εκείνη τη στιγμή που να μας αρέσει και να το κάνουμε τραγούδι ή να φέρει ο καθένας την ιδέα του είτε αυτό είναι μια μελωδία είτε ένα ριφάκι στην κιθάρα ή οτιδήποτε και να το φτιάξουμε μέσα στο studio.

Tι σας εμπνέει ώστε να γράψετε ένα τραγούδι;

Χ: Συνήθως ό,τι εμπνέι τον κάθε νέο καλλιτέχνη: προσωπικά βιώματα, ανάγκες, καταστάσεις…

M: Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το τι ακούς την εκάστοτε περίοδο.

Δεδομένου ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, θα μπορούσατε να γράψετε ένα αμειγώς κοινωνικό κομμάτι π.χ. για τον ρατσισμό, το bulling ή την ανεργία;

Σ: Προσωπικά δεν έχω βρεθεί στη φάση του να πω ότι θα γράψω ένα τέτοιου είδους κομμάτι αλλά δεν μπορώ και να ξέρω αν θα γίνει κάποια στιγμή.

Χ: Δεν το αποκλείουμε. Πιστεύω κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.

Σ: Απλά όταν σου έρχεται να γράψεις κάτι τέτοιο, θέλεις να είναι κάτι το οποίο θα μιλάει πραγματικά μέσα από σενα και θα λέει κάτι ουσιαστικό οπότε, όταν είναι να βγει, θα βγει πολύ προσεγμένα και θα έχει κάτι σημαντικό να πει.

Ποιούς Έλληνες καλλιτέχνες θαυμάζετε;

Χ: Eγώ προσωπικά θαυμάζω τα Κίτρινα Ποδήλατα. Μου αρέσει πολύ και η νοοτροπία που έχουν περί της μουσικής και περί της παραγωγής και της σύνθεσης και πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο στα κομμάτια που βγάζουν. Για Έλληνες καλλιτέχνες ,δηλαδή, σύγχρονους θεωρώ ότι είναι πολύ ψηλά. Από εκεί και πέρα θαυμάζω κι άλλους κι από άλλα είδη μουσικής όπως τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Γιάννη Χαρούλη. Είναι πολύ καλοί συνθέτες και πολύ καλοί μουσικοί.

Σ: Ειδικά αυτή την περίοδο θα συμφωνούσα με το Χάρη για τον Γιάννη τον Χαρούλη διότι και στιχουργικά και μουσικά είναι νομίζω πολύ μπροστά.

Χ: Eπίσης,θεωρώ ότι πολύ μεγάλος καλλιτέχνης είναι και ο Αγγελάκας.

Ας υποθέσουμε ότι έρχεται ένας μεγάλος καλλιτέχνης από το εξωτερικό για να δώσει στη χώρα μας μία συναυλία και σας ζητά να ανοίξετε το live του. Ποιός θα θέλατε να είναι;

Χ: Ένα όνομα που σίγουρα θα κάλυπτε όλους μας πιστεύω είναι οι Κasabian.

M : Και οι Muse. Γενικά British μπάντες θα έλεγα.

Σ: Aν χρειαζόταν να φύγουμε από British, θα έλεγα Foo Fighters.Θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθώ στην ίδια σκηνή με αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν ένα απίστευτο rock show!Θα ένιωθα υπέρευτυχισμένος!

Χ: Eγώ, σε κάτι πιο alternative, θα ήθελα τους Radiohead.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία, σε ποιό μεγάλο φεστιβάλ του εξωτερικού θα θέλατε να εμφανιστείτε;

Μ:M’ένα στόμα μια φωνή, στο Glastonbury!(γέλια)

Σ¨: Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε οποιαδήποτε σκηνή του Glastonbury και να παίξεις, είναι νομίζω μια αναγνώριση για την μπάντα. Μόνο και μόνο τα ονόματα που παίζουν ή που έχουν παίξει σ’αυτές τις σκηνές και το κοινό που έχει αυτό το φεστιβάλ αρκούν! Θεωρώ ότι αν έχεις κάτι πραγματικά να δώσεις, το κοινό εκεί θα σε ακούσει. Δηλαδή όλοι αυτοί έχουν πάει εκεί για να ακούσουν μουσική, για να προσέξουν και το παραμικρό από τη μπάντα που ξέρουν ή δεν ξέρουν. Νομίζω ότι έχεις να κερδίσεις πάρα μα πάρα πολλά πράγματα.

