Σύγκρουση…Τιτάνων!

kapodistriako1311Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα δύο αθηναϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα, Ε.Μ.Π. και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε την απεργία παράνομη.

Ένα μήνα αναστολής λειτουργίας έχει πια κλείσει το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στα χνάρια του βαδίζει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι σχολές παραμένουν κλειστές, οι φοιτητές αγωνιούν για το εξάμηνο που κινδυνεύει να χαθεί αν δεν λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια την Τρίτη όπως έχει προαναγγελθεί, και οι διοικητικοί υπάλληλοι εμμένουν στο δίκαιο-όπως τον χαρακτηρίζουν- αγώνα τους.

Η εβδομάδα αυτή είναι καταληκτική και καθοριστική για χειμερινό εξάμηνο, και με την χθεσινή αναγγελία νέων απεργιών από τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι σχέσεις Πανεπιστημιακών- Υπουργείου είναι αρκετά τεταμένες. Κύκλοι του Υπουργείου έδωσαν σήμερα σαφή εικόνα για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει ο κύριος Αρβανιτόπουλος, που όπως λένε είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα την αντιπαράθεση του με τους υπαλλήλους που απεργούν.

Την ίδια στιγμή το ρόλο του διαμεσολαβητή έχουν αναλάβει οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η ζυγαριά τους δεν γέρνει προς τη μεριά των διοικητικών. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Α.Π.Θ. (παρόλο που δεν έκλεισε) , ο Πρύτανης του οποίου στάθηκε εξαρχής στο πλευρό των υπαλλήλων, ενώ σε αντίθεση έρχεται η σιωπή ιχθύος που κρατά η σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α., βρίσκεται όμως σε σιωπηλή υποστήριξη τους.

Στη μέση της αντιπαράθεσης που ολοένα και φουντώνει βρίσκονται η καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η οριστική αργία στην οποία τέθηκαν οι υπάλληλοι που δεν συμπλήρωσαν τη φόρμα αξιολόγησης. «Βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Είτε αξιολογηθούμε είτε όχι, θα βγούμε σε διαθεσιμότητα, άρα αντιστεκόμαστε απέναντι στις αυθαιρεσίες του Υπουργείου» δήλωσε διοικητική υπάλληλος του Ε.Κ.Π.Α. στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Παραμένουν λοιπόν εύθραυστες οι ισορροπίες και τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα τόσο για τους φοιτητές και το εξάμηνο τους, όσο και για τους υπαλλήλους που θα οδηγηθούν στα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. σε περίπτωση που ο Υπουργός διατάξει εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και παρέμβει ο Εισαγγελέας. Ελπίζουμε μόνο σε συμβιβασμό, αν και οι στάση των δύο πλευρών θυμίζει πόλεμο χαρακωμάτων.

Ξένια Χαμίτη

Tags: , , , , ,