Συμφωνία μετά από θρίλερ 17 ωρών

Σε συμφωνία κατέληξε η ολονύχτια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Μετά από θρίλερ 17 ωρών οι 9 ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση. 
tsipras

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλαίψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχή κατάληξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες. 

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εξέφρασαν νωρίτερα σε κοινή συνέντευξή Τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν».

Για «ιστορική απόφαση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για μία «θαρραλέα επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις τους μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Ζήτησα με έμφαση να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο, διότι το θεωρούσα ταπείνωση, το είπα με έμφαση, ενώ μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων» τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

Πηγή: tanea.gr

Tags: , , , , , , , ,