Συνέντευξη με τον Λάμπρο Φισφή

Με αφορμή την solo παράσταση stand up comedy «Να ένας σοφός» που ανεβαίνει από 10 Ιανουαρίου στο θέατρο Άβατον, ο Λάμπρος Φισφής μίλησε στην University Press.

fisfhs

1. Ποιο είναι το θέμα της σόλο παράστασης «Να ένας σοφός»;

Τα θέματα είναι πολλά και ποικίλα. Από απλές καθημερινές παρατήρήσεις πάνω στις χειραψίες, τα ζώδια και τα ελληνικά τραγούδια μέχρι τον γάμο, τους ερωτευμένους και τα ψώνια. Σαν γενικό κορμό όμως η παράσταση έχει το γεγονός ότι έκλεισα τα 30 και ψάχνω να βρω τι σοφία έχω να περάσω. Spoiler alert δεν βρίσκω καμία σοφία για να περάσω.

2. Από πού αντλείς τα θέματά σου γενικά;

Αυτό που κάνω είναι ότι ακούω και παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου. Βλέπω συμπεριφορές και βρίσκω τα παράξενα πράγματα σε ότι κάνουμε και μετά πάω και γράφω για αυτά. Τα κείμενά μου συνήθως είναι είτε αστείες παρατηρήσεις πάνω σε λεπτομέρειες της ζωής που όλοι έχουμε προσέξει αλλά δεν συζητάμε είτε αστείες λεπτομέρειες πάνω σε εμένα.

3. Πώς αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με τη stand up comedy;

‘Ηθελα πάντα να ασχοληθώ με την κωμωδία αλλά δεν έβρισκα κάποιο είδος κωμωδίας που να με ιντριγκάρει. Κάποια στιγμή όταν ήμουν 22 νοίκιασα από το βίντεο κλάμπ μια κασέτα με την παράσταση του Eddie Murphy – Raw. Για τους αναγνώστες που δεν ξέρουν τι είναι η κασέτα, είναι αυτό που είχαμε πριν τα dvd. Και βίντεο κλάμπ ήταν το μέρος που τα νοικιάζαμε. Τα παλιά torrent websites. Με το που είδα αυτό που έκανε ο Eddie Murphy αποφάσισα ότι αυτό θέλω να κάνω.

4. Υπάρχει κάτι που αποφεύγεις να σατιρίσεις; Που έχεις αποφασίσει ότι αυτό το θέμα δεν θα το αγγίξεις ποτέ;

Δεν έχω αποφασίσει συνειδητά να μην ασχολούμαι με κάποιο θέμα. Δεν αγγίζω θέματα για τα οποία δεν έχω κάτι να πω. Επίσης δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα και με την πολιτική σάτιρα γιατί τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν με τέτοιο ρυθμό που θα έπρεπε να γράφω κάθε βράδυ καινούργιο κείμενο.

5. Αντέχουν οι Έλληνες αυτό το είδος διασκέδασης; Τους ταιριάζει;

Το stand up comedy κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι που ταιριάζει πολύ στην διασκέδασή του Έλληνα. Σαν είδος κωμωδίας επιτρέπει πράγματα που άλλα είδη δεν επιτρέπουν. Στο stand up comedy δεν υπάρχει ο λεγόμενος τέταρτος τοίχος του θεάτρου. Αν θέλει να πει κάτι ο θεατής το λέει. Συμμετέχει ενεργά. Το κοινό και ο κωμικός γίνονται μια παρέα. Και αυτό είναι κάτι που αρέσει στους Έλληνες. Επίσης δύσκολα θα βρεις παράσταση στην οποία θα γελάσεις παραπάνω από μια παράσταση stand up comedy.

Tags: , , , , ,