Χ: Συν ότι εκεί είναι ο τόπος όπου γεννιέται το στυλ που παίζουμε, το alternative british rock. Oι Βρετανοί θεωρώ ότι έχουν,δε θα πω την πιο σημαντική,αλλά σίγουρα απ’τις πιο σπουδαίες μουσικές σκηνές του κόσμου.

Ποιό είναι το τελεταίο album που έχετε αγοράσει ή κατεβάσει;

Χ: Nομίζω το ”The 2nd Law” από Muse.

M : Kill it Kid, άλλη μία αγγλική μπάντα καινούργια. Παιδιά αρκετά κοντά στην ηλικία μας που μ’έχουν εντυπωσιάσει με τον τρόπο που παίζουν.

Σ: Είναι από μία μπάντα από την Αμερική, τους Τhe Boxer Rebellion, με τους οποίους έχω κολλήσει τώρα τελευταία. Μου άρεσε πολύ το τελευταίο τους album.

http://www.youtube.com/watch?v=RdV8IKTzyFo

Μιλήστε μου για το πιο πρόσφατο κομμάτι σας, το “Utopia in a box”. Tι πραγματεύεται;

Σ: Είναι ένα τραγούδι που αναφέρεται στην αναζήτηση του εαυτού σου. Όταν λέμε “Utopia in a box”, εννοούμε τη δική σου πραγματικότητα. Ένα τραγούδι το οποίο ο καθένας το παίρνει όπως θέλει για τον εαυτό του. Ουσιαστικά λέει ότι ο καθένας έχει φτιάξει μια δικιά του πραγματικότητα, μια δική του ουτοπία μέσα στο δωμάτιό του ή οπουδήποτε θέλει, την οποία ζει και γουστάρει που τη ζει και ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω του, αυτός συνεχίζει να έχει κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του. Είναι μία φάση αναζήτησης : το τι έχεις κάνει μέχρι τώρα, τι έχεις πετύχει, σε ποια πράγματα έχεις αποτύχει, αν θα άλλαζες κάτι. Είναι ένας απολογισμός και μία αποδοχή όλου αυτού. Του στυλ ότι δεν το αλλάζω, δηλαδή έτσι είμαι, αυτά έχω κάνει, μ’αυτά πορεύομαι.

Πόσο κοντά είστε στο να μας παρουσιάσετε μία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά;Ετοιμάζετε νέο υλικό;

Σ: Aυτή τη στιγμή έχουμε έξι κομμάτια δικά μας τα οποία παίζουμε στον κόσμο εδώ και μερικούς μήνες. Aυτό το καλοκαίρι που δεν κάναμε κάποια live και μπήκε κι ένα καινούργιο μέλος, ο Μάρκος, στο μπάσο, αφιερώσαμε πιο πολύ χρόνο για τα δικά μας τραγούδια. Έχουμε δυο-τρεις ιδέες τις οποίες δουλεύουμε πολύ καλά. Το αν θα φτιάξουμε κάποιο album, θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα κι όχι μόνο απ’το αν θα έχουμε τον αριθμό των κομματιών έτοιμο. Αυτό που θα σου πω είναι ότι πιστεύουμε ότι από Οκτώβρη θα έχουμε αυξήσει τον αριθμό των κομματιών γιατί έχουμε την ανάγκη σαν μπάντα να εκφράσουμε κι άλλα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά στα live σας από πού μπορούμε να ενημερωνόμαστε;

Σ: H σελίδα μας είναι στο facebook , Disconnected (band).

X: Ό,τι κάνουμε, το ανεβάζουμε εκεί, στο twitter μας και γενικά στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης.

Θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες της University Press.

X: Eπειδή το κοινό σας είναι κυρίως φοιτητές, καλά κουράγια και για τις σπουδές αλλά κυρίως για το μετά. Γιατί θέλει κουράγιο, υπομονή κι επιμονή για να πετύχεις αυτό που θέλεις να κάνεις, ό,τι και να είναι αυτό. Θέλει μεράκι κι ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο.

Σ: Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στη μουσική. Ο κόσμος ν’ακούει πολλά είδη μουσικής, να παρακολουθεί live και να ενημερώνεται ώστε να έχει μια πιο σφαιρική άποψη. Να δίνει ευκαιρίες στις νέες μπάντες.

Χ: Και γενικα στους καλλιτέχνες όλων των χώρων.

Επιμέλεια : Ελίζα Μπαξεβάνη

*Οι Disconneceted θα εμφανιστούν με τους Locomondo στις 27 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του A21 FREEDOM FEST.

Tags: , , ,